És útil donar roba per ajudar els refugiats?
La Federació Catalana d'ONG desaconsella la recollida de material i recomana fer donatius econòmics
Barcelona"Arriba l'hivern, i a les fronteres de Sèrbia, Croàcia i Eslovènia milers de nens, avis i pares que han fugit de la guerra i reclamen asil necessiten roba i equipament per protegir-se del fred. Tenim deu dies per aconseguir: 2.000 tendes de campanya, 10.000 sacs de dormir... perquè arribin a milers de persones refugiades a l'Europa Central". Aquest és només un dels milers de 'whatsapps' que corren aquests dies de mòbil a mòbil o per altres xarxes socials com Facebook o Twitter. És útil, però, fer aquesta recollida de material des d'aquí?
Val més ajudes econòmiques
Lafede.cat diu que no. La Federació està formada per 114 organitzacions i va néixer el 2013 com a resultat de la fusió de les antigues Federació Catalana d’ONG per al Desenvolupament-FCONGD, Federació Catalana d’ONG pels Drets Humans-FCONGDH i Federació Catalana d’ONG per la Pau-FCONGPAU. De fet, la Federació explica que darrere d'aquestes iniciatives no hi ha cap ONG federada i que les organitzacions internacionals expertes en ajut humanitari no fan recollida de material des de fa anys perquè consideren que només és efectiva si hi ha una bona identificació de les necessitats i espais de coordinació i si hi estan implicades les administracions de la població afectada. Davant d'això, recomanen que es faci un ajut econòmic. "Permet més flexibilitat, ja que en situacions de conflicte o d'incertesa, l'ajuda material pot quedar immobilitzada a les fronteres o als magatzems a causa d'impediments polítics o manca de capacitat per distribuir-la", deixa clar la Federació en un comunicat.
Aquestes recomanacions, però, no signifiquen que mai s'hagin de fer donacions d'aquest tipus. Hi ha algunes organitzacions que continuen recollint material, sobretot especialitzat. És el cas de DAJLA Ssolidarios con el Pueblo Saharaui, que està fent una recollida de medicaments per al Sàhara. L'entitat ha fet un estudi sobre terreny de les conseqüències que van tenir les pluges que van caure el 19 i 29 d'octubre passat i que van provocar el desballestament 1.200 tendes i cases dels camps de refugiats de la zona de Dajla. La zona s'ha quedat sense dispensaris i hospitals i sense pràcticament medicaments.
Sigui com sigui, per garantir que l'ajuda sigui eficaç, la Federació d'ONG catalanes recomana informar-se sobre l'organització que fa la demanda, quina és la seva experiència prèvia, amb qui es coordina i amb qui treballarà sobre terreny.