La rebaixa de sous de Colau no convenç l’oposició
Les negociacions del cartipàs s’encallen pel control de les empreses públiques a quatre dies del ple
BarcelonaSense acord. Quan falten quatre dies per a la celebració del ple, les negociacions entre el govern de Colau i l’oposició pel cartipàs segueixen enrocades. Després de la junta de portaveus que es va celebrar ahir, el gruix de l’oposició -excepte ERC i la CUP- va seguir mostrant-se contrària a la rebaixa de sous que planteja Colau. Barcelona en Comú proposa que l’alcaldessa de Barcelona cobri 80.115 euros a l’any, un 27% menys del que ingressava el seu predecessor en el càrrec, Xavier Trias, uns 110.000 euros.
Colau ja ha deixat clar en reiterades ocasions que el seu sou no superarà, a la pràctica, els 2.200 euros nets mensuals que recull el codi ètic de Barcelona en Comú. La diferència la destinarà a la causa social que el partit decideixi. El sou de regidors de govern es reduiria un 20% -passant dels 84.532 a 67.626- i la baixada seria d’un 24% per als tinents d’alcalde, que fins ara cobraven entre 56.487 euros i 98.192. La reducció de sous que preveu l’equip de Colau també afecta part de l’oposició. En concret, el nou govern municipal vol abaixar la retribució un 15% als presidents de consell de districte. No obstant, pel que fa als sous dels regidors de l’oposició, plantegen que es mantinguin igual i segueixin cobrant 56.387 euros.
CiU, Ciutadans, PSC i PP es mostren contraris a la reducció de sous perquè consideren que ja és “suficient” la rebaixa i congelació que s’havien fixat anteriorment. Per la seva banda, ERC -que està a favor de la reducció de salaris- afegeix que és “insuficient” la proposta i reclama un codi ètic que inclogui els salaris dels gerents, comissionats i càrrecs tècnics, entre d’altres. Tot i que els sous siguin un dels punts principals de l’enrocament de les negociacions, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, va expressar que el govern seguirà cobrant el que marca el codi ètic de Barcelona en Comú i va mostrar preocupació per l’altre punt conflictiu: el repartiment de les empreses.
Pisarello confia en l’acord
Pisarello va defensar que “no és legítim que es bloquegi el funcionament del govern”, i va assegurar que si no s’arriba a una entesa en aquest punt no hi haurà acord de cartipàs i que es tornaria al punt inicial de les negociacions. No obstant, va assegurar que confia a arribar a un acord abans del ple, que se celebrarà dimarts. L’oposició vol que el repartiment dels consells d’administració de les empreses reflecteixin el ple, mentre que el govern és partidari de tenir la majoria, com s’ha fet sempre, excepte a B:SM. On sí que s’ha arribat a acords és amb el repartiment d’assessors -hi estan a favor tots els grups menys el PP- i amb les comissions i les seves presidències. Finalment l’oposició tindrà 40 assessors i el govern 52. O el que és el mateix: l’executiu tindrà el 57% dels assessors i els altres grups el 43%.
Pel que fa a les comissions, han acordat reduir a quatre el nombre de comissions del ple i que les presideixi l’oposició. Presidència, seguretat i prevenció la dirigirà CiU; economia Ciutadans; drets socials, cultura i esports ERC, i urbanisme el PSC.