Per què la ressaca dura més d'un dia
La ciència ha identificat un grup minoritari de persones que pateixen els efectes de l’alcohol durant diversos dies
Els Margaritas que et vas prendre el divendres a la nit et deixen tirat al llit tot el dissabte. El diumenge et despertes i continues mort de set i ansiós. El cap no t’ha deixat de fer mal. És possible que tinguis una ressaca de dos dies?
Per poder metabolitzar l’alcohol, el cos el descompon en acetaldehid, un compost químic. La ressaca –el cor que batega, l’agror a l’estómac– pot ser un derivat d’aquest procés. Per a una àmplia majoria de casos les ressaques segueixen un patró predictible: et fan sentir feble i esgotat durant 24 hores i després disminueixen. Però en alguns casos els símptomes poden durar més temps.
Com més alcohol bevem més pot durar la ressaca. Tot i això, algunes persones tenen una predisposició a ressaques que van més enllà d'un dia, fins i tot quan beuen amb relativa moderació, segons assenyala Emmert Roberts, un investigador que estudia les ressaques a l'àrea de psiquiatria de la Universitat de Stanford.
Els científics no saben amb total seguretat per què passa això, però estan treballant per esbrinar-ho. “No hi ha hagut gaire investigació sobre les ressaques en general”, comenta Roberts.
Qui pateix ressaques llargues?
Després d'una nit de copes, els que tenen la tendència a sentir-ne els efectes posteriors durant molts dies són, paradoxalment, dos tipus de persones: les que beuen molt amb força freqüència i les que molt poques vegades ho fan.
Si consumeixes grans quantitats d'alcohol habitualment potser estàs familiaritzat amb el suplici que viu el cos mentre intenta processar tot això. Passa sobretot si el teu consum és excessiu, cosa que segons el Centre per al Control i la Prevenció de Malalties, seria prendre almenys quatre copes en una ocasió, si ets dona, i almenys cinc en el cas dels homes. Però en alguns casos el que considerem que és una ressaca potser és l'inici d'una síndrome important d'abstinència per l'alcohol, comenta Lara Ray, professora de psicologia clínica a la Universitat de Califòrnia, a Los Angeles, que fa investigacions sobre l’alcoholisme.
Els símptomes d'una ressaca i de l'abstinència per l'alcohol poden coincidir i és important conèixer-ne la diferència, afirma Anthony March, especialista en medicina d'addiccions a l'Hospital Central DuPage de Northwestern Medicine. Si vomites sense parar i no pots retenir líquids, tens diarrees freqüents, experimentes confusió i fins i tot al·lucinacions lleus o si la pell se't posa blava, és possible que tinguis un tipus greu de síndrome d'abstinència i has d'anar a urgències tan aviat com et sigui possible.
Per contra, si no beus amb freqüència però t'excedeixes una nit, una hipòtesi de per què tens una ressaca més perllongada és que el teu fetge potser no està acostumat a produir acetaldehid, comenta Ray. Això implica que els símptomes de la ressaca poden persistir, explica.
L'edat també pot ser un factor: el fetge d'una persona gran pot tardar més temps a metabolitzar l'alcohol, puntualitza Ray. A més, és probable que alguns medicaments com els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina (SSRI) interactuïn amb l'alcohol i possiblement ocasionaran símptomes d'una ressaca més perllongada.
Pel que fa als desafortunats que pateixen ressaques de dos dies fins i tot després de beure amb moderació, els investigadors tenen algunes teories. Roberts afirma que hi ha persones que potser tenen una predisposició genètica a patir ressaques més fortes; és possible que tinguin una reacció anormalment intensa a la manera com l'alcohol augmenta el nivell de sucre a la sang, cosa que pot ocasionar mals de cap més forts i persistents, o potser el seu sistema immunitari té problemes per defensar-se contra el dany provocat per l'alcohol, i això pot agreujar i perllongar la sensació general malestar.
Hi ha també altres factors biològics que hi poden contribuir. “Algunes persones són molt sensibles a la cervesa a causa del llevat; algunes altres són sensibles a diferents vins pels sulfits –comenta March–. És una cosa molt individual i difícil de predir”.
I com que la ressaca és un trastorn tan ampli i general (els investigadors han identificat fins a 47 símptomes), una cosa que sembla un patiment induït per l'alcohol pot ser un problema totalment diferent.
Potser les persones es pensen que tenen una ressaca perllongada quan en realitat els seus símptomes són producte de l'estrès o alguna malaltia subjacent, diu Roberts.
Com evitar el malestar?
La recomanació més òbvia és beure amb moderació, ja que com més t'excedeixis més probable és que la ressaca sigui pitjor i duri més. A més, la saviesa popular sobre com evitar una ressaca –beure un got d'aigua entre les begudes alcohòliques, menjar abans de començar a beure– pot ajudar-te a evitar-la des del principi.
El tipus de beguda que consumeixes també és important: el tequila, el whisky i els alcohols foscos contenen compostos anomenats congèneres, els quals tenen més probabilitat de provocar ressaques més prolongades a causa de la manera com són metabolitzats, assevera Roberts.
Si de manera constant experimentes ressaques de diversos dies perquè beus en excés, això podria ser un senyal de problemes amb el consum d'alcohol. “Crec que hem de prendre distància i dir «Si quedo aniquilat dues, tres o quatre vegades al mes, realment estic fent mal al meu organisme. M'estic perjudicant jo sol, independentment de com em senten les ressaques»”, conclou March.
Copyright 'The New York Times'