Serveis

El rebut de l'aigua pujarà 7,22 euros l'any a l'àrea de Barcelona

Agbar proposava un increment d'un 7,4% però finalment pujarà un 4%

El rebut de l'aigua pujarà de preu per primer cop des del 2015, però ho farà per sota de l'increment de l'IPC. Els ciutadans de l'àrea metropolitana de Barcelona ho notaran pagant 0,60 euros de més mensuals, és a dir, 7,22 euros l'any, segons ha pogut saber l'ARA. L'augment de la tarifa serà d'un 4,02%, tres punts per sota del 7,4% que havia proposat Aigües de Barcelona, la societat mixta que està participada en un 70% per Agbar, un 15% per l’AMB i un 15% més per CriteriaCaixa. El vicepresident de medi ambient de l'AMB, Eloi Badia, havia considerat que l'increment proposat per Agbar era "intolerable" i, després de les negociacions, han aconseguit rebaixar el percentatge d'increment fins al 4,02%. "Hem hagut de treballar de valent per ajustar al màxim", ha valorat.

Badia ha reconegut que és el primer cop que el rebut puja des que els comuns gestionen l'àrea de Medi Ambient. "Tot i aquest increment, encara estem per sota del preu que hi havia el 2015, quan vam assumir el servei", ha volgut recordar. També ha destacat que "hi ha pocs serveis d'aquesta envergadura que encara estiguin per sota dels preus del 2015, sobretot si tenim en compte els increments de l'IPC". El vicepresident de medi ambient ha justificat l'increment del 4,02% perquè hi ha despeses extraordinàries que calia afrontar: "Hi ha acords laborals que s'han de complir i també hi ha partides que depenen de les pujades del material, de l'IPC i del preu de l'energia. I, per altra banda, augmentarem també les inversions, posant al dia les nostres infraestructures". En aquesta última partida, que afecta sobretot les canonades per on passa l'aigua, es passarà dels 40 als 50 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios

També es destinaran més recursos per "donar més cobertura a les famílies que s'acullen a la condició de pobresa energètica", ja que tenint en compte el context econòmic i social, l'AMB preveu que hi haurà un increment de peticions. Calculen que passaran dels 53.000 abonats als 65.000. Totes les famílies que pateixen pobresa energètica s'han de dirigir als serveis socials per fer la petició i, si és favorable, tenen dret a l'aigua de franc.

Cargando
No hay anuncios

Primera pujada en set anys

Les tarifes de l'any 2016 (les primeres que gestionaven els comuns) es van acabar congelant i tant el 2017 i el 2018 s'hi van aplicar rebaixes. L'any 2019 la tarifa es va tornar a congelar i per al rebut del 2020 la companyia va començar les negociacions demanant un increment del preu d'un 4,1%, tot i que es va acabar aplicant una rebaixa final d'un 3,9%, promoguda per l'AMB. El 2021, en canvi, el preu del rebut es va tornar a congelar.

Cargando
No hay anuncios

Fons de reversió

Un altre dels motius per incrementar el preu de l'aigua és que ja s'ha començat a crear un fons de reversió per poder assumir la despesa que suposarà la fi de la concessió. L'empresa mixta Aigües de Barcelona gestiona l'aigua de 22 municipis de l'AMB des del 2012. Després de diferents denúncies i sentències, la justícia va acabar decidint que aquella concessió es va fer de forma correcta. L'acord implicava també que les infraestructures utilitzades en el procés de l'aigua eren d'Agbar, de manera que caldrà indemnitzar l'empresa quan s'acabi la concessió, l'any 2047. Per començar a fer un fons i afrontar aquesta despesa, l'AMB ja ha obert una mena de guardiola amb tres milions d'euros. L'objectiu és anar-hi destinant diners cada any per poder acabar comprant la infraestructura a Agbar quan s'acabi la concessió.