Catalunya posa en òrbita el Menut, un nanosatèl·lit per combatre la crisi climàtica
La Generalitat anuncia un tercer llançament en el primer semestre d'aquest any per potenciar la indústria de les telecomunicacions
BarcelonaPrimer va ser l'Enxaneta i ara el Menut. Pocs minuts abans de les 16 h de la tarda (hora catalana) el coet Falcon 9, de l'empresa nord-americana Space X –propietat d'Elon Musk–, s'ha enlairat amb èxit des del cap Canaveral i una hora després el Menut, el segon nanosatèl·lit de la Generalitat, ha entrat en òrbita a 500 quilòmetres de la superfície terrestre. A diferència de l'Enxaneta, que dona servei en l'àmbit de les telecomunicacions, el Menut servirà per obtenir dades d'observació terrestre i monitorar els efectes de la crisi climàtica. De fet, la intenció del Govern era que aquest 2023 el nou nanosatèl·lit ja estigués enviant dades, però el llançament s'ha hagut d'ajornar fins ara.
Amb menys de 10 quilos de pes i una mida similar a la d'una capsa de sabates, el Menut incorpora una càmera que permetrà observar des de l'espai l'efecte del canvi climàtic al planeta i, en especial, a casa nostra: ajudarà a analitzar el creixement de la sequera o com impacta en els cultius, a més de planificar accions per fer-hi front o per prevenir-ne els efectes. El nou nanosatèl·lit orbitarà a una velocitat de 8 quilòmetres per segon i es calcula que sobrevolarà Catalunya cada cinc dies aproximadament.
L'any passat la Generalitat va posar en marxa l'anomenada estratègia NewSpace (que té un pressupost de 18 milions d'euros per al període 2020-2023), amb què pretén impulsar la nova economia i posicionar el sector català en aquest moment en què l'accés a l'espai s'ha democratitzat. Al març es va llançar l'Enxaneta, amb l'objectiu de potenciar el sector de les telecomunicacions i l'internet de les coses. "No volem quedar-nos aquí, no volem parar aquí. Volem continuar contribuint com a administració a fer créixer aquesta indústria i tota la tecnologia que té associada", ha afirmat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha seguit l'enlairament del nanosatèl·lit des de la seu barcelonina d'Open Cosmos, l'empresa fabricant de l'aparell. En aquest sentit, ha anunciat que al llarg d'aquesta primera part del 2023 es llançarà a l'espai un tercer nanosatèl·lit i que es destinarà a impulsar les telecomunicacions catalanes.
A partir d'avui, el Menut, batejat a través d'un concurs infantil, formarà part del projecte OpenConstellation, un conjunt de nanosatèl·lits que treballaran coordinadament per afrontar reptes globals com el canvi climàtic, la crisi energètica i els desastres naturals, entre d'altres. Segons els seus impulsors, el projecte neix amb l'objectiu d'esdevenir la infraestructura "global i compartida" de satèl·lits d'observació de la Terra més gran del món. Per aconseguir-ho, organitzacions espacials de tot Europa ja han aportat el primer conjunt de satèl·lits.
Anàlisi i prevenció
Un cop es disposi de dades recollides per aquest nanosatèl·lit, la voluntat és que serveixin per fer l’anàlisi de la productivitat dels cultius i dels terrenys, ajudin a la prevenció i detecció d’incendis forestals, a la planificació i la supervisió del desenvolupament urbà i rural. A més, es confia que faciliti una millor gestió de l’aigua, i seguiment, control i protecció del medi i de l’activitat marítima. Des de la Generalitat afegeixen que les dades obtingudes pel Menut aportaran informació "cabdal" per incidir en aspectes clau de la gestió del territori com ara l'anàlisi de la productivitat dels cultius i dels sòls, la prevenció i detecció d'incendis forestals i la planificació i supervisió del desenvolupament urbà i rural, entre d'altres.
El director de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), Ignasi Ribas, ha explicat que d'aquí "unes setmanes o mesos" el nanosatèl·lit començarà a enviar imatges que es publicaran en un portal obert a tots els públics. "Parlarem amb el Menut des de l'observatori del Montsec, des del teleport de Sant Esteve de la Sagra. Allà hi ha antenes que ens permetran pujar telemetria al Menut, descarregar-la i alhora descarregar les dades", ha explicat Ribas. Paral·lelament, l'executiu també espera que el llançament dels nanosatèl·lits augmenti la projecció de l'ecosistema espacial català i la seva connexió amb altres pols d'innovació.