SOLIDARITAT
Societat20/02/2016

La pobresa farmacèutica, un altre efecte de la crisi

El Banc Farmacèutic aspira a recollir avui uns 50.000 fàrmacs

Mario Martín Matas
i Mario Martín Matas

BarcelonaCom el Gran Recapte que organitza cada any el Banc dels Aliments, però amb medicaments. Aquest és l’esperit de la marató solidària que aquest dissabte acullen més de 700 farmàcies de tot l’Estat -el 60% a Catalunya-, i que s’ha fixat l’objectiu de recollir 50.000 fàrmacs. La iniciativa, apadrinada per l’ONG Banc Farmacèutic, no és nova, perquè se celebra des del 2008, però any rere any ha aconseguit ampliar la seva implantació i el volum total de medicaments recollits.

L’aspiració d’enguany suposa un salt qualitatiu important. No només perquè s’ha incrementat un 31% el nombre d’establiments participants, gràcies a la inclusió de farmàcies de València, Castelló i Osca, sinó també perquè es pretén duplicar el nombre d’envasos recollits. Aquests medicaments es destinaran a les 120 entitats assistencials amb què col·labora l’organització, com Càritas o Creu Roja, i que són les encarregades d’explicar amb antelació quines són les necessitats principals. Tenint en compte que en la donació no poden incloure’s medicaments amb recepta -com per exemple els antidepressius-, els antisèptics, analgèsics, antiinflamatoris, complexos vitamínics i material per a ferides i cures són els principals protagonistes d’un dia que ha de servir per alleujar la situació de persones sense recursos o en situació d’exclusió social. Ho explica Marta Seda, responsable de la jornada de recollida, que ho resumeix en un concepte no tan conegut: “pobresa farmacèutica”.

Cargando
No hay anuncios

Necessitats creixents

“Les necessitats han crescut amb la crisi”, explica Seda, que tot i així també atribueix l’augment de la participació al fet que cada any la jornada s’ha fet més coneguda. La idea de fer una recollida solidària d’aquest tipus va sorgir a Barcelona -el president del Banc Farmacèutic, Àlex Brenchat, és català-, a imatge d’una iniciativa similar que ja es feia a Itàlia, i tot i que el 2008 la crisi encara no havia esclatat amb tota la seva cruesa, ja en aquell moment van detectar “una franja de la població que quedava exclosa” de l’accés a determinats tractaments.

Cargando
No hay anuncios

Nou anys després, la iniciativa s’ha estès a 12 províncies, tot i que a les quatre demarcacions catalanes és on està més implantada. El funcionament, però, continua sent el mateix. Enguany l’entitat ha fet una crida per assolir els 1.400 voluntaris -l’any passat van ser 800-, que és sobre qui pivota l’èxit de la jornada. Instal·lats a les farmàcies des de les 10 i fins a les 14 hores -amb el permís de l’establiment-, informen els clients de la possibilitat de participar-hi. Ho poden fer comprant qualsevol producte a la mateixa farmàcia, precisament perquè la llei espanyola dels medicaments no permet reutilitzar envasos antics i, per tant, no serveix portar-ne de casa.

Seda, que recorda que és possible consultar a la pàgina web de l’ONG el llistat de farmàcies que hi participen, defensa que en cap cas es prioritza la compra d’un producte per sobre de l’altre, perquè les peticions les fan les entitats socials, i sobre principis actius concrets i no marques. “Que tothom col·labori amb el medicament que pugui”, expressa, i ho assimila precisament al que es fa durant el Gran Recapte, una jornada en què no es fa cap crida per prioritzar la compra d’una marca per sobre d’una altra. Això no és incompatible amb la possibilitat que la jornada estigui patrocinada per algunes empreses farmacèutiques, afegeix. De fet, també hi donen suport la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i la Federació de Voluntariat Social, entre d’altres. Així, potser aquest dissabte és un bon moment per completar la farmaciola de casa i, si es fa, recordar aquells que ni tan sols en poden tenir una.