Societat18/05/2021

Tornen a investigar l’assassinat d’Helena Jubany per analitzar el seu disc dur

La família aporta un xat en què la víctima alerta d’un usuari que la “persegueix”

BarcelonaNova oportunitat per al cas de l’assassinat d’Helena Jubany. Després que l’Audiència de Barcelona tornés a arxivar al febrer la investigació –que un jutjat de Sabadell havia reobert uns mesos abans–, el jutge la reobre altre cop. El magistrat deixa sense efecte l’arxivament però només per analitzar el disc dur de l’ordinador de la víctima. Així, accepta una de les peticions de l’acusació particular, la família de Jubany, que a l’abril va presentar un altre escrit per demanar que es reobrís la investigació. El jutjat tira endavant la proposta de revisar el disc dur de Jubany i ordena que la Policia Nacional, que sempre ha portat aquesta causa, l’inspeccioni.

Cargando
No hay anuncios

El jutge, com la Fiscalia, defineix el disc dur com un material “nou” amb “rellevància” per la informació que conté. El ministeri públic considera que la investigació es podria dirigir “cap a una persona fins ara desconeguda o almenys no identificada”. La família de la víctima recull que al disc dur hi ha un xat en què Jubany fa referència al primer anònim que va rebre i a la situació que va viure els mesos anteriors al crim, que va passar el 2 de desembre del 2001. L’acusació particular, representada per l’advocat Benet Salellas, va aportar una conversa del 17 de setembre del mateix any en la qual Jubany expressa que un usuari es dedica a “perseguir-la” pels canals de xat on participa.

“Comença a preguntar a la gent que em coneix coses sobre mi”, “El tio sap el meu currículum professional de memòria, no sé ni com l’ha descobert perquè jo no l'hi he explicat, i hi ha dos clients de la biblioteca on treballo que parlen amb ell pel xat”, “Vol saber coses de mi i la veritat és que no em fa cap gràcia”. Són alguns fragments de la conversa en què la víctima alerta d’un usuari i avisa que ha rebut un anònim: “Quan he obert la porta de casa he trobat una bossa de plàstic amb un litre d’orxata fresca, uns croissants de xocolata i una nota”. Jubany sospita que la persona que li ha enviat ha de ser algú que la coneix bé, perquè l’orxata és la seva “debilitat”, però admet que “no reconeix la lletra” de qui ha escrit la nota. “Penso que potser algú em vol fer mal”, adverteix.

Cargando
No hay anuncios

“Font de prova important”

El jutge de Sabadell valora que la conversa recull “l’existència d’un usuari” que hauria fet un seguiment i assetjament a Jubany. Pel que fa a la identitat de l’usuari, s’aporta el nick que feia servir al xat, i la víctima també va explicar que un dels clients de la biblioteca li havia dit “que és professor d’enginyeria o alguna cosa així”. El jutjat reconeix que el xat no es va tenir en compte durant la instrucció del cas, per això veu oportú reobrir la investigació per analitzar el disc dur. “És una font de prova important”, perquè es pot trobar material que faci referència a les persones o als llocs que Jubany hauria visitat quan va desaparèixer.

Cargando
No hay anuncios

Ara la família de Jubany haurà d’aportar al jutjat el disc dur de l’ordinador de la víctima, que s’enviarà a la Policia Nacional, com a policia judicial del cas, perquè l’inspeccioni i en faci un informe. Quan s’hagi elaborat aquest atestat, s’haurà de veure quin recorregut pot tenir. “Tot i que estem enormement satisfets d’aquesta nova passa cap a la recerca de la veritat, hem d’expresar també la nostra por que, un altre cop, no es posin tot els mitjans a l’abast per obtenir totes les proves possibles i esgotar totes les pistes”, ha exposat la família en un comunicat.

Aquesta vegada el jutge, a diferència de quan va reobrir la investigació fa uns mesos, de moment descarta revisar el cas per a l’investigat Santi Laiglesia Pla. També torna a rebutjar que actuïn com a policia judicial els Mossos d’Esquadra en lloc de la Policia Nacional. La reobertura de la causa judicial va arribar després que amb l’emissió del programa Crims de TV3 dedicat a l’assassinat de Jubany sorgissin diversos testimonis, però l’Audiència de Barcelona va donar la raó a Laiglesia i va arxivar-ho perquè va considerar que els testimonis “no eren nous”.