Societat 06/10/2014

Ràdio Barcelona compleix nou dècades d’història

Per celebrar-ho, l'emissora ha organitzat una exposició i tres concerts de rock en català, per al novembre vinent

Ara
2 min

BarcelonaÉs el mes de l'aniversari, concretament, el dia 14. La van fundar membres de l'Associació Nacional de Radiodifusió. L'any abans ja operava en proves, això sí.

De seguida, la ràdio va irrompre a les llars de la ciutat i del país. Un mitjà d'informació i d'entreteniment que ha estat un testimoni i part de la vida barcelonina durant tot aquest temps.

Gèneres que ja no existeixen com la ràdio novel·la o la teatralització radiofònica van acompanyar tot una generació de ciutadans. La música sempre hi ha estat ben present.

El 1963, el locutor cèlebre Salvador Escamilla posava en marxa el programa Radioscop, un espai mític de la història de la ràdio a casa nostra, també per les campanyes solidàries que va engegar.

El paper de l'emissora degana ha conjuminat durant tot aquest temps dues vessants: el foment de la llengua catalana en àmbits com l'esport (amb les retransmissions dels anys vint i trenta i recuperades per Joaquim Maria Puyal als setanta) i per la difusió de la cultura.

"El gran llegat que deixa la ràdio és que ha estat per a la gent un instrument de culturalització", assenyala Josep Maria Girona, director de Ràdio Barcelona – SER Catalunya des de fa dos anys.

I si la mirada enrere serà en forma d'exposició fotogràfica i sonora, amb els documents de l'època, que es podrà observar a la Sala Ciutat a partir del 13 de novembre, també es fa un homenatge al rock en català ja que l'emissora va abanderar el fenomen musical als anys seixanta i setanta.

Se celebraran tres concerts i el 27 d'octubre s'emetrà un programa especial de dues hores que conduirà, des del Palau de la Música, Iñaki Gabilondo.

stats