Méteo

Quatre morts a causa de l'onada de calor que abrasa Catalunya

Sanitat estima 360 morts atribuïbles a les altes temperatures en quatre dies mentre continuen els incendis descontrolats arreu de l'Estat

BarcelonaL'onada de calor extrema que assola Europa a causa d'una massa d'aire provinent del Sàhara està deixant temperatures rècord a Catalunya: a Lleida s'ha registrat una màxima de 41,4 graus a Sant Romà d'Abella –al Pallars Jussà– i a Seròs –al Segrià–, i a Barcelona, on no s'ha baixat dels 27 graus, el mercuri ha arribat fins als 31,5 graus. Fa cinc dies que el país s'enfronta a un dels episodis de calor amb més gravetat de les últimes dues dècades, cosa que ha obligat la Generalitat a decretar restriccions severes en les activitats al medi natural per tractar de minimitzar el risc d'incendis. De fet, la situació és crítica en diversos punts d'Espanya i, segons les dades recopilades per l'Institut de Salut Carlos III, a tot l'Estat s'han produït 360 morts entre el 10 i el 15 de juliol atribuïbles a les altes temperatures, 123 de les quals es van produir divendres. Quatre d'elles s'han computat a Catalunya, segons informa el ministeri de Sanitat.

Aquestes xifres provenen del Sistema de Monitoratge de la Mortalitat Diària (MoMo), l’eina que radiografia els excessos de mortalitat respecte a altres anys i, si bé no es detallen les causes de la defunció, la majoria de casos corresponen a persones que han patit descompensació metabòlica. El cas més mediàtic ha tingut lloc a Madrid, on Sanitat calcula que s'han produït 89 morts per l'onada de calor, la xifra més elevada de l'Estat. A Vallecas, un escombriaire de 60 anys va morir divendres a la tarda mentre treballava. La seva temperatura corporal estava a 41,6 graus i va haver de ser ingressat a l'Hospital Gregorio Marañón, on va acabar morint. Arran d'aquest cas, l'ajuntament madrileny permet als operaris municipals de neteja flexibilitzar el seu horari per evitar les hores més caloroses del dia, de 14 a 21 hores, i treballar entre les 17 hores i la mitjanit.

Cargando
No hay anuncios

Tot i que s'espera que passat aquest diumenge s'arribi a un punt d'inflexió, la predicció meteorològica per a Catalunya apunta que a curt termini l'ambient tòrrid continuarà a tot el país, amb pics que tornaran a superar els 40 o 41 graus a les zones d'interior. L'únic lloc on s'espera que les temperatures siguin una mica més baixes a partir d'aquest moment és a la zona del litoral, si bé la temperatura i la xafogor seguiran disparades. Està previst que l'avís de calor segueixi vigent a tot el territori almenys fins la setmana que ve. Les autoritats recomanen evitar fer exercici a l'aire lliure i sortir al carrer en les hores centrals del dia, quan el sol està més amunt, per eludir possibles cops de calor. També recorden que és imprescindible hidratar-se i remullar-se freqüentment, utilitzar si és possible algun tipus de climatització i ingerir aliments lleugers i poc calòrics, evitant l'alcohol.

Sense treva a l'oest d'Espanya

La calor abrasa tot l'Estat i aquest dissabte l'avís per risc extrem s'ha activat a diverses zones de l'Aragó, Cantàbria, Extremadura, Navarra i La Rioja, mentre que la resta del territori peninsular es troben en nivell taronja i només les Canàries se salven d'aquesta onada per ara. L'evolució meteorològica és preocupant a tot l'Estat, però sobretot en aquells punts on s'han declarat diversos incendis forestals que avancen descontroladament i que han obligat a desallotjar diverses poblacions. Es tracta de municipis de l'oest i el sud d'Espanya, com Extremadura, Castella i Lleó, Andalusia i Galícia, on les temperatures extremes estan complicant les tasques d'extinció.

Cargando
No hay anuncios

Els focs del Parc Nacional de Monfragüe, a Càceres, que han cremat unes 3.000 hectàrees, i els de la serra de Mijas, a Màlaga, que afecten un perímetre de 1.890 hectàrees, són els més crítics. A Castella i Lleó també hi ha 30 focs simultanis (12 dels quals controlats) i a Galícia ja s'han cremat 4.300 hectàrees en tretze incendis, dels quals tres de forestals a la província de Lugo posen en risc diversos nuclis de població.