Sanitat

Radiografia de la sanitat espanyola: metges mal pagats i poques infermeres

Un informe de l'OCDE revela que Espanya està per sota de la mitjana europea en despesa sanitària

Concentració de suport a la vaga de metges i pediatre de Madrid
05/12/2022
3 min

ParísEls metges que exerceixen a l'Estat cobren menys diners que els de grans països europeus, com França i Alemanya. I no només en termes absoluts –que seria lògic, perquè els sous en general també són més elevats en aquests països– sinó també en relació al sou mitjà de cada país. Segons l'informe que l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha publicat aquest dilluns, la remuneració dels metges generalistes a l'Estat és l'equivalent a 2,6 vegades el sou mitjà espanyol, una xifra inferior a la d'Alemanya, que és 4,4 vegades el sou mitjà del país, o a la de França i Suïssa (3).

La comparació no sempre és exacta perquè les dades no estan disponibles en tots els països. I en alguns estats, les dades de metges assalariats i autònoms estan separades mentre que en uns altres estan juntes, però serveixen per donar una idea global de les diferències salarials entre països. A l'altra banda del rànquing hi ha Lituània i Letònia (1,3), Estònia (1,7), Finlàndia (1,8), Hongria (2), Eslovènia (2,1), els Països Baixos (2,2), Polònia (2,3) i Portugal (2,4).

A més, Espanya és un dels estats on menys han augmentat els sous dels metges entre el 2010 i el 2020. En una dècada, abans de la pandèmia, els metges generalistes només van veure augmentar la remuneració un 1,1%, segons l'informe de l'OCDE que fa una radiografia de la Sanitat a Europa. En canvi, a Alemanya, en una dècada els generalistes han vist augmentar el sou un 2,1%, i als països de l'Est l'increment arriba fins al 4,8% d'Hongria i el 5,5% de Letònia. A França, en canvi, els sous només van pujar un 0,9%.

A Catalunya, el sector prepara una vaga al gener per demanar millores dels sous i de les condicions de treball dels metges. "La pressió assistencial, les extenuants i perllongades jornades de treball i les baixes retribucions repel·leixen els facultatius, que poden trobar de manera fàcil ofertes laborals en altres països que ofereixen molt millors condicions", denuncia Metges de Catalunya, el sindicat majoritari. Segons el mateix sindicat, després de gairebé tres anys de pandèmia és "ineludible" que la sanitat pública millori tant les retribucions dels metges com les condicions laborals.

Si els metges de l'Estat no estan entre els més ben pagats d'Europa, a Espanya la ràtio de facultatius per habitant es troba entre les més elevades. Segons les dades de l'OCDE, a Espanya hi ha 4,6 metges per cada 1.000 habitants, només per darrere de Grècia (6,2), Portugal (5,5) i Àustria (5,4), tot i que les dades de Grècia i Portugal estan inflades atès que també es comptabilitzen metges que tenen llicència, però que en realitat ja estan jubilats o exerceixen en un altre país.

Menys infermeres

L'informe mostra que la situació del col·lectiu d'infermeria és totalment diferent de la dels metges: Espanya és un dels estats europeus amb menys professionals d'infermeria amb relació a la població. La ràtio és de 6,1 infermeres per cada 1.000 habitants, molt per sota de la mitjana comunitària (8,3%), segons dades del 2020. Només sis països europeus tenen una ràtio més baixa: Eslovàquia, Xipre, Polònia, Bulgària, Letònia i Grècia. En canvi, a Alemanya i França són molt més elevades, per sobre dels 11 professionals d'infermeria per cada miler d'habitants. El document puntualitza que en el cas d'Espanya, el nombre baix d'infermeres s'explica en part perquè la xifra d'auxiliars "que presenten assistència" al personal d'infermeria és elevada.

En canvi, segons l'informe, les infermeres a l'Estat estan més ben remunerades que la mitjana europea. L'OCDE afirma que cobren 1,5 vegades més que el sou mitjà espanyol, una xifra més elevada que la mitjana (1,2) i que només superen dos països comunitaris, Bèlgica i Luxemburg. La dada s'explica perquè l'estudi només té en compte el sou de les professionals que treballen als hospitals i no les que treballen a l'assistència primària, per exemple.

Pel que fa a la despesa sanitària en relació amb el PIB, a Espanya se situa en el 10,7%, lleugerament per sota de la mitjana dels països de la UE (10,9%) i clarament inferior a Alemanya (12,8%) i França (12,2%). L'OCDE ha fet una crida a tots els països a augmentar un 1,4% del seu PIB la despesa en sanitat.

stats