La residència d'avis d'Agramunt no s'hagués pogut construir amb la llei actual
Quatre àvies moren ofegades en una residència pel desbordament del riu Sió
AgramuntDesprés de la tràgica mort ahir de quatre àvies a la residència Ribera del Sió d’Agramunt, que es va inundar a conseqüència del desbordament del riu Sió, els dubtes planen ara sobre la ubicació del centre geriàtric. Fonts de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) van confirmar a l’ARA que la residència està construïda en una zona inundable, segons els criteris que marca la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). Tot i això, la CHE no té constància de cap expedient sobre la construcció de la residència d’Agramunt. I una de les preguntes ara és per què la residència i les altres cases del costat es van construir en una zona inundable, prop del riu Sió.
Segons fonts de l’ACA, es deu a una competència d’urbanisme que tenien fa uns anys els municipis, en què els consistoris podien ordenar la construcció d’un edifici en una zona de risc d’inundació sense cap informe. Seria el cas de la residència Ribera del Sió d’Agramunt, la construcció de la qual ara no s’hauria autoritzat. Després d’una llei aprovada el 2006 i refosa el 2010, està prohibit urbanitzar i edificar en zones inundables i en altres zones de risc per a la seguretat i el benestar de les persones. “Ara es busca un criteri d’uniformitat”, apunten des de l’ACA.
“Els plans urbanístics ja preveuen les zones d’inundabilitat a la llera del Sió i de les zones de creixement, però les zones consolidades difícilment les preveu”, deia ahir Bernat Solé, alcalde d’Agramunt. El conseller d’Interior en funcions de la Generalitat, Jordi Jané, es va desplaçar a Agramunt juntament amb la vicepresidenta Neus Munté. “Caldrà buscar les causes del que ha passat i obrir totes les investigacions necessàries per saber exactament què ha passat, com i per què ha passat”, deia ahir Jané, que va descartar “cap tipus d’il·legalitat” en la residència de gent gran d’Agramunt.
Jané també es va referir a la “situació d’excepcionalitat” i a la “continuïtat” de la pluja caiguda. En algunes zones de la Segarra, aigües amunt del riu Sió, es van registrar fins a 130 litres per metre quadrat. “Tenim totes les autoritzacions”, va afirmar el portaveu de la residència, Josep Esteve. El centre va passar satisfactòriament l’última inspecció de la Generalitat el maig del 2014 i, segons el departament de Benestar Social, no es va detectar cap anomalia en el seu funcionament.
Lligats als matalassos
La tragèdia va tenir lloc a les quatre de la matinada de dimarts, després que el riu Sió es desbordés al seu pas per Agramunt i inundés la planta baixa de la residència geriàtrica Ribera del Sió. En pocs minuts l’aigua va rebentar la porta i va entrar ràpidament fins a arribar als 2,5 metres d’altura. Dels nou avis que dormien en aquesta planta, quatre van morir ofegats, tot i la ràpida arribada dels bombers, i cinc van poder salvar la vida gràcies als matalassos que flotaven sobre l’aigua. A tres dels supervivents els va ajudar el cinturó que els lligava als matalassos, una mesura de contenció utilitzada pel centre per evitar autolesions o caigudes del llit i que “prescriu un facultatiu”, va defensar Munté.
Dos dies de dol i ple extraordinari
Tres dels cinc avis ferits van ser donats d’alta i van poder tornar ahir a la residència. Dos d’ells continuen ingressats tot i que no es tem per la seva vida. Les quatre àvies que van morir eren veïnes d’Agramunt, molt conegudes a la localitat, i tenien entre 80 i 90 anys. La residència geriàtrica està gestionada per capital privat i va ser inaugurada el 2005. Estava situada molt a prop del riu Sió i té una capacitat per a 67 persones. Ahir el síndic de greuges, Rafael Ribó, va obrir una investigació d’ofici per aclarir les circumstàncies del sinistre i va demanar informació sobre si abans de construir el centre s’havien calculat les avingudes d’aigua.
El consistori va decretar dos dies de dol i va convocar un ple extraordinari en suport i solidaritat amb els familiars de les víctimes.