Els Reis d'Orient ja arriben amb regals i mascareta
Els ajuntaments modifiquen recorreguts i activitats per adaptar-se a les mesures anticovid
GironaEls 947 municipis catalans estan ultimant els preparatius per rebre ses majestats, els Reis d’Orient, el dia 5 a la tarda. Després que el Nadal passat moltes poblacions haguessin d’anul·lar les cavalcades per evitar aglomeracions, enguany la majoria recuperen els actes tradicionals amb gairebé plena normalitat, si no fos per les mascaretes que hauran de portar tots els membres de la comitiva, inclosos els Reis. De fet, la majoria d'ajuntaments només han aplicat alguns canvis per evitar les aglomeracions de públic.
Així, per exemple, a Amposta els Reis no arribaran pel riu –com feien habitualment– sinó que arrencaran el recorregut des de l’avinguda de la Ràpita. “Cada any es concentraven unes 3.000 persones a l’embarcador i, per evitar aglomeracions, hem fet que el recorregut sigui més llarg i passi pels diferents barris”, ha assenyalat el regidor de Cultura, Ramon Bel.
Amb el mateix objectiu –mantenir les distàncies–, a Manresa s'ha eliminat el tram de la ruta que passava pel Centre Històric –on hi havia molts carrers estrets– i només circularà per les vies més àmplies. Tampoc es podrà fer el discurs des del balcó de l'Ajuntament com cada any a Viella: enguany es gravarà i es distribuirà per les xarxes socials, per evitar que molta gent s'acumuli al voltant del consistori. Pel que fa a la comitiva, tindrà un recorregut més llarg: des de Gausà fins al centre del poble perquè tothom trobi un espai per entregar les cartes als patges.
A peu, per mar o en tren
A la capital del Berguedà, Berga, les autoritats reials rebran els nens a la plaça de l’Ajuntament –i no al saló de plens, com es feia abans del virus– i delimitaran l’espai perquè tothom pugui saludar ses majestats de manera ordenada i controlada. També per garantir que es respecten les distàncies, a Lleida els Reis recolliran les claus de la ciutat des del balcó de la Paeria, després de recórrer els diferents carrers de la població. A més, per primera vegada el seguici reial arribarà a la ciutat amb el tren de la Pobla.
En canvi, a Barcelona, ses majestats arribaran per mar, tot i que no es podrà assistir com a públic al Port i s'haurà de seguir el seu desembarcament per la web de Barcelona Cultura i les xarxes socials. Més tard, els Reis seguiran el recorregut tradicional per la ciutat que, com a novetat, incorporarà uns patges que explicaran en llengua de signes l'arribada de les comitives. Per evitar que ningú s'abaixi la mascareta ni hi hagi aglomeracions, no es repartiran caramels.
També serà pel Mediterrani per on arribaran les autoritats reials a Tarragona. Com és tradicional, les sirenes dels vaixells anunciaran que han entrat a port i després faran la mateixa ruta que abans del covid. L’únic canvi que hi haurà a la capital tarragonina és que no es repartiran caramels, per complir amb les mesures higièniques. Una restricció, el llançament de llaminadures, que no s’aplica en tots els municipis. Per exemple a Girona no només regalaran caramels sinó que, aquest any, també es repartiran unes xocolatines elaborades pel pastisser Jordi Roca. Pel que fa a les novetats de la cavalcada gironina, no hi haurà animals i es canvien dues ubicacions per tenir més espai: el campament reial serà al Camp de Mart i l’acte final se celebrarà a la Copa.
I, a Badalona, ses majestats ja van arribar fa uns dies a la ciutat i es van instal·lar al campament reial, al parc de Montigalà. Des d’allà reben les cartes de la mainada, fins que arribi la cavalcada, que tornarà a recorrer el centre de la població.
També per reduir el risc de contagi, els patges reials que entraven dins de les cases per donar els regals als infants, aquest any ho hauran de fer des de fora. Així, a Igualada, les comitives entregaran els obsequis des del carrer o des del replà dels domicilis i no podran ajudar a obrir els regals per reduir el temps d’interacció. Gairebé el mateix sistema que han instaurat a Santa Coloma de Queralt, on ses majestats, després de la cavalcada, repartiran els presents sense entrar als habitatges.
Cavalcades suspeses
Ara fa un any van ser molts els ajuntaments que van haver de suspendre les cavalcades per complir amb les mesures anticovid. Aquest 5 de gener, però, la majoria se celebraran tot i que encara hi ha poblacions que han hagut de renunciar-hi. És el cas, per exemple, de Rubí i de Sant Sadurní d’Anoia.
Al poble del Vallès han hagut d’anul·lar la cavalcada per evitar “una concentració massiva” de persones, en plena sisena onada. Com a alternativa, es repetirà l’experiència de l'últim Nadal i s’obrirà el Parc del Castell, on s’instal·larà el campament reial. Una solució semblant a la que ha instaurat l’ajuntament de Sant Sadurní, on els Reis s’instal·laran el dia 5 a la tarda a la plaça de l’Església perquè la canalla pugui anar-los a veure amb cita prèvia i en grups de màxim 10 persones.
Complir les mesures anticovid
A dos dies de la nit més màgica de l'any, el departament de Salut ha confirmat que es podran celebrar les cavalcades, però ha fet una crida a respectar les mesures anticovid. “Demanem no només als responsables de les cavalcades sinó també a la població que en gaudeixin, però respectant al màxim les mesures de protecció”, ha reclamat aquest matí la directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel.
Aquest cap de setmana Salut va informar de les mesures que s'hauran de complir a les cavalcades i que, bàsicament, estableixen l’ús de mascareta per a tots els assistents: l'hauran de portar tant els membres de les comitives reials com el públic, inclosos els nens (serà obligatòria per als més grans de 6 anys i recomanada per als infants d’entre 3 i 5 anys).