Sense respir a La Palma: s'obre una cinquena boca de lava
Una nova fractura emet material i gasos quan fa 14 dies del primer esclat del volcà
BarcelonaCap senyal de moment que doni tranquil·litat als veïns de La Palma i acosti el final de l'erupció del Cumbre Vieja, on s'ha obert aquest migdia una nova boca –la cinquena– per on ja està sortint la lava, segons ha confirmat l'Institut Vulcanològic de les Canàries (Involcan). El nou focus d'emissió de material (magma i piroclasts) i gasos se suma a les dues noves boques que es van detectar divendres a la matinada. Les imatges de l'Involcan, un vídeo fet amb un dron aquest matí, permeten veure la fractura i l'activitat en aquest nou punt del volcà.
La colada de lava que es va formar aquest divendres fruit de les dues noves fractures ha pres contacte amb la primera que es va formar amb l'esclat del volcà. Un dels problemes que apuntaven els experts ahir era justament que la nova llengua de material incandescent havia sorgit en paral·lel i amenaçava amb engolir "nous terrenys verges" al seu pas. Malgrat haver-se tocat lateralment totes dues colades, encara és d'hora per saber si prendran la mateixa ruta o tornaran a separar-se, segons la directora de l'Observatori Geofísic Central de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), Carmen López. El que s'ha pogut observar des d'ahir és que el material que expulsava el volcà era més fluid i avançava a més velocitat. La tercera colada, la que va arribar al mar, manté un flux constant, segons els experts.
López i el director tècnic del Pla de Prevenció de Risc Volcànic de les Canàries, Miguel Ángel Morcuende, han quantificat que l'erupció ja ha afectat a hores d'ara 1.005 edificacions, de les quals 885 han quedat totalment destruïdes i 105 estan malmeses o en risc de ser destruïdes. Morcuende ha afegit que 28,3 quilòmetres de carretera han quedat inutilitzats i que 201 persones de les més de 5.500 que ja han estat evacuades s'allotgen ara en un hotel de Fuencaliente mentre la resta són en cases d'amics o familiars.
A més, les colades de lava han destruït avui l'última connexió de rec que hi havia a la zona d'El Remo i més de 600 hectàrees de plantacions de plàtans han quedat sense aigua a Los Llanos de Aridane. Els agricultors, la majoria de petites explotacions, mantenien amb la canonada l'esperança de poder salvar la collita. L'alcaldessa del municipi, Noelia García, ha lamentat en declaracions a Efe "la catàstrofe" que pot suposar per al sector agrícola, tot i confiar en l'arribada aviat d'una dessaladora que pugui garantir el rec.
Pel que fa a l'activitat sísmica de la zona, Morcuende ha llançat un missatge de calma assegurant que els terratrèmols registrats són un fenomen "coherent" amb el procés volcànic actual. Ha negat cap indici que faci pensar en "altres possibilitats" perquè no es tracta de sismes superficials, sinó a molta profunditat.
L'especialista en sismografia de l'IGN Itahiza Domínguez ha dit que no hi ha senyals d'esgotament del magma ni que l'emissió de gasos del volcà s'hagi d'aturar de moment. En declaracions a Efe, però, ha afegit que encara és d'hora per posar una data al final de l'erupció i que calen més dades.
"No és que el volcà es torni més violent. El que veiem entra dins el que seria esperable en un procés natural com aquest", ha explicat a l'ARA el vulcanòleg i director de l'Institut de Geociències de Barcelona, Joan Martí. Això sí, són les conseqüències d'aquesta erupció –que a diferència d'altres ha afectat una zona ara molt més habitada que fa dècades–, cosa que fa que la situació es vagi tornant més greu a mesura que passen els dies, apareixen noves boques i hi ha més superfície de conreus, carreteres o habitatges amenaçats.
Mentrestant, gràcies a la millora de la qualitat de l'aire detectada en les mesures que fan els tècnics, s'ha aixecat el confinament dels veïns que viuen als nuclis de població de Tazacorte, El Paso i Los Llanos de Aridane. Tot i això, el govern de les Canàries recorda que les condicions poden canviar ràpidament i avisa la població de risc, com poden ser nens, persones grans i vulnerables, que es mantingui en espais tancats.