Les residències d'avis demanen fer tests al personal per evitar el col·lapse
Desenes de treballadors estan de baixa sense saber si tenen coronavirus
Barcelona"Cada cop ho tenim tot més limitat", diu la Teresa, que viu en una residència d'avis del Vallès Occidental. Ella acostuma a sortir per anar a comprar i passejar, però des de fa una setmana i mitja no ho pot fer. Tampoc pot rebre visites i ara les treballadores li serveixen el menjar amb mascaretes i guants. A la seva residència no tenen cap sospita de coronavirus, tot i que igualment els recomanen evitar moure's i han eliminat les activitats en grup. "Passo la majoria de les hores a l'habitació", explica. Les restriccions encara són més estrictes a les residències amb casos de Covid-19: els infectats o els que tenen símptomes estan aïllats per no derivar-los als hospitals i els treballadors no donen l'abast.
"Quan algú té febre, ja el tractem com a coronavirus i l'aïllem a l'habitació. També ho fem amb els que hi han estat en contacte", explica la Raquel, que treballa en una residència amb casos de Covid-19. Ella és fisioterapeuta, però ja porta uns dies que fa altres tasques "perquè és prioritari que els avis mengin i estiguin en condicions". Però la Martina, que prefereix identificar-se amb un nom fictici i és responsable d'una residència de Barcelona, diu que no tenen "espais per aïllar els casos amb símptomes amb garanties". L'aïllament també provoca que faltin mans, cosa que genera més tensió. Els últims dies han entrat treballadors nous a la residència on treballa la Raquel, perquè diversos companys estan a casa pel coronavirus, tot i que només a dos els han fet la prova. "Que els la facin a tots", demana ella.
És el mateix que reclama la presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, que assegura que el "més important" és fer els tests de coronavirus per "poder activar el personal que està a casa". Segons ACRA, fins dijous hi havia almenys uns 1.500 treballadors de baixa, "i cada cop més", que són sospitosos de Covid-19, però la majoria no saben si tenen el virus. Per evitar el col·lapse, "la prioritat absoluta és fer la prova per conèixer quins usuaris i quins professionals estan afectats", reivindica Pascual.
Casos que aniran a l'alça
Fins ara, segons la Generalitat, 104 persones que viuen a 42 residències de gent gran de Catalunya tenen coronavirus. "Sabem que els casos creixeran, però hem d'intentar que ho facin amb una corba controlada", defensa el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesias, que admet que, com passa amb el sistema sanitari, el residencial "també es tensa". Iglesias reconeix que tenen una "escassetat" de tests diagnòstics, encara que apunta que aquest material i els EPIS [equips de protecció individual, que inclouen mascaretes i guants] els ha d'enviar l'Estat. "El necessitem perquè hi hagi menys angoixa i estrès entre els professionals", assegura el secretari d'Afers Socials.
Iglesias explica que la Generalitat ja ha dissenyat un "canal únic" per fer la distribució a les residències: "Ho tenim tot a punt, però falta el material". El govern espanyol ha informat aquest diumenge que ha repartit més de 500.000 mascaretes a Catalunya i que ha començat a distribuir els tests ràpids de detecció de Covid-19. També ha anunciat que la Unitat Militar d'Emergències "intervindrà a les residències de gent gran que ho necessitin" si està "en perill" el servei "per desbordament o per absència de personal".
Des d'ACRA confien que a partir d'aquest dilluns arribi el material a les residències. De fet, la Martina alerta que sense els tests per detectar contagis tampoc els envien els EPIS per tractar els casos sospitosos, aïllar-los correctament i protegir el personal. "És un peix que es mossega la cua", insisteix Pascual. El president de l'Associació de Centres d'Atenció a la Dependència (ACAD), Joan Gràcia, explica que les residències també fan un "esforç econòmic": no permeten nous ingressos d'usuaris per tenir espais lliures per aïllar els afectats de coronavirus.