El RACC estima que fins a un 12% dels cotxes de segona mà tenen el comptaquilòmetres manipulat

Aquest tipus de frau arriba als 343 milions d'euros anuals a Espanya i a uns 10.000 milions a Europa, segons el club automobilístic

Agències
07/05/2014
1 min

BarcelonaEntre un 5% i un 12 % dels cotxes de segona mà que es venen a Espanya, i un 30 % dels importats dels països de la Unió Europea, tenen el comptaquilòmetres manipulat, segons ha denunciat aquest dimecres el RACC, que estima que aquest frau puja a 343 milions d'euros anuals a Espanya i a uns 10.000 milions a Europa.

El frau derivat de la manipulació del comptaquilòmetres s'ha "generalitzat" perquè la digitalització dels comptadors ha facilitat el procés d'estafa, de manera que amb els dispositius electrònics adients es pot seleccionar exactament el quilometratge d'un vehicle en menys de dos minuts, ha explicat el responsable tècnic de la Fundació RACC, Lluís Puerto.

El RACC alerta que aquesta manipulació pot comportar perjudicis al consumidor, que a més de pagar més pel vehicle, té més risc de no saber-ne el desgast real; per a la indústria, que té menys demanda de vehicles nous per culpa de competidors deslleials; i per al medi ambient.

Modificar la legalitat

Els experts del RACC han demanat tipificar com a delicte la manipulació del comptaquilòmetres, com passa a Alemanya, ja que la legislació espanyola actual només penalitza l'obtenció de beneficis derivada d'aquesta acció.

També han demanat que es modifiqui la normativa d'homologació de vehicles per a què els fabricants incloguin mitjans en el software dels cotxes que impossibilitin la manipulació.

Per intentar solucionar el problema, la Direcció General de Trànsit impulsa des del mes de gener un registre del quilometratge en les revisions de la ITV, una iniciativa que Puerto ha valorat com "un pas positiu però insuficient".

stats