La recuperació del Teatre Arnau avança només sobre el paper
L'Ajuntament de Barcelona aprova el projecte executiu de les obres però no hi assigna pressupost
BarcelonaLa recuperació del Teatre Arnau de Barcelona, que és de propietat municipal des de fa una dècada, encara haurà d'esperar. La transformació avança de moment només sobre el paper: la comissió de govern va aprovar el 4 de juny el projecte executiu per a la reforma integral de l'espai, que ha de suposar una inversió d'11,7 milions d'euros. Però, a la pràctica, els pressupostos d'aquest 2021 només assignen a l'Arnau els 100.500 euros per redactar el projecte i les assistències tècniques. El govern municipal confirma que el que s'ha fet és un pas "imprescindible", però que està condicionat a la disponibilitat de pressupost. I ara no n'hi ha. Ni pressupost, ni calendari.
L'arquitecte Roger Tudó, d'H Arquitectes, que és l'equip que va guanyar el concurs per transformar l'edifici i recuperar l'últim model de teatre de barraca existent a Barcelona, explica a l'ARA que el projecte definitiu conté pocs canvis respecte al que es va presentar a la premsa a principis del 2018, quan es va dir que les obres començarien durant el primer trimestre del 2019. Les modificacions han vingut forçades, sobretot, per la troballa de restes de l'antiga muralla medieval, que es deixaran vistes a la planta soterrani, i per la incorporació de més espais d'ús polivalent. Però encara no tenen una data assignada per començar les obres i la previsió és que s'allarguin més de dos anys.
"És un edifici en estat precari, com si fos un malalt que hauria de tenir hora per ser operat i no li fan mai un lloc al quiròfan i va empitjorant", lamenta Antoni Ramon, que forma part del grup impulsor que va batallar per recuperar el teatre per a la ciutat i, sobretot, per als barris de Sant Antoni, el Raval i el Poble-sec. Considera que l'Ajuntament hauria d'estar "orgullós" de tirar endavant un projecte que neix d'un procés participatiu i que té una gestió ciutadana que, fins ara, ha anat programant fora del que és el Teatre Arnau –el contingut abans que el continent– per reivindicar-ne la reobertura. "L'Arnau es mereix que en parlem", defensa Ramon, cansat que no hi hagi dates fixades per a les obres.
"Que el projecte no es perdi"
Però també el projecte de teatre itinerant viu moments complicats per la retallada pressupostària, com apunta Daniela de Vecchi, directora de la companyia LAminimAL, que és una de les que en forma part. El teatre fora dels límits de l'Arnau ja ha fet dues temporades i ara engega la tercera, però amb un 40% menys de pressupost, denuncien. "Hi ha el perill que tot aquest projecte es perdi pel camí", avisa, i demana que igual que s'ha fet un pacte polític per a la cultura, n'hi hagi un d'específic per a l'Arnau que impedeixi que un canvi de govern a la ciutat condemni la iniciativa a desaparèixer.
La companyia estrena, el primer cap de setmana de juliol, Passar revista, un espectacle que proposa revisar el gènere de la revista que tant va caracteritzar el Paral·lel. Es podrà veure a la Sala Apolo i, com remarca la directora de la companyia, serà una "oportunitat per reivindicar el projecte de l'Arnau": un teatre de titularitat municipal i de gestió comunitària.