Salut

Quatre persones moren cada setmana per sobredosi a Catalunya, i la majoria no es punxen

Vuit de cada deu difunts són homes i la majoria tenen entre 40 i 49 anys

BarcelonaA Catalunya van morir l'any 2019 226 persones per sobredosi, és a dir, una cada dos dies, o quatre a la setmana. Són un 10% més que l'any anterior i el nombre més elevat des que se'n tenen registres: el 2017 en van morir 200 i el 2018, 205. Però, malgrat que en l'imaginari col·lectiu la sobredosi es relaciona amb l'heroïna injectada, més d'un 80% de les morts per aquesta causa no tenien cap signe de punxada.  

Aquesta és una de les principals conclusions de l'informe que aquest dimarts ha difós el departament de Salut amb motiu del Dia Internacional de la Sensibilització sobre la Sobredosi i que posa de manifest que la majoria de morts estan vinculades a una combinació de drogues, sobretot d'alcohol i hipnosedants (tranquil·litzants o somnífers), tot i que la cocaïna i els opiacis també hi són força presents. De fet, hi ha diferències significatives entre sexes: en les sobredosis hi ha més prevalença de la cocaïna entre els homes i de medicaments i alcohol entre les dones. A més, vuit de cada deu morts per sobredosi del 2019 van ser homes.

Cargando
No hay anuncios

Malgrat que no hi ha un perfil concret d'aquestes víctimes de les drogues, l'edat de les que van morir per reacció aguda a substàncies psicoactives oscil·la entre els 30 i els 59 anys, per bé que la majoria en tenien entre 40 i 49. Set de cada deu víctimes van morir a casa seva. Les dades confirmen la tendència que ja s'ha anat veient els últims anys, en què les persones amb risc de patir una sobredosi tenen cada cop edats més avançades, consumeixen diverses substàncies a la vegada i ho fan sobretot a casa.  

El Dani, infermer al Servei Integral per a les Conductes Addictives (SPAI) del Prat de Llobregat –que prefereix que no es publiqui el seu cognom–, confirma que atenen molts més homes, la majoria dels quals són sensellar. Ara bé, deixa clar que tant les addiccions com les sobredosis "poden afectar tothom igual, siguin de l'estrat social que siguin". "Alguns són conscients que els pot passar i d'altres no, perquè es pensen que controlen, però no és veritat", avisa. Aquest infermer atén "tot tipus de consumidors" perquè "aprenguin a consumir" i als seus familiars "perquè identifiquin i puguin prevenir una sobredosi". Un problema, assegura, que "segueix existint" encara que pugui semblar "oblidat".

Cargando
No hay anuncios

Les entitats que treballen amb persones drogodependents avisen que és un problema molt més estès del que pot semblar. "No hi ha el boom dels anys 80 o 90, però les sobredosis continuen passant; però estan silenciades", afirma Alícia Molina, coordinadora del projecte de reducció de riscos i danys d'Asaupam, una entitat d'intervenció comunitària en drogues. Segons diu, al darrere de l'augment de les morts per sobredosi hi ha la falta d'accés dels addictes a espais segurs per consumir, i la baixa qualitat de les substàncies que prenen, molt adulterades. El Dani també assegura que a l'SPAI han notat un "repunt de consumidors d'heroïna, perquè és molt barata".

Cargando
No hay anuncios

Són "morts evitables"

Per a Salut, les sobredosis són "morts evitables", i per això s'han dissenyat estratègies de prevenció. "No són morts sobtades i hi ha marge per a la intervenció", diu l'informe. Per exemple, si l'addicte viu amb altra gent, cal incorporar el seu entorn a les estratègies preventives, i si la persona viu sola, cal informar-la del risc alt que, si pateix una sobredosi, ningú pugui actuar per revertir-la o per avisar els serveis d'emergència. Segons l'estudi, només el 8,4% de les morts per sobredosi tenien evidències de suïcidi.

Cargando
No hay anuncios

El Dia Internacional, de fet, és una oportunitat per conscienciar sobre els riscos de combinar substàncies com l'alcohol i altres drogues i la possibilitat que se'n derivi una sobredosi. Per evitar una mort és important conèixer els riscos, els símptomes (estat d'inconsciència, insuficiència respiratòria, pell blavosa...) i com actuar adequadament (d'entrada, posar la persona en posició lateral). En aquest sentit, Catalunya implementa des del 2009 el programa de prevenció de la sobredosi, que reconeix l'eficàcia dels programes de formació en l'ús de naloxona com a estratègia clau per reduir les morts per sobredosi per opiacis, juntament amb les sales de consum supervisat de drogues.

Actualment a Catalunya hi ha 14 sales de consum supervisat que el 2020 van atendre 2.794 persones que van fer 123.552 consums. Totes les 141 sobredosis que es van produir l’any passat en aquests espais es van atendre favorablement, o sigui: no en va morir cap. Això indica que la mort per sobredosi es pot evitar, si s’actua a temps.

Cargando
No hay anuncios

"Es fa molta feina de conscienciació, però en cal molta més. Alguna cosa s'escapa si hi ha tants drogodependents que continuen fent pràctiques de risc", alerta Molina, que posa el focus en "la limitació de recursos" que pateixen les entitats, associacions i centres que atenen aquestes persones. Una falta de personal i inversió que s'ha fet molt més evident amb la pandèmia. "No crec que les morts per sobredosi vagin a la baixa, sinó que es mantindran. Nosaltres fem tot el possible, però tenim les limitacions que tenim", sentencia. 

Cargando
No hay anuncios