Llengua
Societat25/03/2023

El rap més inclusiu es canta en català

El grup Perifèria Gold Battle organitza el primer esdeveniment social i inclusiu d'improvisació de rap en català

Elisenda Forés Català
i Elisenda Forés Català

BarcelonaEl poder de reunió al voltant de les improvisacions de rap entre els joves –en especial de la generació Z– és indubtable. Els nous ídols musicals són capaços d’omplir estadis sencers i ara amb els streams (retransmissions en directe a internet) com els de l’icònic Ibai Llanos les xifres d'espectadors augmenten fins a assolir més de tres milions de seguidors. Fins ara la llengua catalana no tenia presència en el món de les batalles de rap, tot i que Catalunya és l'epicentre de moltes d'aquestes trobades i també de grans esdeveniments internacionals de rap, en els quals els cantants o grups musicals confronten les seves rimes improvisades, el que es coneix com la modalitat freestyle.

David Miguel, anomenat Demepe en l’àmbit musical, és conegut entre els seus seguidors per rapejar en castellà, tot i que la seva llengua d'ús habitual és el català. Cap dels seus seguidors havia sentit improvisar el raper en una altra llengua fins que, en el darrer espectacle organitzat per Perifèria Gold Battle, va provar de fer-ho en català. "Tothom va quedar flipant que hagués sortit tan bé i més sense haver-ho intentat mai", assegura Demepe. De fet, tot i que hi ha un nombre considerable de rapers de renom catalans, com Zoyert, Dafer, Marina o Yung Rovelló, fins ara ningú havia plantejat mai crear una lliga professional de freestyle catalana.

Cargando
No hay anuncios

Així, el projecte social Perifèria Gold Battle pretén canviar la dinàmica dels últims anys impulsant una plataforma que doni veu a aquest col·lectiu de rapers i serveixi alhora per millorar la inclusió social dels joves dels barris més perifèrics de Barcelona en situació de vulnerabilitat. Els tres objectius principals del projecte són: generar vincles a través del rap, visibilitzar els gèneres no masculins i fomentar el català.

Cargando
No hay anuncios

La utilització de la música com a eina social transformadora els ha fet mereixedors del premi Lluís Carulla a millor idea 2022, per la implementació de referents culturals i la projecció del català com una llengua de creació i de debat. La directora de la Fundació Carulla, Marta Esteve, valora el Perifèria Gold Battle com un "precedent en molts aspectes" pel fet que demostra que el català no és una llengua "per a un reducte o per a una elit", sinó el vehicle de cohesió social entre els parlants, i també entre aquells que per les seves condicions econòmiques i socials estan més lluny de sentir-se'n partícips.

A finals d’aquest any Perifèria Gold Battle –juntament amb el suport de l'organització internacional Gold Battle– preveu crear una lliga oficial de freestyle en català. "No pretenem arribar als milers d’espectadors per un tema d’abast lingüístic, però sí que volem tenir una lliga seriosa, que vesteixi i que sumi", explica a l'ARA l'impulsor del projecte, Albert Alarcón. Perquè això sigui possible estan buscant la col·laboració de diferents administracions i entitats que creguin en la importància d'acostar el català al món del freestyle i facilitar les eines per integrar els joves a l'escena cultural, com ha fet la Fundació Carulla.

Cargando
No hay anuncios

Perspectiva de gènere

Marina Bou, membre del grup de freestylers Replegats, explica que mai s'ha sentit discriminada ni assenyalada pel fet de ser dona en aquest sector, però reconeix que és un fenomen que existeix en un context masculí i de competició. Tot i que és innegable que hi ha un nínxol d'oportunitat en el freestyle entre les dones, Bou també recalca que –com en tants altres àmbits– a elles se'ls exigeix molt més. "Sents que tens mil ulls jutjant-te", assegura. Per aquest motiu, Perifèria Gold Battle pretén fomentar la participació d'altres gèneres per compensar l'alta presència masculina en aquest sector a partir de formacions, xerrades d'històries en primera persona i, sobretot, amb la creació de batalles per parelles on cada grup ha d'incloure un participant no masculí. D'aquesta manera es convida a integrar els rapers de qualsevol identitat de gènere de manera plural.