Mossos d'Esquadra
Societat21/03/2023

Sacsejada interna als Mossos: la reestructuració augmenta la tensió amb els sindicats

El Govern aprova el decret per reorganitzar la policia, que reforça la lluita contra la violència masclista i la corrupció

BarcelonaSacsejada interna als Mossos d'Esquadra. Des d'aquest dimarts la policia tindrà una nova estructura que el Govern, reunit en consell executiu, ha validat. S'hi treballava des de feia un any i representa un canvi de paradigma organitzatiu per al cos: es creen noves comissaries superiors, es potencien diverses àrees, es canvien de lloc algunes competències i es deixen enrere termes als quals tothom ja estava acostumat. Com la Divisió d'Afers Interns (DAI), que ara es dirà Comissaria General d'Investigació i Afers Disciplinaris i guanyarà pes i agents. El decret és un canvi de fons que ha sigut presentat amb eufòria pel Govern, rebut amb escepticisme per una part del cos i amb indignació, més per les formes que pel fons, pels sindicats policials.

"Dibuixa el que seran els Mossos en la propera dècada", ha afirmat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena. El decret contempla un cos policial amb més agents que ara (aniran arribant noves promocions) i augmenta el pes de diverses unitats (que augmenten el seu rang organitzatiu). Una de les preocupacions internes del cos, segons fonts consultades, és que sigui tan ambiciós que no es pugui realment aplicar, una opinió que també mostren alguns sindicats com SAP-FEPOL. Sigui com sigui, la nova legislació busca adaptar la policia a les noves realitats socials i també delictives. En un moment en què es denuncia una violació cada 12 hores, la policia crearà una Àrea Central de Violències Sexuals. A més, de la direcció general de la policia, que veurà augmentada la seva capacitat, també en penjarà una nova Àrea d'Igualtat, que supervisarà la implementació de la perspectiva de gènere, així com una Divisió de Mediació. Aquestes noves àrees s'aplicaran en els propers dies, però la implementació de tot el decret serà un procés llarg que durarà anys.

Cargando
No hay anuncios

La d'Investigació Criminal és una de les comissaries que viurà més canvis. A partir d'ara hi haurà una Àrea Central d'Anticorrupció (doblant els agents actuals), que no existia. Tampoc hi havia un estament que només es dediqués a investigar la corrupció a dins del cos, i ara hi serà: el nou decret crea una Àrea d’Anticorrupció Policial, que penja de l'antiga DAI. També hi haurà més policies que es dedicaran a combatre el cibercrim, una de les noves realitats delictives. De fet, l'aposta tecnològica és una de les claus del decret, que va de bracet de la nova aplicació mòbil dels Mossos que es va presentar aquest dilluns.

Roda de premsa posterior a la reunió del consell exectiu
Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, amb l'arribada d'internet els Mossos s'han adonat que l'estructura rígida de tenir regions policials potser no era del tot efectiva per combatre els delictes que es cometen a la xarxa. Fins ara hi havia nou regions repartides per tot el territori català, i el decret en crea una de nova: la virtual, amb l'objectiu de perseguir delictes que no s'han comès en un punt geogràfic concret. També s'implementarà una nova Comissaria General de la Informació i la Comunicació (TIC).

Tensió amb els sindicats i l'oposició

Aconseguir el redactat final no ha sigut un camí de roses i la seva aprovació, tot i que no necessita ser validada pel Parlament, tampoc es preveu fàcil: els sindicats policials i l'oposició parlamentària, liderada pel PSC, ja s'hi han mostrat obertament en contra. Els sindicats ho han fet més per les formes que pel fons. Fins a sis sindicats aquests dilluns van plantar el departament d'Interior i la cúpula de la policia en la reunió en què s'havia de tractar el decret. "En cap cas s'ha respost a les nostres preguntes ni tampoc se'ns ha donat opció a fer cap aportació ni al·legació al respecte", criticaven en un comunicat. La resposta del departament és que el juliol del 2022 sí que es van reunir amb els sindicats per tractar l'estructura de la policia i es van recollir les seves aportacions. En roda de premsa, Elena ha refermat que no s'han posicionat en contra del decret, però que "prenen nota" de la seva reivindicació que hi ha d'haver més comunicació.

Cargando
No hay anuncios

Qui aquest dilluns també va sortir en tromba per criticar el decret va ser el PSC-Units. Els socialistes es van centrar sobretot en un punt de la iniciativa: el que passa la competència de les escoltes telefòniques a una nova comissaria general de les tecnologies de la informació i la comunicació. Això, per al portaveu en temes d'Interior dels socialistes, Ramon Espadaler, és "ficar el nas a les investigacions criminals". Aquest canvi arriba en un moment de tensió als Mossos que fa anys que es manté, i que deriva del fet que una part del cos detecta ingerències polítiques. Fonts properes a l'elaboració del decret apunten que simplement ara els tècnics que s'encarreguen de les escoltes passaran a dependre d'una comissaria que està pensada per aplegar totes les telecomunicacions de la policia. "Aquests agents responen només a una persona, a un jutge", ha insitit Elena, i ha criticat que les declaracions d'Espadaler només poden respondre "a la mala fe".

Ball de noms

La part alta de l'organigrama també viurà canvis. Es crea una nova Comissaria Superior de Seguretat Ciutadana, que coordinarà, sobretot, el patrullatge al carrer i les unitats especialitzades de la policia, com les d'ordre públic, els TEDAX o l'unitat aèria. A més, a la prefectura també hi ha un canvi important: a partir d'ara hi haurà una nova figura, el subcap executiu, el segon comandament operatiu del cos. Qui ocuparà aquest càrrec? Encara és una incògnita, però en una prefectura liderada pel comissari Eduard Sallent, amb la comissària Rosa Bosch com a número dos i la inspectora Montserrat Escudé com a portaveu, que Bosch ocupés aquest càrrec seria el pas més lògic. El ball de noms, però, acaba de començar. Amb sis nous comissaris nomenats fa pocs mesos, la direcció de la policia haurà de moure moltes peces per reubicar-los a tots en aquesta nova estructura.