Un incendi crema una nau de reciclatge de dissolvents i residus industrials a Montornès del Vallès
L’extinció del foc contamina les aigües del Besòs i causa una mortaldat de peixos
BarcelonaUn espectacular incendi s'ha declarat aquest dimecres en una planta de reciclatge de dissolvents i residus industrials a Montornès del Vallès. Les flames aparatoses i el material altament inflamable i tòxic de les instal·lacions han obligat a confinar durant unes hores veïns del municipi, a desallotjar més de 250 treballadors del polígon industrial Can Bosquerons i activar el pla d’emergència química (Plaseqcat). Més d’una trentena d’efectius dels Bombers de la Generalitat han aconseguit controlar les flames cap al vespre i els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per aclarir l’origen del foc.
El Govern havia multat dos cops l'empresa que ha cremat
L’empresa afectada, que pertany al grup andalús Ditecsa, havia rebut dues sancions de la Generalitat per incompliments de la normativa ambiental en matèria de residus -una el 2018 i una altra aquest any- per un import total de 58.000 euros. L’Agència de Residus de Catalunya (ACR) va detectar el 2017 que l’empresa emmagatzemava una quantitat de substàncies superior a la permesa, que acumulava piles de material fora de lloc i també va trobar mancances en la traçabilitat de la gestió documental dels residus que passaven per les instal·lacions per ser tractats. Segons va dir ahir la Generalitat, cap dels incompliments suposava “un risc per al medi ambient” i la sanció imposada finalment l’any passat va ser de 48.000 euros.
En una altra inspecció, ja aquest any, la direcció general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic li va obrir un nou expedient sancionador que va comportar una multa de 10.000 euros. Ditecsa encara té una altra inspecció oberta per qüestions ambientals, tot i que el departament assegura que tampoc és sobre cap aspecte que pugui afectar el medi. Segons la directora de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Govern, Mercè Rius, tots els incompliments detectats en la companyia eren temes “menors i administratius”.
En l’informe públic que el Govern va emetre després de dues visites in situ a la planta el novembre del 2018, hi consta que es van detectar incompliments “rellevants” pel que fa a les condicions que havia de complir Ditecsa com a gestor de residus. Al document, s’instava Ditecsa a adoptar mesures correctores per “evitar l’afectació a les persones i al medi ambient dels aspectes identificats com a compliment”.
L’activitat del grup Ditecsa ja havia topat amb l’administració altres vegades en instal·lacions que té en indrets com Huelva. L’any passat les autoritats d’aquesta demarcació andalusa la van expedientar perquè es van detectar abocaments contaminants al riu Tinto des de l’abocador que gestionava a Nerva. Mesos més tard, a l’estiu, el mateix abocador va patir un incendi que Ecologistes en Acció va denunciar perquè no era el primer que es registrava a la planta.
Preocupació pel risc per a la salut
Ecologistes en Acció ha demanat a les administracions un estudi a fons dels efectes sobre la qualitat de l’aire i els possibles riscos sobre la salut que puguin derivar-se del foc per als ciutadans dels municipis pròxims. Els dissolvents i productes químics, han advertit, són un perill també per a la biodiversitat.
L’aigua de l’extinció del foc, contaminada per tòxics, ha provocat també un problema ambiental al Besòs, que passa molt a prop de la planta en flames. A través del clavegueram i xarxes de conducció pluvial, les aigües han arribat al riu i en poques hores han aparegut morts diversos exemplars de peixos, segons ha confirmat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquest dijous continuaran les tasques per veure l’abast de l’abocament però les entitats ja demanen la intervenció de la fiscalia i alerten que caldrà temps per recuperar els ecosistemes del riu, que en els últims anys havia experimentat una recuperació notable amb programes reintroducció d’espècies com la carpa i l’anguila, en greu perill d’extinció.