Subministraments

Una quarta part del frau elèctric a Catalunya es deu a les plantacions de marihuana

Aquesta activitat il·legal gasta una energia equivalent al consum anual de 34.000 llars

Una plantació interior de marihuana que els Mossos han intervingut aquest octubre a Martorell.
02/08/2022
4 min

BarcelonaEl negoci de la marihuana s'estén a Catalunya i fa disparar el consum d'energia fraudulenta. En els últims quatre anys, els casos de frau elèctric vinculats a plantacions de marihuana il·legals s'han multiplicat per dos, segons els càlculs d'Endesa. El 2021 la companyia va tancar l'any amb 684 expedients vinculats a aquesta activitat il·lícita en interiors d'habitatges, el doble que el 2018. Una xifra que suposa que cada dia es detecten, pràcticament, dos cultius de cànnabis que funcionen amb la llum punxada.

Les plantacions d'interior estan a l'alça perquè, a diferència de les que es fan en exterior, permeten accelerar el procés i obtenir més collites, fins a quatre en un any. És per això necessiten grans quantitats d'electricitat per fer funcionar tots els circuits d'il·luminació, climatització i ventilació. De fet, l'energia recuperada el 2021 per Endesa en fraus vinculats al cultiu d'aquestes plantes va superar els 119 milions de quilowatts, és a dir, l'equivalent al consum anual de més de 34.000 llars o, el que és el mateix, la demanda d'electricitat que té en conjunt tot el municipi de Santa Susanna, al Maresme, en un any.

Els fraus en plantacions ja suposen el 27% de tota l'energia defraudada a Catalunya. Si més no, aquests són els càlculs de l'elèctrica per als casos detectats i desconnectats. La companyia, però, remarca que hi ha molts altres cultius amagats i eleva la xifra estimada per al conjunt de l'Estat fins als 1,5 terawatts, xifra que correspon a una despesa d'energia similar a la que té tot Palma en un any.

Les dades evidencien l'auge d'aquesta activitat il·lícita i suposen, no només un perjudici econòmic per a la companyia, sinó també un problema de seguretat ciutadana. "La xarxa no està dimensionada per a uns consums tan elevats, i no els suporta. Per això sovint quan una plantació s'enganxa de manera fraudulenta a la xarxa salten els sistemes de protecció de sobrecàrregues i s'interromp l'electricitat, també a la resta de veïns", explica el cap d'inspecció d'Endesa a Catalunya, que prefereix mantenir l'anonimat per por a represàlies dels narcotraficants. A més, apunta l'inspector, hi ha perills greus. "Quan una xarxa es manipula hi ha risc d'incendi i d'electrocucions", assenyala.

Els perjudicis per als veïns

Detectar aquests casos il·lícits no és complicat, però posar-hi fi sí que és una tasca que dura mesos. En alguns casos s'identifiquen gràcies a operacions policials, d'altres vegades perquè la companyia registra un consum inusual i d'altres pels avisos dels mateixos veïns. "Hi ha molts altres tipus de frau, però el cas de les plantacions ens preocupa especialment perquè és el que més ha crescut i perquè un sol cas d'aquests equival al frau que poden fer moltes llars juntes i, al final, també afecten la salut –concreta–. Sempre actuem en coordinació amb les forces de seguretat i hi ha protocols molt concrets", detalla. De fet, Endesa calcula que el consum mitjà d'una plantació és el mateix que el que poden fer 80 llars juntes, i la xifra pot ser molt més gran en cultius de grans dimensions.

Des dels Mossos d'Esquadra, avancen que els veïns poden ajudar a detectar aquests casos. "El senyal més evident és quan hi ha cables a la vista", explica l'agent Araceli Jorba. "La companyia mai deixa cables a la vista i, per tant, si els veïns en detecten cal que informin la policia o la companyia a través de la web o per telèfon, i ho poden fer de forma anònima", afegeix.

Una plantació sinistrada per un incendi
Instal·lació elèctrica manipulada associada a una plantació de marihuana

Humitats, olor i talls elèctrics

Els veïns de Tordera, al Maresme, saben bé a què es refereix Jorba. "N'hem tingut centenars de casos i la lluita contra aquest tipus d'activitat és un treball constant", admet l'alcalde accidental i regidor de Seguretat de Tordera, Rafa Delgado. "Els veïns ens traslladaven senyals molt semblants entre si, com ara electrodomèstics que deixaven de funcionar bé, microones que escalfaven molt i després massa poc, o variacions estranyes en el flux elèctric", afegeix. "Cada vegada que detectem algun cas, posem en coneixement la companyia, la policia local i els Mossos per fer una actuació conjunta i garantir la seguretat dels veïns", explica Delgado.

Altres vegades, apunta l'inspector, els veïns que comparteixen parets amb una plantació tenen humitats, arran de la condensació. A Tarragona, una altra de les zones amb més concentració de plantacions i fraus, els veïns –que també prefereixen l'anonimat– asseguren que moltes vegades el primer senyal també és, directament, l'olor del cultiu.

Col·laboració amb els Mossos

Si bé les plantacions suposen pràcticament el 30% de l'energia defraudada, hi ha un altre 70% provocat per fraus elèctrics més habituals, com en cases o indústries i fins i tot en activitats comercials legals. És per aquest motiu que Endesa ha engegat una campanya juntament amb els Mossos d'Esquadra per informar diferents comunitats de veïns dels perills que suposa enganxar-se il·legalment a la llum. En total, l'elèctrica assegura que el 2021 es van detectar gairebé 23.000 connexions irregulars a Catalunya, que van defraudar fins a 434 milions de quilowatts, l'equivalent al consum de 124.000 llars catalanes en el mateix any.

stats