Religió

Una ruta inèdita i projeccions a la basílica: Montserrat ho té tot a punt per celebrar els seus mil anys d'història

El monestir ha convidat el papa Francesc a les celebracions, però encara no s'ha confirmat si hi assistirà

3 min
Els actes per celebrar el Mil·lenari de Montserrat 2025 s'ha celebrat aquest divendres.

Montserrat"Fa mil anys que som en aquest tros de roca". Amb aquesta naturalitat, l'abat de Montserrat, el pare Manel Gasch, ha volgut destacar l'estabilitat que ha caracteritzat el monestir de Montserrat en els seus primers mil anys d'història. "No celebrem mil anys de muntanya, fa 65 milions d’anys que hi és. Tampoc celebrem mil anys de la presència humana a la muntanya, hi ha restes del paleolític de fa més de 12.000 anys... Celebrem que fa mil anys que l'abat Oliba va portar alguns monjos de Ripoll per començar una nova vida fundant el monestir benedictí de Montserrat", ha afirmat l'abat.

En un acte aquest divendres al cor de la muntanya màgica, la comunitat benedictina ha revelat quins seran els actes que s'han preparat per celebrar el mil·lenari. "A l'Antic Testament es diu que tot té el seu moment. Nosaltres fa 28 anys que treballem en el mil·lenari", ha reconegut el prior Bernat Juliol, que ha recordat que la comissió per a aquest moment històric es va crear l'any 1996. Gairebé una trentena d'anys de feina que s'han traduït en un miler d'activitats, que segons el prior encara poden créixer i que busquen aconseguir que "Montserrat sigui la plaça major de Catalunya" i poder acostar-la als més joves.

Entre les activitats més destacades que tindran lloc durant els quinze mesos de celebració –del 7 de setembre d'enguany al 8 de desembre del 2025–, hi haurà un videomapatge de la basílica del monestir. Les projeccions s'inauguraran a l'inici de les celebracions del mil·lenari i, a partir d'elements de la mateixa basílica, buscaran representar la llegenda de Montserrat a través de la Mare de Déu per tal que "tothom surti de la basílica amb un missatge".

Segells i monedes especials

Encara pel que fa a noves tecnologies, la comunitat benedictina estrenarà un espai immersiu al museu de Montserrat per fer entendre als visitants com és la vida dels monjos en ple segle XXI. Amb el mateix objectiu, també s'estrenaran el documental El temps de Montserrat, que mostrarà com és el dia a dia del monestir, i una exposició itinerant que començarà al Palau Robert de Barcelona i que passarà per Roma, Brussel·les i Madrid. Davant de més d'un centenar de convidats que han omplert la sala del segle XIV del museu de Montserrat –un dels espais centrals dels actes previstos pel mil·lenari–, el pare Gasch ha recordat que "en els moments més tristos de la història, Montserrat sempre ha tornat a començar".

L'abat de Montserrat, el pare Manel Gasch, durant la presentació dels actes per celebrar el mil·lenari.

Fora de l'espai arquitectònic, la muntanya de Montserrat també estrenarà una nova ruta de senderisme. Serà el sender del mil·lenari (PR 1025), un camí creat amb la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que donarà gairebé tota la volta a la muntanya. "Serà fàcil i per a tots els públics", ha aclarit Juliol. Un altre detall per celebrar els mil anys d'història serà la creació d'una edició especial de segells i monedes, així com una col·lecció de llibres sobre el mil·lenari. I per relacionar la celebració del mil·lenari amb les tradicionals festes majors catalanes, també s'organitzaran un reguitzell d'activitats culturals amb un festival de música amb una quinzena de concerts, diverses jornades acadèmiques o l'organització de la 56a edició de la Flama de la Llengua.

"Estimem el català"

Insistint en la necessitat de fer de Montserrat un punt de diàleg entre creients i no creients, el pare Gasch ha aprofitat la presentació dels actes del mil·lenari per fer valdre el paper de Montserrat en la història de la societat catalana: "Mil anys ens donen un bon marge per tenir una lleugera idea sobre què hem fet, qui som i cap on anem". En aquest mateix sentit, el prior ha destacat l'aposta del monestir per defensar la llengua catalana. "Som un monestir català que s'estima la seva llengua i la seva cultura. A Montserrat sempre s'ha parlat en català i sempre es defensarà el català", ha insistit.

Pel que fa a la incògnita sobre si la celebració del mil·lenari de Montserrat suposarà la visita del papa Francesc al monestir, el pare Bernat Juliol s'ha limitat a confirmar que el pontífex hi està convidat i que té coneixement de la celebració: "Estaríem encantats que el Sant Pare visités Montserrat, ens faria molta il·lusió", ha assegurat.

stats