El govern espanyol diu que "el més probable" és que els sismes decaiguin en intensitat i freqüència

Els tècnics de l'Institut Geològic Nacional no veuen irregularitats en el fet que la declaració d'impacte ambiental del 2009 no inclogués l'apartat sísmic, i el govern espanyol confirma que Escal UGS va cessar l'activitat el 16 de setembre

Acn
04/10/2013
2 min

MadridEls experts de l'Institut Geològic i Miner, que depèn del ministeri d'Economia, no descarten que es puguin produir sismes superiors al terratrèmol de 4,2 graus registrat a la zona del delta de l'Ebre, però apunten que "el més probable és que l'activitat vagi decaient i s'espaï en el temps".

Segons fonts del govern espanyol, els informes que estan redactant apunten que els moviments que s'han produït fins ara són fruit de petits moviments a falles secundàries que han patit "fractures de lliscament". Un cop aturades les injeccions, els tècnics recomanen esperar i no treure el gas coixí que es troba al magatzem.

El govern espanyol diu que no ha trobat incompliments de la normativa per part de l'empresa. Tot i que encara no disposen de totes les dades, els experts apunten que ja han aconseguit resoldre el mecanisme dels terratrèmols que tenen lloc davant les costes del delta de l'Ebre i que estan provocats per la injecció de gas coixí.

Segons han apuntat, es deuen a petits moviments a falles secundàries, i no al col·lapse de cavitats, que podrien donar lloc a terratrèmols més importants. Es tracta, diuen, d'una situació normal des del punt de vista geològic que a priori no hauria de guanyar intensitat, perquè en la mesura que els moviments han estat de poca magnitud, la falla s'ha mogut poc.

En aquest sentit, els membres de l'Institut Geològic no poden descartar, a hores d'ara, que es produeixin terratrèmols d'una intensitat superior als 4,2 graus, que és la màxima que s'ha registrat fins ara. Amb tot, apunten que el més normal és que decaiguin, tant pel que fa a la intensitat com a la freqüència.

Un sismògraf més

L'Institut de Geologia i els experts treballen ara per determinar el lloc exacte en què s'estan produint els epicentres. Els sismògrafs actuals es troben lluny de la zona. Per aquest motiu aquest cap de setmana instal·laran un nou sismògraf als Columbrets, al País Valencià, que ha de permetre conèixer més detalls dels moviments.

Pel que fa a la ubicació del magatzem, els experts apunten que malgrat que la costa del delta de l'Ebre és una zona de cúmuls i sediments, tampoc es pot afirmar que sigui desfavorable per a la pràctica de l'emmagatzematge de gas subterrani. L'emplaçament, apunten, és bo per a la seva geometria i el seu volum.

El govern espanyol no veu incompliments

A més, segons fonts governamentals, l'empresa no ha incomplert cap normativa ni procediment durant la redacció del projecte i tampoc en la instal·lació de la plataforma i la injecció de gas que ha provocat els sismes. Els tècnics tampoc veuen irregularitats en el fet que la declaració d'impacte ambiental del 2009 no inclogués l'apartat sísmic.

No recomanen extreure el gas

Les injeccions de gas coixí –el que es fa servir com a base del magatzem per impedir filtracions– es van aturar el 16 de setembre, quan l'empresa ja havia introduït el 70% d'aquest gas. En aquest punt, els tècnics recomanen esperar i desaconsellen extreure el gas que es va injectar perquè podria desestabilitzar el sistema.

stats