Societat08/09/2014

El rendiment acadèmic a les universitats catalanes puja 8 punts des del 2008

El conseller Mas-Colell recorda que els estudiants només paguen un 20% dels costos de matricula i que fins un 42% ha rebut algun tipus d'ajut pels estudis

Ara
i Ara

LleidaEl rendiment acadèmic al conjunt de les universitats públiques de Catalunya ha passat del 69,5% entre 2004-2008, al 77% entre 2009-2012; 8 punts que segons el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, es deuen als ''canvis metodològics'' de l'entrada a l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior (EEES) i a les modificacions de les polítiques de preus i beques que han incrementat els costos per a les repeticions i això fa que el nombre de crèdits matriculats s'ajustin a les expectatives d'aprovar dels estudiants. Durant la inauguració del curs acadèmic, el conseller també ha recordat que els estudiants només paguen el 20% dels costos de matriculació i que un 42% reben ajuts.

Malgrat les ''moltes mancances i dificultats'' el sistema universitari i de recerca de Catalunya ''és altament competitiu'' a tots els nivells i sobretot ''cap a fora''. Així ho ha assegurat el conseller Andreu Mas-Colell durant el discurs que ha pronunciat en l'acte d'inauguració del curs acadèmic a la universitat. En aquest sentit, ha dit que aquest èxit s'ha assolit ''entre tots, perquè tenim la capacitat de generar consens i mantenir-lo estable per damunt de conjuntures polítiques, i aprofitant totes les oportunitats i esquerdes. El conseller ha dit que s'ha aconseguit bastir un model propi, ''modern i europeu'' que si a més es pogués complementar amb la presa de decisions en llibertat ''arribaria molt més lluny, i sense fer mal a ningú''.

Cargando
No hay anuncios

Davant les dades de millora del rendiment acadèmic dels estudiants universitaris catalans, Mas-Colell ha remarcat que el nombre de matriculacions anuals s'hagi estabilitzat en 140.000 i també en 22.000 titulats en cicles i graus a les universitats públiques. A més, ha destacat que Catalunya, amb un 1,5% de la població europea, té el 2,4% de recursos competitius del setè programa marc; el 3% de producció en publicacions; el 3,4% de captació dels ajuts del Consell Europeu de Recerca; i el 7,4% de les millors universitats europees de menys de 50 anys.

Pel que fa a l'increment del preu de les matrícules, el conseller d'Economia i Coneixement ha dit que el model disposa d'una ''forta component redistributiva'' de manera que qui més paga és qui més recursos té i que ''no s'exclou a ningú''. Així, ha assegurat que els estudiants amb rendes altes paguen fins al 25% del cost de la matrícula i els que tenen rendes baixes disposen de descomptes de fins al 50% de manera que de mitjana global, els estudiants catalans només paguen el 20% del cost de la matrícula. Així mateix, ha explicat que en total, al curs 2012-2013, 61.000 estudiants van rebre algun ajut, i que al curs passat, aquesta xifra va pujar fins a més de 70.000.

Cargando
No hay anuncios

Prèviament al discurs de Mas-Colell, el rector de la Universitat de Lleida (UdL), Roberto Fernández, ha lamentat que el finançament de les universitats catalanes no estigui ''a l'alçada d'altres nacions occidentals'' i que aquest no pot continuar sent dels més baixos de ''l'Europa dels 15''. D'aquesta manera, el rector també ha volgut il·lustrar aquesta mancança assenyalat que ''a vegades se'ns demana que actuem com a Ferraris però els nostres pressupostos són de Seat 600''.

L'encarregada de pronunciar la lliçó inaugural de l'acte d'inauguració del curs acadèmic ha estat l'oceanògrofa Josefina Castellví que ha parlat de la recerca científica com a base del desenvolupament social. També s'han pogut escoltar els parlament del president del Consell Social de la UdL, Ramon Roca, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé i l'alcalde de Lleida, Àngel Ros.

Cargando
No hay anuncios

En el decurs de l'acte s'han lliurat les distincions Jaume Vicens Vives a la Qualitat Docent Universitària, que atorga la Generalitat amb la finalitat de premiar l'excel·lència en la docència universitària. En l'edició d'enguany s'han atorgat quatre premis individuals i dos de col·lectius, dotats cadascun amb 20.000 euros. A títol individual han rebut el Jaume Vicens Vives els professors Joan Simon, de la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona, Elena Valderrama, del Departament de Microelectrònica i Sistemes Elèctrics de la UAB, Josep M. Coll de la Facultat de Filosofia de la Ramon Llull, i Joseph Hopkins, director del Programa Llengües de la UOC.

Pel que fa als premis col·lectius, s'ha atorgat la distinció Jaume Vicens Vives als projectes Cetrencada i Emprendre, encapçalats pel periodista Salvador Alsius i el Departament de Pedagogia de la Facultat de Ciències de l'Educació i Psicologia de la Rovira i Virgili, respectivament.

Cargando
No hay anuncios

Protesta contra les retallades

A les portes de la Seu Vella un grup d'una trentena de membres del Personal de Serveis i Administració (PAS) i l'estudiantat de la UdL s'han concentrat amb pancartes de rebuig a les retallades i a la presència del conseller Mas-Colell i han escridassat els diferents vehicles oficials que accedien a l'acte. Un cordó policial de Mossos d'Esquadra s'ha situat al davant dels manifestants al moment en què ha passat el conseller sense que s'hagi registrat cap incidència.