SANITAT

Toni Comín: “A Salut ara convenia un perfil polític”

El conseller diu que prioritzarà la recerca del consens

Mario Martín Matas
27/02/2016
2 min

BarcelonaFer una “aproximació molt tècnica a unes retallades que no s’havien de gestionar tècnicament”. Aquest és el màxim retret que l’actual conseller de Salut, Toni Comín, fa al seu predecessor, Boi Ruiz, en una entrevista amb l’ARA en què deixa clar que la “necessitat més gran” que té el sistema sanitari en aquests moments és reconstruir el consens polític trencat durant els anys de les retallades. El motiu és que calen “importants reformes”, perquè el canvi demogràfic és molt intens, però només des del diàleg i l’acord serà possible emprendre-les.

Ara bé, Comín desvincula Boi Ruiz d’aquesta ruptura del consens -tan sols apunta que és “un factor més”-, i més aviat l’atribueix a “l’esquerra més a l’esquerra” -menciona ICV i la CUP-, per haver activat un “nou relat” en el qual es qüestiona la bondat del sistema, caracteritzat per una provisió de figures molt diverses, amb orígens també diferents però que en qualsevol cas ha cristal·litzat en una de les millors qualitats assistencials del món, defensa.

Sense ser metge

Al llarg de l’entrevista, que es podrà veure completa demà a la web del diari, Comín explica l’encàrrec que va rebre abans d’entrar al departament, i justifica que sigui el primer conseller que no prové del món sanitari perquè ara “convenia un perfil polític”. “Reconstruir el consens no és feina d’un metge, és feina d’un polític”, insisteix, tot subratllant que aquest polític no tenia per què ser ell. De fet, assumeix que el consens que va aflorar als anys 80 va ser possible perquè el PSC i el PSUC s’hi van sumar, i subratlla que aquest consens consisteix precisament a acceptar que calia integrar a la mateixa xarxa pública “tota la diversitat de proveïdors” que existia. Per aquesta raó, apunta la transparència i la rendició de comptes com la millor manera d’evitar que el sistema no sigui objecte de sospita.

Comín situa el moment de la ruptura d’aquest acord durant la crisi econòmica i la caiguda dels recursos, però assegura que, gràcies a l’esforç dels professionals, “la qualitat de l’assistència no ha caigut”. Tal com deia Boi Ruiz, sí que reconeix un augment en els temps i en les llistes d’espera, i és per això que situa entre les seves prioritats la reducció del nombre de pacients que esperen una intervenció quirúrgica. Per fer-ho, però, assegura que cal poder desplegar el pla de xoc i aprovar uns nous pressupostos, perquè si no “és impossible” aconseguir-ho. “Que cadascú sigui conscient de la realitat i després prengui les decisions que consideri”, apunta sobre la possibilitat que JxSí no trobi els suports necessaris per tirar endavant els pressupostos. Comín, de fet, és un dels principals negociadors d’aquest pla de xoc, i és per això que assegura que sense aprovar els comptes no podran invertir-se els 270 milions d’euros previstos en qüestions socials i només se’n podran destinar uns 15. “No és un xantatge ni una pressió, és una dada”, afirma.

Dotar de més recursos l’atenció primària, garantir que els diners de la sanitat no van a parar a empreses privades amb ànim de lucre o com fer front al virus del Zika a Catalunya són altres qüestions que aborda. “No em penedeixo gens ni mica d’haver agafat aquest portaavions immens”, assegura.

stats