Religió

El Vaticà fa autocrítica pels abusos a l'Església i defensa indemnitzar les víctimes

La Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors reconeix "manca de transparència" fins ara

RomaEl Vaticà entona el mea culpa i reconeix la manca de transparència i l'enorme patiment causat a les víctimes d'abusos sexuals dins de l'Església catòlica. És el que es desprèn del primer informe anual elaborat per la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors difós aquest dimarts, en què els experts designats pel papa Francesc per analitzar la gestió de la xacra de la pederàstia demanen accelerar els processos de destitució i apunten la necessitat d'“estudiar polítiques d'indemnització” a les víctimes.

A l'informe, l'organisme creat per iniciativa del pontífex el 2014 per fer front a la crisi dels abusos, reclama més transparència al Dicasteri per a la Doctrina de la Fe, el departament del Vaticà que precisament gestiona les acusacions d'abusos sexuals, i exigeix accelerar els processos i les dimissions dels responsables.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, la Comissió Pontifícia per a la Protecció de Menors denuncia que el secretisme i la lenta tramitació de les denúncies suposen un nou trauma per a les víctimes, i retreuen que el dicasteri vaticà encarregat d'investigar les denúncies rebutgi fer públiques les estadístiques sobre la seva pròpia jurisprudència “fomentant la desconfiança entre els fidels, especialment la comunitat de víctimes i supervivents”.

El document també recomana aclarir les competències de cada dicasteri de la Cúria Romana per “garantir una gestió eficient, ràpida i rigorosa” de cada possible cas d'abús que arribi a la Santa Seu. En aquest sentit, els membres de l'organisme vaticà suggereixen posar en marxa “processos simplificats, quan estiguin justificats” per accelerar “la dimissió o la destitució” d'un integrant de l'Església responsable de cometre abusos.

Cargando
No hay anuncios

Falta d'estructures de denúncia

Tot i els avenços en aquesta matèria durant el pontificat de Francesc, l'informe reconeix que encara hi ha una “preocupant falta” d'estructures de denúncia i d'acompanyament de les víctimes, alhora que constata amb preocupació com algunes autoritats eclesiàstiques estan “a l'inici de l'exercici d'assumpció de responsabilitats”.

Cargando
No hay anuncios

El president de la Comissió, el cardenal nord-americà Sean Patrick O'Malley, ha reconegut que durant molt de temps l'Església catòlica “no ha defensat” les víctimes i supervivents dels abusos i ha considerat que aquest primer informe sobre la gestió dels abusos, que a partir d'ara s'espera que tingui una periodicitat anual, deixa enrere un “període fosc” en què l'Església va mirar cap a una altra banda.

"Respectem el testimoniatge valent de les víctimes, reconeixem que esteu cansats de paraules buides, però el vostre patiment ens demostra que com a Església fallem en la vostra protecció", ha admès durant la presentació de l'informe. “Ens hem resistit a comprendre-us i tot el que fem no serà mai suficient per reparar el mal que heu patit, però esperem que aquest informe i els que vindran puguin assegurar que aquests esdeveniments terribles no es repeteixin”, va afegir el cardenal nord-americà.

Cargando
No hay anuncios

L'informe de cinquanta pàgines és fruit de dos anys de treball i estudi de diverses congregacions religioses i una vintena d'esglésies locals durant les visites ad limina realitzades el 2023 al Vaticà pels bisbes que han de viatjar cada cinc anys a Roma per informar el Papa i la cúria de l'estat actual de les respectives conferències episcopals.

Des de la seva creació fa deu anys, la Comissió ha patit algunes crisis després que alguns dels seus membres abandonessin els seus càrrecs donant un cop de porta i denunciant “resistències” al Vaticà i manca de transparència interna.