Societat13/11/2015

El Govern proposa pagar l'impost d'escombraries en funció del que es recicli

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) anima els municipis a instaurar aquesta fórmula que ja se segueix a altres ciutats europees

Martí Gelabert
i Martí Gelabert

BarcelonaPagar l'impost d'escombraries per volum generat i en funció de la quantitat que es recicli. Aquesta és la fórmula que proposa l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per tal que els ciutadans paguin de manera individualitzada, tenint en compte el tipus de brossa que generin. La proposta, que passa per animar els municipis a instaurar mesures en aquesta línia, té com a objectiu augmentar la consciència social sobre la importància de reciclar, ja que el nivell és baix. Catalunya genera un 38% de recollida selectiva anual des de fa nou anys. L'ideal seria que aquesta xifra estancada augmenti fins a un 50 o un 60% en els propers quatre anys.

D'aquesta manera, el director de l'ARC, Josep Maria Tost, ha destacat que vol que cap a l'any 2020 gran quantitat de municipis s'hagin sumat a aquesta iniciativa. Es determina així el 2016 com a data clau per començar a treballar en aquest aspecte, gràcies al canvi de governs municipals recent, que són els que haurien d'aplicar la mesura. "La gent ja sap com es recicla, però fan falta noves fórmules. El ciutadà ha de ser conscient de les taxes que paga per poder­ demanar-li un canvi", ha assenyalat Tost. En aquest sentit, de fet, s'està treballant per fer més transparent el rebut que rep cada ciutadà i, així, pugui ser més conscient del cost.

Cargando
No hay anuncios

Per fer efectiva aquesta fórmula, es proposen diferents sistemes que ja funcionen a altres ciutats europees, com Milà o Brussel·les, adaptant­-los a la realitat de cada municipi. Un d'ells és el "sistema porta a porta", que consisteix a fer la recollida selectiva casa per casa, de manera que es pot controlar més el tipus i la quantitat de residus que genera cada llar. També s'està planejant implantar un sistema de xips als contenidors d'escombraries o de pagament per targeta de crèdit. De fet, el mateix Tost ja va explicar a l'ARA que l'objectiu passa per encarir progressivament la taxa que paguen els municipis per anar a l'abocador o a la incineradora i, així, animar-los a fomentar més el reciclatge. Ciutats com Barcelona, a la pràctica, ja apliquen descomptes en el rebut entre aquells ciutadans que van al punt verd a dur elements que no es poden reciclar als contenidors, com és l'oli de cuina.

El Maresme, la comarca de Barcelona que més recicla

Cargando
No hay anuncios

Catalunya va generar 3,6 milions de tones de residus municipals el 2014, un lleuger increment respecte als resultats del 2013. És a dir, cada habitant va generar 1,33 kg per dia, una xifra que s'apropa a la mitjana europea de fa dos anys. A la regió metropolitana de Barcelona es van generar poc més de dos milions de tones –1,21 kg per habitant al dia–, un 0,88% més que l'any anterior.

De les comarques barcelonines, el Maresme és la que ha tret més bons resultats. Amb un 32,65% de recollida selectiva neta, encapçala la llista de territoris que més reciclen, seguida del Baix Llobregat (32,51%) i l'Alt Penedès (31,99%). El Garraf és la comarca amb un índex de recollida selectiva més baix, amb un 27,22%. Això sí, s'ha de destacar que l'alt nivell de turisme influeix directament en aquests resultats, segons ha indicat la Generalitat en la presentació de les dades. A nivell local, Matadepera és el municipi amb millors xifres de recollida selectiva, amb més del 77%.

Cargando
No hay anuncios

En relació amb el tipus de reciclatge que es fa, el director de l'ARC ha destacat que el paper, el vidre i els envasos "estan prou consolidats", però que amb els residus orgànics encara hi ha molta feina a fer tant a nivell polític com a nivell ciutadà. De fet, Tost ha animat els diferents partits a seguir una mateixa línia en les polítiques de reciclatge.

Qui recicla més a la regió metropolitana de Barcelona?

Cargando
No hay anuncios

Maresme: 32,65%

Baix Llobregat: 32,51%

Cargando
No hay anuncios

Alt Penedès: 31,99%

Vallès Oriental: 30,66%

Cargando
No hay anuncios

Vallès Occidental: 27,90%

Àrea Metropolitana de Barcelona: 27,54%

Cargando
No hay anuncios

Garraf: 27,22%