Reinterpretar el pessebre tradicional

El moviment i que succeeixen en diferents temps històrics, peculiaritats de la col·lecció del pessebrista Jordi Pallí

Ara
28/12/2014
2 min

BarcelonaVa començar fent un pessebre pels fills i ha acabat desenvolupant un estil propi en l’elaboració d’escenes que recreen el naixement de Jesús. En Jordi Pallí, un dissenyador gràfic del Guinardó, té una col·lecció de pessebres únics amb dues peculiars característiques en comú: el moviment i que succeeixen en diferents indrets i temps històrics.

Els pessebres d’en Jordi tenen vida. Un conjunt de mecanismes activen no només les figures sinó també els paisatges per crear escenes que expliquen històries i sorprenen l’espectador. S’hi fa de dia i de nit, hi plou i hi fa sol, l’aigua baixa pels rius i als mars hi puja la marea. Hi ha pescadors, ferradors o forners fent la seva feina, animals salvatges i avions o cotxes en circulació. També volcans en erupció, estampides, vaixells o les xemeneies d’una fabrica de la revolució industrial treballant al màxim rendiment i traient fum.

Tot això succeeix en unes recreacions de llocs reals que, d’alguna manera o altra, tenen una importància i un significat per l’autor. Això sí, sempre hi trobem el naixement amb la Verge Maria, el nen Jesús i Sant Josep. També el caganer, ja sigui a la Costa Brava, Montserrat, el Pirineu, Venècia, la sabana africana o a la Barcelona modernista.

El perquè de tot plegat

El record dels pessebres del pare van portar a aquest veí del Guinardó a reprendre la tradició quan van néixer els fills. El primer el va fer en una calaixera que tenia al menjador i les dimensions d’aquesta calaixera han estat les que han valgut pels següents. N’ha fet 10, un cada any.

Per a ell cada pessebre és un repte perquè els va complicant, instal·lant-hi més mecanismes, creant efectes nous, fent que hi passin més coses… Aquestes re-interpretacions del pessebre son també una manera d’expressar el món interior de l’autor i un exercici artístic per compartir amb la gent.

Exposicions

En Jordi obre el taller on treballa i el jardí de casa seva un cop l’any, per Nadal, perquè veïns, amics i tothom que ho vulgui pugui visitar els seus pessebres en moviment. També, organitza visites guiades per a grups a hores convingudes i ha mostrat la seva exposició de forma temporal en espais de la ciutat com el centre comercial l’Illa Diagonal.

A més, l’any passat va tenir l’honor de muntar el pessebre més vist de la ciutat de Barcelona, el de la plaça de Sant Jaume.

stats