Rescats a contrarellotge als pàrquings subterranis: "Pot ser una tragèdia"
Els serveis d'emergència intenten buidar els litres d'aigua que ho neguen tot i no saben què es trobaran
Alfafal / Paiporta / AldaiaL'escena és tenebrosa. Aconseguim entrar a dins de l'operatiu dels equips de rescat en un dels punts més crítics, el pàrquing subterrani del Mercadona de Paiporta, a tocar de València. La rampa de sortida dels vehicles és ara la baixada a una piscina enorme, d'uns 2.000 metres quadrats. L'aigua s'ha enfosquit pel fang i la benzina. Només l'il·lumina una línia de leds que han caigut de la paret. Hi floten una desena de globus de colors amb noms. Adrian, Ada. Com si algú hagués celebrat a prop un aniversari interromput pel temporal. També hi flota una piragua inflable amb dos bombers. Un porta una canya de bambú llarga, amb la qual va donant cops contra el terra d'aquesta piscina de dos metres de fondària. I toca alguna cosa dura: hi ha un cotxe.
Toca treure'l. Hi ha algú a dins? No ho saben. En aquest punt de la zona zero de la DANA hi ha bombers que han vingut de Madrid, de Saragossa i fins i tot de les Balears. La policia els ha enviat a buidar aquest pàrquing perquè "hi ha d'haver morts". Al matí, els bussejadors de la Guàrdia Civil han fet una exploració i han detectat possibles víctimes, però no hi ha res clar. Una bona metàfora de la situació al País Valencià. De moment, no han trobat res. Abans, des de la piragua, han punxat unes "coses toves" i han sospitat. S'han posat en el pitjor escenari, però eren plàstics. Els bombers de la piragua aconsegueixen lligar el cotxe enfonsat amb una corda que l'uneix a un totterreny. Una roda mecànica comença a treure'l a la superfície. És blanc. És un Seat. És un Ibiza. Tots els vidres estan trencats. I la pregunta inicial queda resolta: no hi ha ningú a dins.
Però queden dos metres d'aigua per bombejar cap enfora. El ritme, segons fonts dels Bombers, és d'uns 25 centímetres cada dues hores. Serà llarg. Els equips de rescat estan sorpresos perquè la policia els ha avisat que allà dins hi podia haver gent, però pràcticament no estan trobant cotxes. Ho fan picant amb la canya. És l'única manera mentre el nivell de l'aigua no baixi. Si se submergeixen, l'aigua contaminada impedeix la visió. Ara mateix, tot és incertesa. Ho és al Mercadona de Paiporta, però també a molts altres pàrquings subterranis, de negocis o privats, que encara estan negats d'aigua i que també s'han convertit en piscines enormes.
Hem d'entendre que els estralls de la DANA han creat una fórmula matemàtica que sempre té el mateix resultat: pàrquing subterrani és igual a dos metres d'aigua que ho neguen tot, també la vida. I tot just aquest dissabte han començat les tasques de buidatge en molts punts. A Alfafar, també a la rodalia de València, en dos carrers hi ha dos pàrquings negats per l'aigua. En un els veïns no troben a faltar ningú, però no poden parlar dels llogaters que no viuen al bloc. En l'altre, fonts de Protecció Civil parlen de vuit desapareguts. Els pàrquings van ser l'escenari de molts dolors. Un jove de Paiporta explica la història d'una amiga seva, la Maria, que va veure els seus pares desaparèixer davant seu. Van baixar al pàrquing per treure els cotxes a fora. La filla i el fill, tots dos menors, els van intentar donar la mà, però no van aconseguir agafar-la. Els pàrquings són encara una possible nova catàstrofe per descobrir. La rapidesa de l'aigua va sorprendre moltes persones, i les que van sobreviure repeteixen dues frases: "No ens van avisar amb temps" i "Fins fa poc ningú ens havia vingut a ajudar".
Ple a vessar
Quan preguntes als equips de rescat per un pàrquing en què es poden haver perdut moltes vides, molts parlen del Mercadona de Paiporta, però també del centre comercial Bonaire d'Aldaia, un dels més grans de València. I encara no se sap l'abast de la tragèdia. Un comandament de la Policia Nacional dona una xifra esgarrifosa: es calcula que al pàrquing subterrani hi ha 600 vehicles. "Estem a l'espera, però els pronòstics no són bons", comenta. L'aigua continua cobrint gairebé dos metres d'aquest aparcament gegantí, amb més de 3.000 places. Des d'aquest dissabte, bombers de tot arreu i efectius de la Unitat Militaritzada d'Emergències (UME) bomben l'aigua per treure-la a l'exterior. "Encara no es veu res", repeteixen els efectius. "Pot ser una tragèdia", admet un treballador del centre comercial. Aquell dia hi era i es va aconseguir refugiar en un edifici adjacent. Assegura que hi ha treballadors desapareguts i que el dimarts, el dia de les inundacions, va veure de tot. Cadàvers flotant, vehicles surant, persones nedant i demanant auxili hores i hores després de la gran onada.
Mentre l'interior continua sent una incògnita tèrbola, l'exterior és desolador. Igual que al Mercadona, la pudor de podrit de centenars de productes alimentaris tirats per tot arreu impregna l'ambient. Tot està destrossat i no hi ha ningú. Només trenca el silenci el so dels camions de Bombers bombant l'aigua. A la sortida, uns agents de la Policia Nacional aturen el vehicle amb el qual viatja l'ARA. Es pensen que som lladres. Expliquen que els saquejos en aquest centre comercial són molt habituals, sobretot a aquesta hora, quan ja és de nit. Poc després, els agents donen una dada esgarrifosa. S'ha de tenir present que a tot el País Valencià hi ha hagut un centenar de detencions per saquejos, segons l'últim balanç. Només al centre comercial Bonaire n'hi ha hagut 63.
Els cotxes
El paisatge de les poblacions properes a València és desolador. La destrucció és total i gens arbitrària, simplement està per tot arreu. Les fortes pluges a l'interior van desembocar en un tsunami que va explotar arribant a la costa, on ni tan sols plovia. Si a Mira, Utiel i Xiva la devastació era indescriptible, a Alfafar, Paiporta i Massanassa encara ho és més. Més cotxes, més fang, més destrosses i més víctimes. Els veïns van viure escenes que no marxaran mai, com adormir-se sabent que has tirat cordes i llençols des del balcó a persones a les quals s'emportava el corrent i que mai van poder agafar. Ho explica la Isabel, encara afectada perquè entre aquestes persones hi havia nens. O despertar-se amb cadàvers enmig del carrer, o a sota un cotxe. Ho explica en Sergio, que afegeix que fins ara qui treia els cossos ocults eren els mateixos veïns. Encara hi ha cotxes per obrir. Alguns tenen una X marcada, o una R (de registrat) escrita. Vol dir que ja han estat oberts.
Cada dia s'escriuen noves desgràcies i no sembla que, per ara, hi hagi aturador. Segons fonts policials, aquest dissabte un home va observar des d'un primer que als baixos del davant hi havia alguna cosa estesa a terra. Era un cadàver. Al carrer del costat, segons les mateixes fonts, uns veïns trobaven a faltar el resident dels baixos i han intentat accedir al seu pis. L'han trobat mort.