05/04/2016

La reforma horària farà anuncis per buscar suport social

BarcelonaHi ha poques coses que generin tant de consens entre els sis partits polítics de l’actual Parlament de Catalunya com la reforma horària. Fins i tot aquest cap de setmana el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’hi ha sumat proposant que la jornada laboral acabi a les 18h. Ahir el diputat de Junts pel Sí Fabian Mohedano va presentar el seu llibre 100 motius per a la reforma horària, i entre el públic hi havia els altres diputats que formen part de la ponència del Parlament -constituïda el 10 de març- que ha de redactar la futura llei del temps, que serà una llei òmnibus: Fernando Sánchez (PP), Gemma Lienas (CSQP), Laura Vílchez (C’s) i Eva Martínez (PSC). Només va faltar Albert Botran (CUP) per motius d’agenda. En paral·lel a la ponència, aviat s’engegarà el procés participatiu perquè els ciutadans hi diguin la seva, i per fer arribar al gran públic la necessitat de fer aquest canvi d’hàbits. Per aquest motiu es posarà en marxa una campanya publicitària institucional de la Generalitat de cara a l’estiu. “Nosaltres podem fer una llei al Parlament, però sense consens social no servirà de res”, apunta Gemma Lienas.

Fabian Mohedano, un dels grans promotors de la reforma horària des de la societat civil, i coordinador dels treballs de la ponència, celebra la proposta de Rajoy “perquè significa que la reforma horària també entra a l’agenda política espanyola”. De totes maneres, Mohedano troba una mica incongruent que proposi que la jornada laboral acabi a les 18h, “però defensi la liberalització dels horaris comercials”. En aquest sentit, el diputat popular de la ponència, Fernando Sánchez, admet que “serà difícil imposar per llei un esquema horari per a les empreses; la llei hauria de donar estímuls per fomentar canvis que n’arrosseguin d’altres”. Sánchez es felicita que Rajoy se sumi “als que pensen que aquest canvi és prioritari”. “Sembla que tots els partits polítics ens ho prenem seriosament”, afegeix. El diputat popular recorda que, malgrat que a la comissió d’estudi del Parlament el consens va ser molt gran, quan van voler “elaborar el pla pilot per aplicar la reforma al Parlament”, els “va costar posar-se d’acord”.

Cargando
No hay anuncios

L’‘horari Mohedano’ al Parlament

Una de les persones que més s’han cregut l’aplicació pràctica de l’horari europeu és la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Des de l’inici d’aquesta legislatura, els horaris del Parlament han canviat. Ara els plens comencen a les 10h puntuals, s’aturen per dinar abans, cap a les 13h, i es reprenen també puntuals a les 15h, per intentar acabar no més enllà de les 18h. Els diputats, treballadors i periodistes, després de la sorpresa inicial, s’han anat adaptant, encara que hi ha persones que encara arrufen el nas. “El que hem d’aconseguir canviar són les rodes de premsa a les vuit del vespre”, lamenta Mohedano, que valora molt positivament la fermesa de Forcadell, i “la cultura de la puntualitat que ha imposat, que és molt important”.

Cargando
No hay anuncios

Per a Gemma Lienas, de CSQP, el principal obstacle per a aquest canvi és la inèrcia: “S’ha d’acabar amb aquella frase de «És que sempre ho hem fet així»”. Per a la diputada i escriptora, que va viure tres anys a Estrasburg, “viure amb els horaris europeus és millor per a la salut, per a la conciliació i per a la coresponsabilitat entre el pare i la mare”.

Des que el 2014 Fabian Mohedano i un grup de gent de la societat civil -com Salvador Cardús, Sara Moreno i Sara Berbel- van impulsar la plataforma Iniciativa per a la Reforma Horària, han avançat molt. La plataforma es dissoldrà el 31 de desembre que ve, ja que es van proposar una tasca de tres anys i a més ara ja està en mans del Parlament. “Tenim totes les eines sobre la taula, ara cal afrontar l’hora de la veritat”, conclou Mohedano.