La web dels Mossos per delatar vàndals: seguretat garantida o drets trepitjats?
El Col·legi d'Advocats creu que l'eina té una "validesa jurídica incerta" i l'experta en seguretat Gemma Galdón troba que "trepitja drets". L'exfiscal Villarejo recomana que no s'utilitzi. Interior la defensa
BarcelonaLes imatges de 68 sospitosos d'haver participat en els aldarulls de la vaga general el passat 29 de març corren per internet des que ahir els Mossos d'Esquadra van activar la nova web per demanar col·laboració ciutadana per identificar-los. Les imatges, un total de 231, extretes de les mateixes gravacions policials però també de les xarxes socials, s'acompanyen d'un formulari perquè qualsevol ciutadà que ho desitgi s'identifiqui i aporti informació.
El departament d'Interior defensa la mesura: "Els Mossos han informat en tot moment fiscalia i judicatura de la creació de la web per tal d'assegurar en tot moment les seves garanties jurídiques".
Però experts en seguretat i els advocats qüestionen la legalitat d'aquesta nova eina de la policia i consideren que pot vulnerar drets fonamentals.
p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } Jorge de Tienda, advocat penalista, que actua com a portaveu del Col·legi d'Advocats de Barcelona: "Per la informació que tenim, és una mesura inquietant i la seva validesa jurídica és incerta. Hi pot haver un error, alguna persona identificada erròniament que pugui veure afectat el seu honor, algú que tingui faccions molt semblants i que acabi havent de justificar-se, etc. Els supòsits són múltiples". "Els ciutadans tenim l'obligació de col·laborar, però des del Col·legi entenem que no es poden acceptar tots els mitjans per intentar arribar a una finalitat justa ni es pot fer una criminalització pública d'eventuals sospitosos”.
p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; } p { margin-bottom: 0.21cm; }
Gemma Galdon, directora del màster en Polítiques de Seguretat Pública de la UOC: "Aquests joves no podran eliminar mai més la seva imatge d'internet. Imaginem que són absolts, o que fins i tot són culpables però compleixen la seva pena: la imatge es queda a internet. "Hem acceptat renunciar a drets per tenir millor seguretat. A Europa i Amèrica del Nord qualsevol cosa que es ven com a millora en seguretat justifica trepitjar drets. És gravíssim renunciar a drets a canvi de més sensació de seguretat."
Carlos Jiménez Villarejo, exfiscal: "Recomano que no s'utilitzi". Villarejo ha advertit que aquesta web de delació pretén suplir la "ineficàcia policial", perquè considera que és la policia la que té la competència d'identificar els autors de delictes i portar-los davant els jutjats. Villarejo, que en l'anterior legislatura va presidir el ja desaparegut Comitè d'Ètica de la policia catalana, veu "impropi d'una societat civilitzada" i "inadmissible en una societat democràtica" que l'administració recorri a la delació ciutadana per suplir la "ineficàcia de la policia".