El Raval es reivindica: “Som un barri lluitador”
Els veïns s’organitzen per plantar cara a la gentrificació, als narcopisos i, sobretot, a l’estigmatització
BarcelonaL’atracció que el Raval desperta entre els inversors no para de créixer, però és proporcional a l’estima que els veïns tenen al seu barri. I ahir ho van demostrar. En només un matí, els veïns van fer dues rodes de premsa diferents explicar que tenen problemes, però també que gaudeixen de molts suports.
La primera va ser per advertir que han rebut una demanda de l’empresa Triquell y Garcia SL per desallotjar-los del solar que ocupen entre els carrers Aurora i Riereta, conegut com l’Àgora Juan Andrés (en record al veí del barri mort a mans dels Mossos d’Esquadra). Els veïns no tenen cap intenció de marxar. “Tothom ha de saber que estem disposats a defensar aquest espai perquè és just. Lluitarem amb totes les nostres possibilitats perquè continuï sent un espai verd i autogestionat”, va dir Iñaki Garcia, d’El Lokal. Darrere seu unes 40 persones, en representació de diferents entitats, aplaudien la intervenció d’aquest històric lluitador veïnal llibertari. En poques setmanes, l’Àgora -que s’ha convertit en un espai obert a tot tipus d’activitats culturals, veïnals i reivindicatives- ha rebut el suport de 786 persones i de 128 col·lectius. Aquest espai es va ocupar el 5 d’octubre del 2014, quan estava abandonat. És propietat d’un promotor que no va poder construir-hi res perquè es va arruïnar. L’inversor havia posat aquest solar com a garantia dels préstecs que havia demanat als bancs i ara, quatre anys després, intenta recuperar-lo. Els veïns no saben si després vol vendre’l i eixugar deute o construir-hi pisos. Actualment, aquest deute s’ha de retornar a la Sareb, segons fonts de la mateixa societat, que està negociant amb el promotor la manera d’eixugar-lo.
“Serem un exèrcit per defensar aquest espai”, va dir una de les persones que ahir van venir a la roda de premsa per donar suport a l’Àgora. Entre elles hi havia representants de la PAH, l’Observatori DESC, el Sindicat de Manters, el Sindicat de Llogaters, Tanquem el CIE, el Casal Independentista la Galera, les Putes Llibertàries del Raval o el Front d’Alliberament Gai de Catalunya.
Només una hora i mitja després començava una altra roda de premsa a l’antiga escola Massana. En aquest cas, els concentrats denunciaven els problemes que generen els narcopisos, però també volien fer una crida a la unitat veïnal i recordar que el Raval “és un barri extraordinari i lluitador” que ja ha superat en el passat “situacions crítiques”. Aquest manifest, contrari a l’estigmatització del barri, també va tenir un ampli suport: més de 100 entitats el van signar, des dels Amics de la Rambla fins al Macba, passant per l’Associació de Mestres Rosa Sensat o la Fundació Tot Raval.
Contra l’estigma
El manifest va ser presentat, entre d’altres, pel director de relacions ciutadanes del Casal dels Infants, Enric Canet, i denuncia que el Raval és “periòdicament objecte de controvèrsia”. Els signataris reconeixen que aquest problema “sempre ha existit” al barri, però que “en els últims mesos el conflicte ha augmentat”, i avisen que hi ha un “alt risc d’enquistament o cronificació d’aquesta problemàtica si no s’actua de manera immediata, coordinada i persistent”. Davant d’aquesta amenaça, reclamen que s’actuï de manera unitària des del veïnat, els col·lectius, les organitzacions i les institucions; que hi hagi màxima coordinació entre l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el govern de l’Estat; que no es faci un ús partidista dels problemes del Raval; que els propietaris i les institucions s’esforcin per fomentar el lloguer social dels pisos buits i evitar la gentrificació al barri; que els mitjans de comunicació els donin suport per presentar les realitats positives del barri -no només les negatives-, i que es destinin més recursos a atendre els drogoaddictes.