Societat24/04/2020

Més opcions per respondre i canvis en les puntuacions, les principals novetats de la selectivitat 2020

La suspensió de les classes per la crisi del coronavirus obliga a replantejar el model d'examen

Ara
i Ara

BarcelonaLa comissió organitzadora de la prova d'accés a la universitat (PAU), en què hi ha representades les set universitats públiques catalanes, ha aprovat els criteris de flexibilització que s'aplicaran a l'examen de selectivitat, previst per als dies 7, 8 i 9 de juliol. Així, segons informa el departament d'Universitats i Recerca, s'ha decidit flexibilitzar les proves, és a dir, donar a l'alumnat més opcions per respondre a l'examen per garantir que, si una temàtica no l'han pogut tractar a classe, tenen altres opcions per respondre. "L’objectiu és que cap estudiant es quedi atrapat en una pregunta obligatòria que sigui d’una part del temari que no hagi pogut fer", ha recalcat el secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Lluís Baulenas, que també ha afegit que s’han adaptat les puntuacions d’algunes matèries.

La suspensió de les classes a conseqüència de la crisi del covid-19 ha obligat la comissió organitzadora de la selectivitat a replantejar el model d'examen d'aquest any. Com que cada centre de batxillerat és autònom i pot decidir el calendari per ensenyar les diferents matèries, no es podien reduir els temaris a examinar perquè "suposaria un desavantatge inicial”.

Cargando
No hay anuncios

Després d'analitzar cadascuna de les 29 matèries que s’examinen a la selectivitat, la comissió les ha adaptat per donar més opcions als alumnes. Per exemple, en biologia, el 2019 s’havien de resoldre dos exercicis obligatoris i dos d’opcionals, però aquest any s’hauran de triar quatre dels sis exercicis que sortiran. O, en literatura catalana i castellana, fa un any s’havien de fer tres exercicis de l’opció A o de la B, i aquest any es podran respondre dues preguntes de les quatre que sortiran de la part 1, i una pregunta de les dues que s’oferiran a la part 2. En aquest document es poden consultar tots els canvis estipulats en cada matèria.

Cargando
No hay anuncios

"Cada estudiant es podrà anar adaptant la seva PAU en funció del que hagi fet a classe, segons vagi triant entre les diferents opcions", ha indicat Baulenas, que considera que el fet que cada alumne tingui més opcions a escollir "li dona la seguretat que podrà treure la màxima nota en cadascun dels temaris dels quals s’examini". Pel que fa a les faltes d’ortografia, es tindran en compte allà on estava establert, i les preguntes amb resposta d’opció múltiple es corregiran amb els criteris habituals.

El secretari no creu que un estudiant es pugui trobar amb diverses preguntes del temari que no ha pogut fer a classe perquè, a principi de curs, es van donar indicacions als professors de quines serien "les parts específiques del temari per poder arribar a treure un deu en aquesta prova". "I un 75% del curs ja estava fet. Per tant, no queda afectat", ha recordat.

Cargando
No hay anuncios

Baulenas també ha assenyalat que a l’hora de corregir els exàmens de la selectivitat es tindrà en compte l’emergència sanitària. "Mitja hora després de l’inici de les primeres proves es publiquen els criteris de correcció, i recolliran el moment d’excepcionalitat". Ara bé, el que encara no se sap és com es farà la selectivitat o si s’hauran de prendre mesures per evitar el contagi perquè dependrà de l’avanç de l’epidèmia.

Cargando
No hay anuncios

D’altra banda, el departament ha decidit ampliar un mes més la matriculació de la convocatòria ordinària i serà única per a tot l’alumnat lliure, de batxillerat i de cicles formatius de grau superior. El govern calcula que uns 35.000 estudiants s’examinaran de la selectivitat els dies 7, 8 i 9 de juliol.