Societat29/10/2014

Barcelona distingeix Neus Català, l'última supervivent del camp d'extermini nazi de Ravensbrück

Català, de 99 anys, ha rebut la medalla al Mèrit Cívic de mans de l'alcalde de Barcelona

Efe
i Efe

BarcelonaNeus Català, de 99 anys i última supervivent del camp d'extermini nazi de Ravensbrück, ha rebut aquest dijous de mans de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de la ciutat. "Neus Català ha estat un exemple d'ètica, d'implicació i de compromís ciutadà en la construcció d'una societat millor", ha destacat l'alcalde al concedir-li el guardó.

En un acte celebrat al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona, Margarita Català, filla de Neus Català, ha fet la glossa de la seva mare i Mariona Bolumar, amiga de la família, ha llegit unes paraules d'agraïment.

Cargando
No hay anuncios

"El d'avui -ha dit Trias- és un merescut homenatge a Neus Català, que ha dedicat la seva vida a lluitar per la pau, la llibertat, la democràcia, la justícia social i la memòria històrica".

L'alcalde ha afirmat que si Barcelona és coneguda avui per ser una ciutat de pau, oberta i solidària, és gràcies a persones que, com Neus Català, "han fet de l'activisme cívic i social el fil conductor de la seva vida". La trajectòria de Català, ha destacat l'alcalde, "és un exemple d'integritat molt valuós". Trias ha apuntat que l'homenatjada sempre "ha buscat complicitats per ajudar els altres", ja fos per protegir els nens víctimes de la Guerra Civil, formant part de la Resistència durant la Segona Guerra Mundial, sobrevivint a Ravensbrück, en la seva lluita antifranquista o amb el seu activisme democràtic. "Ha estat una persona excepcional, que ens omple d'orgull a tots els barcelonins i catalans", ha finalitzat Trias.

Cargando
No hay anuncios

Neus Català Pallejà va néixer el 6 d'octubre de 1915 als Guiamets (Priorat). Tenia 28 anys quan la van tancar al camp d'extermini de Ravensbrück, on van morir 92.000 dones, però ella va sobreviure i ha dedicat la seva vida a explicar aquell sofriment, "perquè mai torni a ocórrer".