Societat04/03/2016

Troben una nova 'diana' per aplicar la immunoteràpia contra el càncer

Un grup de científics internacional fa un pas més en la recerca contra la malaltia i obre la porta a un nou mètode basat a aprofitar el sistema immunitari de cada pacient per atacar les cèl·lules cancerígenes

Francina Bosch
i Francina Bosch

BarcelonaUtilitzar el sistema immunitari de cada persona per atacar i anul·lar les cèl·lules cancerígenes. O el que és el mateix, la immunoteràpia. Fa temps que la recerca contra el càncer explora aquesta via, però ara es podria convertir en la nova gran esperança després que un equip internacional de científics hagi fet un pas més i hagi descobert que alguns tipus de càncer tenen dins seu la clau per a la seva pròpia destrucció.

Aquesta descoberta, de la qual es fa ressò avui la revista 'Science', podria permetre tractaments personalitzats mitjançat cèl·lules immunes per atacar marcadors biològics en els tumors.

Cargando
No hay anuncios

La ressenya publicada per la revista 'Science'

Cargando
No hay anuncios

En la recerca, finançada per la Cancer Research UK, hi han participat científics de Harvard, del MIT i de la University College London. La premsa britànica s'ha llevat eufòrica amb aquest pas més de la ciència, i consideren que els científics podrien haver trobat "el taló d'Aquil·les" del càncer i que la descoberta pot obrir la porta a un "tractament revolucionari". Els mateixos científics, però, adverteixen que és un pas més en la recerca, però que encara queda molt de camp per recórrer. De fet, aquest mètode encara no ha estat provat en humans –la previsió és fer-ho en un termini màxim de tres anys–, i podria tenir un elevat cost. Tanmateix, sens dubte, és un avenç significatiu, ja que podria esdevenir molt més eficaç que les teràpies ja existents.

Com funciona la immunoteràpia?

Cargando
No hay anuncios

Entendre la composició genètica dels tumors i com funcionen les cèl·lules immunes és clau per desenvolupar la immunoteràpia. Quan el nostre cos desenvolupa un tumor, les cèl·lules immunes sovint comencen a lluitar contra les cancerígenes. Però els càncers muten a mesura que creixen, i les cèl·lules immunes poden perdre el control dels seus objectius.

En l'estudi s'ha investigat la complexitat genètica del pulmó i dels càncers de pell, i s'ha descobert que les cèl·lules cancerígenes, fins i tot quan els tumors creixen i es propaguen, conserven una sèrie de 'banderes' biològiques –en forma de proteïnes situades a la superfície de les cèl·lules– que poden ser atacades pel sistema immunològic del mateix pacient.

Cargando
No hay anuncios

El primer pas és que el sistema immunològic del pacient reconegui el tumor com l'enemic a combatre. De fet, els científics han evidenciat que alguns pacients posen en marxa reaccions immunitàries contra el càncer, un cop les cèl·lules immunes, presents en l'interior del tumor, detecten la 'bandera' a combatre. Tanmateix, sovint la reacció és massa feble per destruir les cèl·lules malignes, i les mateixes defenses desenvolupades per les cèl·lules cancerígenes acaben vencent les cèl·lules immunes.

Arribats a aquest punt, els científics obren dues possibles vies per al tractament del càncer. El primer consistiria a fer una biòpsia del tumor d'un pacient, llegir-ne el genoma i detectar les 'banderes' presents a totes les cèl·lules malignes. El pròxim pas seria detectar cèl·lules immunes a l'interior del tumor que reconeguin aquestes 'banderes', multiplicar-les al laboratori i injectar-les al pacient perquè ataquin directament les cèl·lules canceroses.

Cargando
No hay anuncios

El segon mètode consistiria a utilitzar les proteïnes –o 'banderes'– de les cèl·lules cancerígenes per fer una vacuna contra el càncer.

La previsió dels científics és fer el primer assaig humà en pacients amb càncer de pulmó en els pròxims dos a tres anys. Per tant, encara és aviat per fer una lectura gaire eufòrica d'aquest descobriment, si bé qualsevol avenç en l'àmbit de la recerca és sempre una bona notícia a difondre.