Repunten tots els indicadors de covid i creixen els ingressos hospitalaris

Els hospitals reben 52 malalts en les últimes hores i n'ingressen tres més a l'UCI, on ja hi ha 410 llits ocupats

Gent a l'aparcament Santa Fe del Parc Natural del Montseny aquest dissabte.
Ara
21/03/2021
3 min

BarcelonaEls indicadors de covid continuen amunt un dia més, amb les vacances de Setmana Santa a la cantonada i mentre la campanya de vacunació no acaba d'agafar el ritme del tot. Catalunya està registrant al voltant de 1.050 contagis de coronavirus a la setmana de mitjana –190 positius cada 100.000 habitants els últims 14 dies– i el repunt de les dades coincideix amb la flexibilització d’algunes mesures desplegades ara fa dues setmanes, com permetre servir a la restauració fins a les 17 hores i la recuperació d’activitats presencials en entorns educatius. Unes “petites obertures” que les autoritats sanitàries defensen com a eina per rebaixar la tensió social.

“Necessitem aire, el necessitem tots des del punt de vista social, emocional i econòmic”, afirmava divendres el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon. I per això, des de dilluns passat, també s’ha aixecat el confinament comarcal per a les bombolles de convivents o que els comerços no essencials puguin reobrir en cap de setmana. El lleu creixement dels indicadors, doncs, era previsible: com més aire, més interacció social i, per tant, més risc que augmenti la transmissió del virus. Ara l’objectiu és saber si serà un augment temporal i controlable o si serà l’avantsala d’una quarta onada, com ha passat en altres països de l’entorn europeu com França i Itàlia, de moment amb unes xifres molt més elevades que les catalanes. 

El cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital de la Mar, Robert Güerri, ha advertit aquest diumenge que el país es dirigeix cap a una quarta onada. "Sempre que anem darrere de virus la situació es descontrola", ha afirmat en una entrevista a TV3. L'infectòleg ha demanat a les autoritats no repetir els mateixos errors que a finals d'any per salvar el Nadal ara que s'apropa la Setmana Santa i els indicadors ja han repuntat. "La tercera onada ens la vam crear nosaltres, al desembre", ha insistit. Güerri també ha subratllat que el domini de la variant britànica complica encara més l'escenari, ja que no només es transmet millor sinó que podria tenir un 30% més de mortalitat que l'original. Això podria explicar perquè els hospitals estan trigant tant a buidar-se malgrat els tres mesos de sacrificis socials que s'encadenaven fins fa deu dies.

Dades a l'alça

Ara mateix, la taxa de contagis o Rt, que calcula la velocitat de propagació del virus i que serveix per vigilar si la pandèmia entra en fase d’expansió, ja supera el llindar de l'1. Això significa que cada positiu està infectant de mitjana una altra persona i que les cadenes de transmissió no s'estarien tallant prou àgilment. La situació òptima requeriria que aquesta dada oscil·lés entre el 0,5 i el 0,8, com a màxim, però Catalunya gairebé sempre es manté entre el 0,85 i el 0,95 mitjançant les mesures de contenció. 

El gran termòmetre de la pandèmia, la pressió hospitalària, tampoc no afluixa, i ha viscut un petit augment aquest cap de setmana. En les últimes hores han ingressat a l’hospital 52 malalts de covid més, que eleven a 1.406 la xifra d’hospitalitzats a planta, i s’han registrat tres entrades més a les unitats de cures intensives (UCI), on encara hi ha 410 pacients només pel virus.

L'ocupació hospitalària és la que més preocupa el departament de Salut, perquè es calcula que en cada nou embat del virus ingressen a crítics al voltant d'uns 400 malalts. Amb una xifra basal tan elevada de 400, les autoritats temen que una quarta onada ara col·lapsi els centres amb més de 800 ingressats.

El 5% de les proves són positives

La taxa de positivitat és un altre dels indicadors que ha remuntat en cosa de tres dies. Segons el document Criteris de Salut Pública davant del covid-19, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) estableix que el total de PCRs que es fan i donen positiu no ha de superar el llindar del 5% per considerar que un país ha aconseguit tenir la pandèmia sota control. Fins ara Catalunya havia aconseguit mantenir aquest indicador per sota del 5%, però en aquests moments ja se situa en el 5,10% respecte a les 161.571 proves que es fan setmanalment.

També el risc de rebrot s'acosta al llindar dels 200 punts. És un indicador molt interessant per monitorar l’explosió d’una nova onada els pròxims 14 dies, i es disparen les alarmes a partir del moment en què el seu valor supera el 100. Ara la dada se situa en 198 punts i triplica els valors considerats segurs (entre 30 i 70).

L’únic indicador que es manté força estable és el de les defuncions, en part perquè les residències de gent gran, que han representat més d’un terç de les morts durant la pandèmia, estan gairebé del tot protegides amb la vacuna. 

Durant les dotze setmanes de campanya de vacunació, Salut ha posat 1.008.712 dosis de les tres vacunes disponibles –Pfizer, Moderna i AstraZeneca–, de les quals 663.978 corresponen a primeres dosis. Ara per ara, 344.734 persones han rebut les dues dosis i han completat la pauta vacunal. En les últimes 24 hores, segons la informació de Dadescovid.cat, s’han administrat 415 primeres dosis i 1.303 segones dosis més.

stats