Visitar familiars i amics dins la mateixa regió sanitària a partir de la fase 1

També es permet anar a segones residències sense sortir de la zona i Protecció Civil demana "mantenir la responsabilitat"

L’Estat manté les franges horàries però n’exclou les noves activitats de la fase 1
Pau Esparch / Ot Serra / Antoni Ribas Tur
09/05/2020
4 min

BarcelonaA partir de dilluns les zones que entren a la fase 1 del desconfinament –que a Catalunya són l'Alt Pirineu i Aran, el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre– mantindran les franges horàries per fer esport i passejar, però no per a la resta d'activitats permeses i que s'amplien, segons l'ordre publicada al BOE.

Llibertat circulatòria

La principal novetat de la fase 1 serà la llibertat circulatòria: a qualsevol hora del dia es podrà anar al domicili de familiars o amics, i també reunir-se al carrer en grups de deu persones com a màxim, si no es tenen símptomes ni s'està en quarantena. Les persones d'alt risc també podran seguir les noves mesures si la seva condició clínica està controlada i extremant les mesures de protecció. Però no es podrà sortir de la unitat territorial definida, que a Catalunya són les regions sanitàries, encara que on es vulgui anar també estiguin a la fase 1.

Segones residències

Finalment, el ministeri de Sanitat ha acceptat que es pugui anar a les segones residències a la fase 1 sempre que sigui dins la mateixa unitat territorial. Per tant, a Catalunya es podrà anar a les segones residències si estan ubicades dins la mateixa regió sanitària on també es viu. En cas contrari, aquest desplaçament no serà possible. El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, alerta que això pot derivar en "un salt molt gran" de la mobilitat, sobretot a les regions sanitàries més àmplies. "A la fase 1 la mobilitat és molt superior. Fem una crida a mantenir la responsabilitat, perquè amb un ús massiu es poden incrementar els contagis. Esperem que s'utilitzi en la mesura del que és necessari", demana Delgado.

Mobilitat entre zones limitada

A escala general, a la fase 1 es podrà canviar de zona –sortir de la regió sanitària– seguint el mateix criteri limitat que ja s'ha aplicat a la fase 0: només per "motius sanitaris, laborals, professionals, empresarials, per tornar a la residència familiar, per a l'assistència i cura de persones grans i dependents i per causes de força major".

Noves franges horàries

A partir d'ara, coincidint amb l'entrada a la fase 1, queda en mans de les comunitats autònomes la possibilitat de modificar les franges en què poden sortir a passejar els menors, les persones grans i la resta de la població. Però els canvis afectarien tant la fase 0 com la 1 del desconfinament. El subdirector de Protecció Civil explica a l'ARA que ho estudien. "Els horaris de cada franja es poden adequar amb un marge de dues hores, per davant o per darrere, amb el mateix temps al llarg del dia. Són unes limitacions importants", apunta Delgado, que afegeix que la idea de la Generalitat seria fer franges "més reduïdes", sobretot per als menors, cosa que no contemplen les instruccions del govern espanyol.

Terrasses a la meitat

A les regions sanitàries que entren a la fase 1, les terrasses podran obrir amb la meitat de les taules i dos metres de distància entre si. L'ocupació màxima serà de deu persones a cada taula o agrupació de taules. Els comerços també podran obrir amb l'aforament reduït a un terç –ja no caldrà demanar cita prèvia– i amb un horari prioritari per a les persones de més de 65 anys. Els concessionaris automobilístics, els tallers mecànics, els centres d'ITV, els centres de jardineria i les administracions de loteria obriran amb cita prèvia. Els mercats ambulants podran obrir amb una quarta part de les parades i un terç de l'aforament.

Escoles obertes per desinfectar

Els centres educatius i les universitats, a partir de la fase 1, estaran oberts per a les tasques de desinfecció i administratives. Els directors decidiran quin personal hi podrà accedir. Als laboratoris universitaris es podrà reprendre la recerca. Delgado deixa clar que aquesta reobertura no suposa la represa de "cap activitat relacionada amb la docència". En tot cas, el subdirector de Protecció Civil defensa que les tasques administratives i de gestió encaixen amb el pla de preinscripció que s'ha dissenyat, que preveu que sigui presencial per a qui no tingui eines per fer-la telemàticament.

Del 80% al 100% del transport públic

La Generalitat ha decidit que l'oferta del transport públic sigui d'entre el 80% i el 100% a les regions sanitàries que entren a la fase 1. Segons aquest acord, l'oferta a la fase 1 i a la 2 serà la mateixa, mentre que a la 3 ja es restablirà al 100%. Pel que fa als territoris que continuen en la fase 0, l'oferta serà d'entre el 80% i el 90% a les hores punta i del 50% la resta del dia. Delgado recorda que les mesures de seguretat al transport públic són les mateixes per a totes les fases: és obligatori portar mascareta, només es poden ocupar el 50% dels seients, tant en tren com en autobús, i com a molt hi poden haver dues persones dretes per metre quadrat.

Turisme actiu i de natura

A partir de la fase 1 es contempla el turisme actiu i de natura. Segons Protecció Civil, això es podrà fer en grups màxim de 10 persones, amb empreses registrades de turisme actiu, preferentment mitjançant cita prèvia. No es podrà fer en locals o establiments, que només podran estar oberts a la zona de recepció i vestuaris si és el cas.

Hotels i congressos

Els hotels ubicats a les regions on s'aplica la fase 1 podran obrir totes les habitacions perquè s'aixeca la limitació d'aforament. Es permetran els serveis de restauració i cafeteria, però estaran tancades les zones comunes. No es podran fer servir les piscines, spas, miniclubs i salons d'esdeveniments. També es podran fer seminaris i congressos, amb un màxim de 30 participants amb dos metres de distància entre si.

Llocs de culte oberts

Els llocs de culte situats a les zones que entren a la fase 1 podran obrir, però l'aforament quedarà reduït a un terç, s'haurà de portar mascareta i s'haurà de desinfectar l'espai abans de la cerimònia. No estarà permès l'ús d'aigua beneïda ni tampoc el contacte personal, la distribució d'objectes, llibres i fulletons, tocar i besar objectes devocionals ni l'actuació de corals. Pel que fa a les vetlles i els enterraments, estaran permesos en tota mena d'instal·lacions però hi podran assistir un màxim de deu persones en els espais tancats i 15 en els espais oberts. La participació en la comitiva de l'enterrament també es restringirà a 15 persones.

stats