Què farà la Guàrdia Urbana amb el 'top manta'?

Demà es presenta a Barcelona el nou sindicat de manters, que ja té 90 membres

Aviat es presentarà el protocol d’actuació sobre el top manta.
Maria Ortega / Enric Borràs
09/10/2015
2 min

BarcelonaEl nou protocol d'actuació de la Guàrdia Urbana per fer front a la venda ambulant està, finalment, a punt de veure la llum. Els sindicats –Sapol, CCOO i UGT– hi estan d’acord en un 85%, segons el secretari general de Sapol, Marcos González, i dimecres, després d’una reunió valorativa ja van fer arribar al cap del cos policial, Evelio Vázquez, els punts de desacord, que se centren, sobretot, a demanar més concreció en aspectes sobre com gravar determinades actuacions –un punt que els sindicats veuen amb bons ulls– o en fixar un mínim d'agents destinats al 'top manta' també quan hi ha pocs venedors.

El nou protocol 'Víctor Alfa', substituirà el Mestral, que s’aplicava fins ara. Diferenciarà entre dues fases en funció de l’afluència de venedors ambulants i centrarà bona part dels esforços en la prevenció. És a dir, en situar agents a les zones on es col·loquen els venedors per evitar que s'hi instal·lin. Aquest serà el primer nivell d'actuació. El segon serà més persuasiu. De dissuasió. Té l'objectiu d'evitar que el conflicte vagi a més i que calgui activar la Unitat de Suport Policial (USP) per intervenir i procedir, si s'escau, a la intervenció del material i les detencions.Els sindicats feia mesos que reivindicaven clarificar aquest protocol d'actuació,

Un sindicat de manters

El protocol arriba quan els manters ja s’organitzen en un Sindicat Popular de Venedors Ambulants que de moment té uns 90 membres de les zones del passeig de Gràcia, la plaça de Catalunya i el Port. Encara que la majoria són d'origen africà, pretenen obrir-se a tothom que es dediqui a la venda al carrer. El sindicat, que encara s’està constituint, es presentarà dissabte a les 20.00 Can Batlló, al barri de Sants, i reclama que els antiavalots de la Guàrdia Urbana deixin tranquils els venedors, tot i que el col·lectiu Tras la Manta ja fa uns mesos que vigila les actuacions policials.

Com que el sindicat encara és en procés de constitució, encara no s'ha registrat oficialment i per ara no pretén obrir converses amb l'Ajuntament de Barcelona, ho farà "més endavant", segons una portaveu del col·lectiu, Rosa Sánchez. "Amb aquest Ajuntament sempre hi ha hagut un canal de comunicació obert", explica, i reconeix que serà més fàcil parlar-hi que amb l'anterior equip de govern. Mentrestant se centren en organitzar-se, preparar el col·lectiu i aplegar suports. Per ara, sobretot reclamen "un alto a la violència policial i a la criminalització dels manters per part dels mitjans de comunicació".

stats