Els Reis d'Orient, als infants: "El futur que ha de venir serà molt millor que el passat"
Les mascaretes imperen en el retorn d'una cavalcada menys multitudinària que altres anys a Barcelona per culpa del covid
Més tamborets que no pas escales altes es detecten a banda i banda de la Via Laietana de Barcelona per veure passar, aquest any sí, la cavalcada de Reis a Barcelona que la pandèmia va furtar l’any passat a milers d’infants. “Ja venen? Quan venen?”, cus a preguntes un nen de no més de quatre anys al seu pare. És a primera fila, assegut al tamboret que portava per si de cas s’hi havia d’enfilar, però aquest any li servirà de seient. No hi ha l’aglomeració d’altres ocasions, però sí la mateixa impaciència. Rere les mascaretes, ulls il·lusionats.
“Qui vulgui joguines que aixequi la mà”, repta des de dalt d’una carrossa un dels membres del seguici reial. I als nens i nenes els falten mans per aixecar. Aquest any, promet la veu que surt dels altaveus, arriben ben carregats. A la cavalcada, que torna en la seva màxima esplendor, no hi falten els autobusos plens de paquets per repartir aquesta nit, ni tampoc els ballarins (aquest any la xifra s’ha hagut de reduir a 800), l’Estel que ha guanyat dimensió amb una doble carrossa, i els patges carters que encara recullen les cartes dels que van a última hora. Algunes plouen des dels balcons i cauen a terra, però totes acaben a les mans dels patges amb ajuda dels qui es concentren a les voreres.
Ses Majestats, amb vestits nous i també amb mascareta per predicar amb l’exemple davant dels més petits, comparteixen per primer cop la carrossa i saluden a tort i a dret mentre avancen Via Laietana amunt. “M’ha vist, jo crec que m’ha saludat a mi”, assegura satisfeta la Tamara a la seva mare després que el rei Baltasar hagi parat atenció als seus crits des de la vorera. Quan passen els Reis, fins i tot les botigueres fan una pausa en la frenètica jornada que acostuma a ser el 5 de gener per saludar-los.
Els ballarins desfilen, les carrosses van passant i plou confeti en lloc de caramels. Una altra de les adaptacions que ha obligat a fer la pandèmia per reduir el risc d’aglomeracions. “De dolços ja en tenen una pila a casa, creu-me”, diu la Maite mentre vigila de prop els seus fills embadalits al pas de la desfilada portant les corones taronges que ha repartit Betevé. Aquest complement i les mascaretes són una constant a mesura que s’enfila la Via Laietana i que la concentració de gent creix en alguns punts.
Elogi a la paciència dels nens
Per a la majoria d’infants, el retrobament amb Ses Majestats era una fita esperada després que l’any passat se suspengués la cavalcada per culpa de la pandèmia. Aquest any, el virus ha impedit, això sí, anar-los a rebre en la seva arribada al port de Barcelona a bord del pailebot Santa Eulàlia, com és tradició. S'han trobat a faltar la cridòria i els aplaudiments quan l'embarcació s'ha aturat al Moll de la Fusta.
“Estem contents i emocionats després dels entrebancs dels darrers anys”, ha expressat el rei Melcior un cop atracat el vaixell i ja en terra ferma. Amb una veu idèntica a la de l’actor Pere Arquillué, el rei Melcior ha exercit, com és habitual, de portaveu de Ses Majestats i ha fet una crida a l’optimisme. “El futur que ha de venir serà molt millor que el passat”, ha dit dirigint-se especialment als infants.
Els ha agraït la valentia davant les dificultats de la pandèmia, el fet d’haver pogut “superar la tristesa” d’haver d’estar més distanciats d’alguns familiars i amics del que voldrien. “Us felicitem per la paciència que heu demostrat”, ha insistit.
Melcior no s’ha descuidat d’elogiar la ciutat de Barcelona aprofitant la rebuda en petit comitè de l’alcaldessa, Ada Colau, i del president del Port de Barcelona, Damià Calvet. “Arribem a una ciutat enlluernadora, que mira el futur i on els tres Reis ens sentim com a casa”, ha subratllat acompanyat d’un Gaspar amb una forta retirada a la regidora Laura Pérez i un Baltasar que recordava l’activista social Cheikh Drame. El rei ha destacat el compromís de Barcelona amb la solidaritat i el seu tarannà de ciutat “amical i generosa, que defensa la natura”.
Si l’any passat l’alcaldessa prometia una ciutat més apta per al joc, Melcior ha recollit el guant per assegurar que tenien ganes de recórrer els carrers per comprovar com han canviat “els parcs i espais de joc” on van sovint els més petits.
Colau els ha certificat que nens i nenes s’han portat especialment bé aquest any, complint amb diligència les mesures que encara ha imposat la pandèmia. En la seva carta particular a Ses Majestats, l’alcaldessa ha advocat per un món “sense cap mena de discriminació, ni racisme, ni masclisme ni LGTBI-fòbia”.
Amb l’entrega, com mana la tradició, del pa, la sal i les claus de la ciutat a Ses Majestats, ja està tot a punt perquè un any més puguin repartir il·lusió a milers de llars. “Necessitem més que mai la vostra màgia”, els ha recordat l’alcaldessa.
- Els Reis recorren Girona a peu i reparteixen xocolatines A peu, sense carrosses ni animals: així ha estat la cavalcada de Girona, que enguany també s'ha hagut d’adaptar a la pandèmia. Per evitar aglomeracions, els Reis d’Orient han recorregut la ciutat des del Camp de Mart i han rebut les claus de la ciutat a l’esplanada de La Copa. A més del tradicional llançament de caramels, aquest any, per primera vegada, també s'han repartit xocolatines del pastisser gironí Jordi Roca. Informa Maria Garcia.
- Sense regals pels balcons (i dos Reis sense mascareta) a Igualada Els Reis Mags han tornat a desfilar pels carrers d’Igualada però la cavalcada més antiga del país no ha comptat amb una de les seves tradicions més arrelades: els patges no han pujat pels balcons i les finestres de la ciutat per entregar els regals. La desfilada no ha estat exempta de polèmica, ja que els reis Melcior i Gaspar no duien mascareta, tal com demanava el Govern.
- Caramels a dojo a Lleida i 15 carrosses a Tarragona Lleida ha repartit dues tones de caramels per donar la benvinguda als Reis d’Orient, que han arribat en tren. Tot i que hi hagut aglomeracions durant la desfilada, en general tant la comitiva reial com el públic portaven mascareta. A Tarragona, Ses Majestats han arribat en vaixell i han recorregut la ciutat en una quinzena de carrosses carregades de regals. A la capital tarragonina, però, no s'han repartit caramels.