Els 10 reptes pendents de la infància a Catalunya, segons el Síndic
Alerta d'un "estancament" en els drets dels infants i detalla que "l'origen social encara condiciona massa"
BarcelonaEl Síndic de Greuges, Rafael Ribó, presenta aquest dimecres el seu Informe anual sobre els drets de l'infant, abans de la commemoració aquest dijous dels 25 anys de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant. L'informe identifica els 10 principals reptes pendents en l'àmbit de la infància a Catalunya.
Segons Maria Jesús Larios, adjunta per a la defensa dels drets dels infants del Síndic, el balanç general d'aquest darrer informe anual és que s'ha produït un "estancament". Bernat Albaigés, assessor del Síndic, detalla que aquests 10 reptes tenen un problema transversal: "L'origen social encara condiciona massa".
1. No es garanteix el dret a ser escoltats
L'informe denuncia que després d'un quart de segle "els serveis que atenen els infants no han interioritzat el canvi de paradigma que implica la Convenció" sobre el dret dels infants a ser escoltats. Maria Jesús Larios lamenta que "ni es planteja" la possibilitat de tenir en compte el que pensa l'infant. "Això no vol dir fer el que digui", matisa.
2. Falten famílies acollidores
El 38,5% dels infants en protecció viuen en un centre residencial. Un percentatge, segons Larios, "molt elevat en comparació amb altres països europeus", en què hi ha més infants en protecció que viuen amb famílies acollidores. L'evolució en l'última dècada, a més, és negativa. L'any 2004 el 30,5% vivien en un centre residencial.
3. No es detecten les negligències
L'adjunta per a la defensa dels drets dels infants del Síndic subratlla que encara hi ha molta feina a fer per "conscienciar de la necessitat de detectar qualsevol signe" de maltractament dels infants. "Estem detectant els casos més extrems, però no les negligències", detalla Maria Jesús Larios.
4. Retrocedeix la inclusió de la discapacitat
Sobre la inclusió d'infants amb discapacitat, el Síndic lamenta la "saturació" dels serveis d'atenció, a més d'una reculada de la inclusió a l'escola. El curs 2012-2013 va baixar el nombre d'alumnes amb necessitats especials en centre ordinaris i va pujar el nombre d'alumnes en centres d'educació especial.
5. Mancances en el dret a la salut mental
La probabilitat de patir un trastorn mental en població de 4 a 14 anys de classe social baixa és del 5,38%, més del doble que en classe social alta. La situació empitjora per "les dificultats d'accés" a la xarxa públic de salut mental infantil i juvenil. En determinats centres hi ha llistes d'espera i en d'altres hi ha dèficits en la intensitat del tractament.
6. Cal una renda garantida contra la pobresa
L'informe constata que el nombre de beneficiaris menors de 16 anys de la renda mínima d'inserció va caure de 30.360 el 2011 a 19.258 el 2013. Després d'aquests dos anys de descens, el 2014 va tornar a pujar, però només en 4.000 beneficiaris. El Síndic reclama una renda garantida per combatre la pobresa infantil.
7. Esforç pressupostari a la cua d'Europa
A Catalunya el conjunt d'administracions públiques només destinen l'1% del PIB a polítiques de protecció social adreçades a infància i família. Un esforç pressupostari que se situa lluny del global a Espanya, amb un 1,4% del PIB, i a la cua d'Europa. La mitjana de la Unió Europea és del 2,2% del PIB.
8. Manca d'equitat del sistema educatiu
El Síndic alerta que "malgrat el reconeixement del dret a la igualtat d'oportunitats en educació, a la pràctica el sistema educatiu no és capaç de corregir suficientment les desigualtats socials d'origen". Ho demostra, per exemple, que la taxa d'escolarització als 17 anys té una correlació molt gran amb el nivell d'estudis dels pares.
9. La segregació escolar es manté
La Llei d'Educació Catalunya preveia que s'establissin nivells de concentració màxima dels alumnes amb necessitats educatives específiques. Aquest article, però, no s'ha desenvolupat, i la segregació escolar s'ha mantingut. El curs 2006-2007 hi havia 72 escoles amb més d'un 50% d'alumnat estranger, i el 2011-2012 havien pujat fins a 78.
10. Desigualtats en l'accés al lleure
En l'accés a les activitats de lleure, l'informe del Síndic també constata que hi ha un problema de desigualtat en funció de la classe social dels pares i demana "que es desplegui normativament el dret dels infants al lleure educatiu en condicions d'igualtat".