SALUT

El Regne Unit aprova la investigació amb embrions humans modificats

Els científics confien entendre millor els moments inicials de la vida

El material genètic serà destruït sense que completi el seu cicle de creixement i en cap cas es permetrà la seva transferència a una dona.
Mario Martín Matas
01/02/2016
2 min

BarcelonaNovetat en el camp de la ciència i la salut. El Regne Unit ha donat llum verda, per primer cop al món, a l’alteració de l’ADN d’embrions humans, una mesura amb la qual pretenen que un grup reduït de científics de l’Institut Francis Crick investigui per entendre millor com són els primers moments de la vida.

El vistiplau de l’Autoritat d’Embriologia i Fertilització Humana (HFEA), el regulador independent en la matèria del Regne Unit, permetrà al laboratori de la investigadora Kathy Niakan utilitzar una nova tècnica per veure com afecten determinades alteracions genètiques al desenvolupament dels embrions. Batejada com a CRISPR/cas9, la tècnica ja va ser utilitzada per un grup de científics xinesos l’any passat per mirar de revertir una malaltia hereditària de la sang, tot i que sense gaire èxit i sense que sabés prèviament que ho estaven fent.

Set dies

El regulador britànic ha especificat que la intenció última és entendre millor els problemes d’infertilitat i els avortaments espontanis. De fet, els científics han assegurat que se centraran a comprendre quins són els gens necessaris perquè els embrions humans es desenvolupin amb èxit per donar lloc a un nadó sa.

Els experiments podrien començar durant els pròxims mesos, va explicar Efe, i es faran durant els primers set dies després de la fertilització de l’òvul, quan es forma el blastòcit -una cèl·lula embrionària encara indeferenciada-. Els investigadors esperen obtenir aquests embrions de la donació de parelles que s’hagin sotmès a un tractament de fertilitat i que en tinguin d’emmagatzemats, i la mateixa HFEA ha recordat que la transferència dels embrions a una dona seguirà sent “il·legal”, malgrat que es destruiran un cop analitzats, sense que compleixin el seu cicle de creixement.

Malgrat les limitacions imposades a la utilització d’aquest material genètic, l’aprovació torna a posar sobre la taula el debat ètic sobre les limitacions d’investigar amb embrions humans, amb el dubte de si la nova tècnica aproxima la humanitat a fer algun dia els anomenats nadons de disseny. “No es pot fer cap investigació que utilitzi selecció genètica fins que no rebi l’aprovació ètica”, recorda el regulador britànic.

stats