Religió

El Papa es disculpa pel seu comentari homòfob

El pontífex manté, però, el seu rebuig al fet que els seminaris admetin candidats homosexuals

2 min
El Papa Francesc / REUTERS

RomaEl papa Francesc ha demanat disculpes aquest dimarts per haver dit que als seminaris italians hi ha “massa mariconeig”. Ho va fer durant una reunió a porta tancada amb els bisbes de la Conferència Episcopal Italiana (CEI) la setmana passada, en què el pontífex va demanar als prelats que no admetin candidats obertament homosexuals als seminaris.

"El Papa no ha tingut mai la intenció d'ofendre o expressar-se en termes homòfobs, i demana disculpes als que s'han sentit ofesos per l'ús d'un terme divulgat per altres", ha assegurat el director de l'oficina de premsa del Vaticà, Matteo Bruni, en un comunicat difós aquest dimarts. Bruni ha explicat que Francesc està “al corrent dels articles publicats recentment sobre una conversa, a porta tancada, amb els bisbes de la Conferència Episcopal Italiana”, que han provocat una àmplia reacció de rebuig per les paraules considerades homòfobes pronunciades pel pontífex.

Al text, el Vaticà recorda que en nombroses ocasions el pontífex ha expressat que a l'Església catòlica “hi ha espai per a tothom": "Ningú és inútil, ningú és superflu, hi ha espai per a tothom. Així com som tots”.

La polèmica va sorgir després que alguns mitjans de comunicació italians publiquessin les paraules pronunciades pel papa Francesc durant una trobada amb els bisbes italians, en què van reflexionar, entre altres coses, sobre la possibilitat d'admetre als seminaris candidats obertament homosexuals tot i que l'Església hi està oficialment en contra i el pontífex ha reiterat en nombroses ocasions el seu rebuig a aquest extrem perquè “és molt difícil que un noi que té aquesta tendència no caigui durant l'exercici del ministeri”.

La qüestió divideix els catòlics des que el 2005 el papa Benet XVI va establir que l'Església “no pot admetre al seminari i a les Sagrades Ordres els que practiquen l'homosexualitat, tenen tendències homosexuals profundament arrelades o donen suport a l'anomenada cultura gai”. Recentment, però, els bisbes italians van aprovar un text per regular l'admissió als seminaris, que introdueix una distinció entre orientació homosexual simple i les anomenades “tendències profundament arrelades”, i que en teoria obriria les portes dels seminaris als gais que es comprometin a mantenir el celibat.

No és la primera vegada que el papa Francesc demana disculpes per unes declaracions fora de lloc. Va passar el 2018, durant un viatge apostòlic a Xile, quan al preguntar-li per les acusacions al llavors bisbe Juan Barros –sospitós d'encobrir casos d'abús sexual per part de sacerdots–, va assegurar que actuaria contra ell quan tingués proves. Dies més tard, davant la indignació de les víctimes, Francesc es va excusar i va reconèixer que les seves paraules havien “ferit” profundament les víctimes. “He de demanar disculpes perquè la paraula prova ha ferit molts abusats. Va ser sense voler”, va declarar.

stats