BARCELONA
Societat21/09/2014

La rebel·lió dels barris contra el turisme massiu

La Barceloneta empeny veïns d’altres zones a mobilitzar-se contra el model turístic

Núria Martínez
i Núria Martínez

BarcelonaLa mobilització contra el model turístic de Barcelona està oficialment oberta. Les protestes dels veïns de la Barceloneta contra els pisos turístics i contra el model turístic van ser l’espurna d’una queixa que estava latent en moltes zones de la ciutat. Un mes després, tots els barris afectats pel turisme massiu s’han pronunciat per denunciar que volen un barri “per viure-hi”. Com ja va avançar l’ARA fa unes setmanes, la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB) està constituint una nova plataforma contra el model que impera a la capital catalana. Amb la nova plataforma, formada per assemblees de barri del 15-M, associacions de veïns de diversos districtes i la FAVB, pretenen exercir una forta pressió en les eleccions municipals del mes de maig. Cada un dels barris que la conformen tenen uns problemes i unes denúncies concretes, però tots comparteixen una demanda comuna: cal regular el turisme. Diuen que no estan en contra del negoci turístic, però sí del repartiment desigual dels costos i dels beneficis.

Ciutat Vella

El Raval, el Casc Antic i el Born pateixen una sobresaturació

Cargando
No hay anuncios

Els veïns del Raval, del Casc Antic i del Born han fet diverses assemblees per denunciar el model turístic i per unir forces per combatre’l. La presidenta de l’Associació de Veïns del Casc Antic de Barcelona, Maria Mas, explica que la modificació del pla d’usos, l’ordenança de terrasses, i “l’aixecament de la moratòria hotelera creen un còctel irresistible per al barri”. “Tinc la sensació que els veïns d’aquests barris encara no estan patint el que viuen a la Barceloneta en la seva totalitat, però preveuen que aviat passarà”, explica. No obstant, Mas lamenta que la superlativa presència d’hotels i d’apartaments turístics genera molts problemes als veïns. Considera que no és cert que s’estigui generant riquesa, perquè els llocs de treball del sector de l’hostaleria “són absolutament precaris”. Concretament, els veïns estan en peu de guerra per la construcció d’un nou hotel: el Rec Comtal. Creuen que és un “monstre” que aguditzarà encara més la saturació que viu el veïnat. Mas també considera que “s’està produint una invasió de sòl públic del barri amb l’altíssima quantitat de terrasses”. A més, denuncia els perjudicis que creen per a la mobilitat dels veïns la presència de GoCar i el lloguer de bicicletes a turistes. També que cada vegada més turistes es desplacin amb patins.

Sagrada Família

Cargando
No hay anuncios

Denúncies per la massificació de l’espai públic del barri

Dimecres passat uns 200 veïns de la Sagrada Família es van manifestar contra el turisme massiu. Defensaven que volien un barri per viure-hi i no “un aparador”. Segons el portaveu de l’Associació de Veïns de la Sagrada Família, Joan Itxaso, el principal problema del barri és la massificació de l’espai públic. “Els carrers de l’entorn del temple estan envaïts permanentment per columnes infranquejables de turistes, que impedeixen caminar pel barri amb normalitat”, expliquen els veïns. Com a solució, demanen que els carrers Sardenya, Marina i Provença siguin de vianants en un màxim de dos anys. També critiquen la proliferació de botigues de souvenirs sense llicència i d’apartaments turístics i hotels. Una altra de les reivindicacions dels veïns és la recuperació del cinema Niza. Volen evitar-ne l’enderroc i que posteriorment es construeixi un establiment comercial en aquest espai.

Cargando
No hay anuncios

Paral·lel

La plataforma Aturem el Pla Paral·lel critica les obres

Cargando
No hay anuncios

Al mes de juny es va crear la plataforma Aturem el Pla Paral·lel per “denunciar la falta de participació en el procés de la remodelació de l’avinguda”. Creuen que “no s’aborda” el problema crònic de l’avinguda Paral·lel i que “s’afavoreix l’ocupació privada de l’espai públic amb terrasses”. En la mateixa línia, denuncien que es busca l’atracció de nous turistes transformant l’avinguda en un nou connector entre el port i la Fira. El col·lectiu critica el model turístic que es vol aplicar al barri i demana la “moratòria immediata” de llicències d’hotels i de pisos turístics.

Poblenou

Cargando
No hay anuncios

La plataforma Fem Rambla critica l’ocupació de l’espai públic

“En pocs anys hi ha hagut un increment molt considerable de les places hoteleres del barri”, assegura Joan Maria Solé, membre de l’Associació de Veïns del Poblenou. Aquest fet -afirma- provoca saturació i dificulta la mobilitat de la rambla i del seu entorn. “És la rambla més estreta de Catalunya i amb prou feines hi ha espai per caminar”, detalla Solé. Perquè la rambla “segueixi sent dels veïns” del Poblenou , diversos sectors del barri han constituït la plataforma Fem Rambla. Solé argumenta que s’està posant en joc l’ocupació de l’espai públic (també amb les terrasses) i el descans dels veïns. “No volem que es transformi en l’altra Rambla, on els barcelonins ja no tenen cabuda”, expressa. Segons Solé, aquest augment de turistes al Poblenou hi és des de fa dos o tres anys.

Cargando
No hay anuncios

Gràcia

Les plataformes veïnals critiquen que el cost de la vida ha pujat

Cargando
No hay anuncios

El problema de Gràcia no se centra en el turisme, sinó en “l’elitització”. Així ho considera Toni Ramon, membre de la plataforma Gràcia cap a on vas?, que afegeix que el turisme és un factor més que col·labora en la transformació del barri. “Gràcia s’ha convertit en un barri de moda, i això està expulsant els veïns”, afegeix Ramon. El fet que estigui de moda, segons aquest veí, fa que el cost de la vida i el preu dels pisos hagin augmentat de manera desorbitada. “La classe popular i la classe mitjana ja no hi poden viure. L’elitització ha canviat la base social del barri. I el turisme és un passavolant”, argumenta. Per lluitar contra aquesta situació i per demanar un pla d’usos participatiu, a finals de maig veïns, comerciants i membres de moviments socials van crear la plataforma Gràcia cap a on vas?