Què és el botulisme?

Tradicionalment els brots d'aquesta intoxicació alimentària s'han associat al consum de conserves casolanes

Bacteri del botulisme
Anna Mascaró
01/07/2016
2 min

BarcelonaEl botulisme és una intoxicació alimentària produïda per un bacteri molt poc freqüent però de conseqüències molt greus. El passat dijous, l'Agència de Salut Pública de Catalunya va retirar del mercat milers d'envasos de mongeta blanca cuita i bacallà per evitar un possible brot de la intoxicació, després que es conegués el cas de dos bombers del Parc de Palafrugell afectats, que encara es troben ingressats a la unitat de cures intensives (UCI) de l'hospital Josep Trueta de Girona.

Què causa el botulisme?

Segons l'Agència Catalana de Seguretat Alimentària, la causa del botulisme és un bacteri anomenat C.botolinum, que ocasionalment pot convertir-se en tòxic (produïnt la toxina botulínica).

En quins aliments es troba?

Segons explica el cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, la toxina botulímica es troba sobretot en "productes vegetals, de la terra i conserves casolanes". Segons Trilla, és molt difícil que aliments processats puguin estar contaminats per aquest bacteri, perquè "els aliments es couen a temperatures molt altes que destrueixen les espores del bacteri". Per tant, la intoxicació dels bombers, que, segons els primers indicis, va estar provocada per productes envasats, és un cas molt excepcional.

Altres aliments causants de botulisme són les carns curades o fermentades, el peix amb tractaments lleus de conservació –fumat en fred, productes envasats al buitl, semiconserves vegetals i olis aromatitzats amb herbes i altres condiments. També s'ha descrit el botulisme infantil associat a la ingestió de mel.

Quins símptomes presenta una intoxicació per botulisme?

Segons Trilla, els símptomes d'una intoxicació per botulisme comencen a aparèixer entre les 8 i les 12 hores posteriors a la ingesta dels aliments. "La toxina paralitza els nervis del nostre organisme: es poden notar dificultats per moure la boca, una sensació de llengua anestesiada, visió doble... En casos més avançats, es poden paralitzar els nervis que ens ajuden a empassar, i en els casos més crítics és la musculatura que ens permet respirar la que es queda paralitzada".

És molt greu?

Una intoxicació per botulisme pot ser molt greu. L'èxit del tractament depèn considerablement d'un diagnòstic ràpid i de l'administració de l'antitoxina botulínica.

Com es pot prevenir?

És molt difícil detectar el bacteri, ja que, segons Trilla, "els aliments que estan contaminats no tenen mal aspecte ni mal gust, és bastant fàcil equivocar-se". L'OMS aconsella extremar les precaucions durant l'elaboració dels aliments. En el cas dels productes industrials, el procediment habitual de processament d'aliments ja fa molt difícil que aquest bacteri sobrevisqui. Quan fem conserves a casa, el millor és bullir els aliments a temperatures molt elevades.

Una toxina que també serveix per acabar amb les arrugues

Molt sovint, el que diferència un verí d'un medicament és la dosi. En els tractaments de bòtox s'utilitza una toxina botulínica molt diluïda i purificada, en dosis molt baixes. Precisament, el procediment per acabar amb les arrugues a la pell consisteix a paralitzar els nervis: d'aquí el rostre inexpressiu de les persones que han abusat del bòtox. El tractament també es fa servir per mitigar tics i alteracions neurològiques, o per acabar amb els problemes de sudoració.

stats