Seguretat
Societat25/10/2023

Rècord de dones que volen ser mosses d'esquadra

L'Ertzaintza s'emmiralla en el model català per feminitzar la policia

BarcelonaFins a 4.678 dones, gairebé mil més que en la darrera convocatòria, s'han presentat a la convocatòria d'accés per ser mossa d'esquadra. Segons ha pogut saber l'ARA, representen el 36,89% del total d'aspirants que ho han sol·licitat. Aquest és, fins ara, el rècord de dones que s'han presentat: en la darrera convocatòria, a principis d'any, van ser el 35,69%, i si ens remuntem a cinc anys enrere, amb prou feines arribaven al 25%. Juntament amb aquestes 4.678 dones, 12.680 homes faran les proves per optar a 850 noves places d'accés al cos amb una reserva del 40% per a dones.

Aquesta és una de les mesures del pla de la conselleria d'Interior per feminitzar la policia catalana, una fita que no sempre s'ha vist amb bons ulls des dels sindicats policials. Tots els sindicats tret de la USPAC van signar amb el departament liderat per Joan Ignasi Elena el pla d'igualtat que precisament determina la quota del 40% de dones a les convocatòries. Internament, però, és una mesura que sovint és criticada pels líders sindicals. USPAC, de fet, va arribar a portar-ho als tribunals. Sigui com sigui, l'objectiu que cada vegada hi hagi més dones que es presentin a les oposicions per ser mosses, que ha anat acompanyat d'una campanya de promoció, s'està complint. Si el 2017 es presentaven 2.700 dones, ara han estat pràcticament el doble. El ritme de la feminització, però, es nota menys en l'escala de rangs de la policia catalana, ja que cal esperar que ascendeixin les noves promocions de dones.

Cargando
No hay anuncios

Segons les dades de l'1 de setembre d'aquest any a què ha tingut accés l'ARA, el 77% d'agents del cos són homes, un biaix de gènere que creix a mesura que els mossos pugen de rang. El 84% dels caporals són homes, així com el 88% dels sergents. El 95% dels subinspectors, el 89% dels inspectors i els intendents també. En el rang més alt, el de comissari, hi ha un 78% d'homes. El ritme és molt més baix, però la feminització també es comença a notar. Si la tardor de l'any passat el 22,19% dels agents eren dones, ara ho són el 22,91%. En aquest recompte, però, encara falta sumar-hi els efectius que estan en pràctiques des que van entrar l'agost passat al cos. Aquí hi ha un 35% de dones.

Evolució

En un dels rangs en què es nota més la feminització és en el de comissari, amb l'entrada de quatre noves comissàries a finals de l'any passat. Han passat de l'11% al 22%. Ara, doncs, aproximadament el 23% dels agents dels Mossos són dones, un percentatge que està lluny del de l'Ertzaintza, que s'està inspirant en el model català per feminitzar el cos. Ara mateix, el 17,95% dels seus agents són dones. Precisament, aquest dilluns el lehendakari, Iñigo Urkullu, va anunciar un pla per aconseguir que d'aquí tres anys el 40% dels agents que entrin al cos siguin dones. Segons fonts consultades per l'ARA, una de les mesures que es plantegen per aconseguir-ho és la de les quotes.

Cargando
No hay anuncios

L'anunci d'Urkullu va arribar en la commemoració del 40è aniversari de la incorporació de les primeres dones a l'Ertzaintza, un acte a Bilbao on van assistir el conseller Elena, la comissària Rosa Bosch i la inspectora Montserrat Escudé. En aquest moment, no hi ha cap dona en el màxim rang de la policia basca (intendent) i la presència femenina a les diverses unitats és més baixa que a la policia catalana. Un dels primers moviments que han fet és el de nomenar la primera directora de la policia, Victoria Landa. La col·laboració entre els Mossos i l'Ertzaintza, que els darrers temps s'ha centrat molt en el seguiment de violències masclistes i en l'atenció a la víctima (la policia basca es va basar en el protocol contra l'assetjament dels Mossos per fer el seu), ara també s'està assolint en l'àmbit de la feminització.