Rècord d'arribada de dosis de vacunes a Espanya: més de dos milions en un sol dia
Fernando Simón assegura que no es tornaran a viure situacions com les de la segona i tercera onada
Madrid / BarcelonaEl ritme de vacunació a l'Estat viurà aquesta setmana una acceleració sense precedents. Després dels problemes amb AstraZeneca i Janssen, que van portar la Unió Europea a encomanar-se a Pfizer amb la compra de 50 milions de dosis addicionals aquest trimestre, l'escenari ha canviat radicalment. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha anunciat aquest dilluns des de la Rioja que avui Espanya batrà el rècord d'arribada i repartiment de vacunes entre les comunitats, amb més de 2 milions de dosis en un sol dia. En concret, es tracta d'1.763.190 dosis de Pfizer, 103.200 d'AstraZeneca i 188.400 de Moderna, a l'espera que Janssen enviï la segona remesa compromesa per a aquest abril. Pel que fa a Catalunya, li pertoquen 280.000 dosis de Pfizer, 30.200 de Moderna i 16.900 d'AstraZeneca.
De fet, Sanitat ja no parla dels 87 milions de vacunes entre el segon i el tercer trimestre del 2021, sinó de 90 milions per poder complir l'objectiu de tenir vacunat un 70% de la població amb la pauta completa a finals d'agost. Fins i tot es podria arribar al percentatge somiat abans del previst. Sigui com sigui, segons Darias la d'aquest dilluns és una "nova fita", en línia amb el que ja s'ha anat complint les últimes setmanes: "Dia a dia anem complint fites i objectius", ha dit.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha mantingut l'optimisme de la ministra i ha assegurat, en roda de premsa, que gràcies al ritme de vacunació "les dades inciten a pensar que l'evolució de l'epidèmia pot variar, però ja no ens portarà a situacions com les que vam viure durant la segona i la tercera onada", sempre que es mantingui el nivell de protecció i les mesures de distanciament. "Ja veiem la llum al final de túnel", ha dit. Simón ha explicat que l'edat mitjana de les persones que entren a les UCI s'està reduint (ja que hi ha un 76% de més grans de 80 anys amb les dues vacunes), així com la de les persones que acaben morint. Aquest dilluns, el dia en què l'Estat iniciava el repartiment de vacunes més gran vist fins ara, hi havia ja 3,9 milions de persones amb les dues dosis o la pauta completa. "La situació és favorable", ha valorat, i, segons ha pronosticat, a mitjans de la setmana vinent hi haurà una reducció dels casos més greus de covid, i es reduirà així el risc de mort i de col·lapse hospitalari.
El gran 'vacunòdrom' de Catalunya
Davant d'aquesta quantitat de dosis, es continuen preparant els espais per a la vacunació massiva. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha considerat que la vacunació “agafa impuls” amb el rècord d’arribada de 327.900 dosis a Catalunya, la majoria de Pfizer. De les 280.000 de Pfizer que arribaran a Catalunya, 180.000 es faran servir com a segona dosi per a les persones a les quals ja se'ls va administrar la primera. Vergés ho ha explicat des d’un pavelló de la Fira de Barcelona, que aquesta tarda ha acollit la primera prova pilot de vacunació en un gran espai amb l’administració de 1.000 dosis d’AstraZeneca a persones d’entre 60 i 69 anys. De divendres a diumenge es preveu que en aquest pavelló s’hi posin 2.000 dosis diàries, 6.000 entre els tres dies, per administrar la vacuna de Pfizer a persones d’entre 70 i 79 anys.
Segons la consellera, la Fira de Barcelona permet “un fàcil accés i un flux de persones constant”, cosa que el converteix en un espai “idoni” per a la vacunació massiva. El recinte de Montjuïc treballarà segons les dosis que arribin. El mòdul actual tindria una capacitat per posar 20.000 dosis a la setmana i si s’amplia la capacitat màxima podria ser de 120.000 dosis setmanals, tot i que aquest escenari queda lluny perquè les entregues de les farmacèutiques encara haurien de créixer més. L’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha assegurat que Barcelona “està plenament preparada” per afrontar la fase de la vacunació massiva.
Sense arribar a la capacitat màxima
Espanya, de fet, té una capacitat de vacunació setmanal de 3,5 milions de dosis, tal com va destacar el president espanyol, Pedro Sánchez, quan va anunciar fa poc una pluja de vacunes per sortir aviat de la pandèmia. Però de moment tampoc s'està arribant a la capacitat màxima. La ministra ha assenyalat que les comunitats van aconseguir administrar "més d'1,4 milions de dosis" la setmana passada.
En aquest sentit, Darias ha recordat que el col·lectiu de més de 80 anys "pràcticament ja ha acabat la immunització amb almenys una dosi" i ha dit que confia que aquesta setmana s'acabi de completar. Mentrestant, en el grup d'entre 70 i 79 anys s'ha posat almenys una dosi al 70% de la població, i en el de 60 a 69 anys "se segueix avançant" –en aquest cas no ha donat percentatges–. Pel que fa a Catalunya, el 22,1% dels catalans ja han rebut almenys una dosi de la vacuna. En les últimes 24 hores s'han injectat 1.026 primeres dosis i 19 segones dosis. En el global, s'han administrat 1.717.594 primeres dosis i 633.412 segones dosis.
Segones dosis d'AstraZeneca
Ara queda saber què passarà amb els grups prioritaris que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca i són més joves de 60 anys. Tot i que l'Agència Europea de Medicaments ha recomanat posar la segona dosi de la vacuna d'Oxford, Darias ha apuntat que ara mateix el millor és esperar que hi hagi "evidència científica". Tot i que el temps va passant i pot ser que se superi el termini d'entre quatre i dotze setmanes que recomana AstraZeneca entre una dosi i la segona, la ministra prefereix esperar a saber primer els resultats de l'estudi que l'Instituto Carlos III està fent en cinc hospitals espanyols (dos d'ells catalans, la Vall d'Hebron i el Clínic) per provar els efectes d'inocular una segona dosi de Pfizer o de Moderna, tal com ja han fet Alemanya i França. L'estudi, però, no serà públic fins d'aquí "quatre o cinc setmanes" i esperar-se voldrà dir que s'excediran les 12 setmanes recomanades entre les dues dosis en el cas dels primers que van rebre la vacuna, al febrer. Els resultats provisionals, però, se sabran a principis de maig i, si són positius, encara hi hauria temps de complir els terminis amb les 200.000 persones (2 milions a tot l'Estat) que estan pendents de la segona injecció.
Darias també s'ha mostrat "prudent" en relació amb la possibilitat d'acabar aviat amb l'obligatorietat de portar mascareta al carrer, com ha fet Israel després de tenir la població vacunada, o bé que hi hagi algunes excepcions, després que l'Agència Europea Contra les Malalties Infeccioses digués que no cal protecció entre vacunats i persones sense risc. En aquest cas, diu que s'haurà d'acordar a través de les autoritats europees i canalitzar la decisió al Consell Interterritorial de Salut. Justament davant de l'evidència del poc risc de contagi i l'expansió del virus dels vacunats, la ministra ha admès que el passaport europeu digital serà un "facilitador de la mobilitat", és a dir, permetrà viatjar sense PCR a l'estiu, tal com va avançar el seu equip fa dues setmanes.