Els rectors de la UB, la UAB, la UPF i la UPC refermen el seu compromís amb el català

Els màxims responsables de les quatre universitats es conjuren a l’UCE perquè la llengua “no perdi pistonada”

Lafuente a l'acte de la Universitat Catalana d'Estiu
20/08/2021
2 min

Prada de ConflentQuatre rectors de les universitats més importants de Catalunya han subratllat a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent la importància del català als graus universitaris i als postgraus. "Qualsevol estudiant ha de poder estudiar en català la titulació que vulgui", ha afirmat, en declaració als mitjans, el rector de la Universitat Autònoma de Barcelona i president de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques, Javier Lafuente, que és un dels ponents que s'han mostrat més contundents en la defensa de la llengua. La resta de rectors, el de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat; el de la Universitat Politècnica de Catalunya, Daniel Crespo, i el de la Universitat de Barcelona, Joan Guàrdia, han subscrit les paraules del seu homòleg i s'han conjurat per treballar de manera coordinada perquè el català "no perdi pistonada" i recuperar-lo "al màxim nivell, com a llengua normal de comunicació".

Lafuente també ha recordat que tots els alumnes que s'apunten a una titulació en català tenen tot el dret a fer-la en català i ha animat els estudiants a queixar-se si no es respecten els seus drets. "Si hi ha qualsevol protesta, l'equip rectoral actuarà", ha dit Lafuente, que ha assegurat que en molts casos els alumnes no ho notifiquen perquè desconeixen que el professor té l'obligació de fer la classe en català si s'hi ha compromès.

En la mateixa conferència al cinema Lido de Prada de Conflent, la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis, ha dit que els catalanoparlants "són una minoria social" i ha assegurat que el nivell de coneixement de la llengua catalana dels alumnes que venen de batxillerat és cada cop pitjor. Per aquest motiu, ha assenyalat que cal acostar el català als joves a través de canals digitals i "defensar-lo, protegir-lo, promoure'l, enriquir-lo, practicar-lo i difondre'l". "És un deure de totes les institucions", ha dit Geis.

També ha apuntat que el català necessita una "sacsejada" i que la seva conselleria està duent a terme una "radiografia per detectar quines són les causes del retrocés" de la llengua, però no ha apuntat quines mesures estudien aplicar per revertir-ho perquè, tal com ha justificat, s'ha de deixar marge a les universitats i "respectar la seva autonomia". A més, ha volgut remarcar que la defensa del català no va en contra del castellà ni de l'anglès o d'altres llengües. "Hem de ser garants de la riquesa i la diversitat lingüística que hi ha a Catalunya", ha reivindicat.

stats