Societat20/03/2015

Tot a punt per a l’eclipsi solar

El món sencer està pendent de la cita que el Sol i la Lluna tenen avui a les 09.11 h del matí, hora catalana, un espectacle únic que no es tornarà a repetir fins a l’agost del 2026. El més probable és que en molts indrets l'eclipsi es pugui veure amb intermitències per culpa dels núvols

Mònica L. Ferrado
i Mònica L. Ferrado

BarcelonaQuan ella va a dormir, ell tot just s’aixeca. Entre la Lluna i el Sol hi ha una relació impossible que ha nodrit mites i llegendes. És només durant els eclipsis quan el satèl·lit i el rei dels astres poden trobar-se per resoldre aquesta tensió sentimental. Aquest matí el món sencer estarà pendent de la seva nova cita, a les 09.11 h del matí, amb un eclipsi de Sol que percebran com a total els que el vegin des dels països nòrdics, i com a parcial contemplat des de Catalunya, amb una ocultació màxima del 63%

Les actualitzacions dels mapes del temps d'aquest matí continuen fent pensar en la presència de núvols a moltes comarques, però els pinten una mica més esqueixats que en actualitzacions anteriors. Segons informa el meteoròleg de l'ARA, Miquel Bernis, el més probable és que en molts indrets l'eclipsi es pugui veure amb intermitències, al sud els núvols seran més espessos, i probablement a Ponent i al Pirineu una mica més trencats.

Cargando
No hay anuncios

[Com observa l'eclipsi]

[Consulta a quina hora exacta començarà l'eclipsi a la teva zona]

Cargando
No hay anuncios

Durant 2 hores i 20 minuts, fins a les 11.27 aproximadament, la Terra, la Lluna i el Sol estaran alineats. El moment de màxima ocultació serà a les 10.16 h. Tot i que no es farà de nit, el matí serà una mica més fosc de l’habitual, com si el cel estigués ennuvolat. L’espectacle és únic, coincideixen els experts. No es tornarà a produir un altre eclipsi de Sol important fins a l’agost del 2026, quan es preveu un eclipsi que des de Barcelona serà pràcticament total, amb un 95% del Sol amagat per la Lluna, explica Jordi Bordes, vicepresident de l’Agrupació Astronòmica de Barcelona (Aster).

Els eclipsis es classifiquen en totals, anulars -quan la corona del Sol emergeix pels voltants- i parcials. Depèn no tan sols de la conjunció planetària, sinó també de la proximitat de la Lluna a la Terra: com més a prop sigui el satèl·lit, més gran sembla i més tapa el sol.

Cargando
No hay anuncios

Inici de la primavera

Aquest eclipsi solar compta amb una coincidència excepcional, ja que marcarà el final de l’hivern i l’entrada de la primavera, que oficialment arribarà a les 23.45 hores de demà mateix. La Lluna s’interposarà entre el Sol i la Terra just a les portes de l’equinocci, és a dir, el dia que la nit dura el mateix que el dia. Al pol Nord, a les regions on l’ocultació serà total, el moment és especialment màgic, ja que es passarà d’un període de sis mesos de nit a un període de sis mesos de dia. El de demà serà el primer eclipsi solar equinoccial d’una sèrie de tres que es podran veure en els pròxims 38 anys. El pròxim arribarà el 2034, i trigarà tant perquè només és possible quan el dia 20 de març coincideixen dues situacions: que hi hagi lluna nova just el dia de l’equinocci i que, a més, es produeixi l’alineació.

Cargando
No hay anuncios

Ciència i profecies

Antigament, els eclipsis solars s’interpretaven com un senyal dels déus o com un mal auguri. Del Sol en depèn la vida i la seva desaparició s’associava al perill imminent. Els antics xinesos creien que un eclipsi es produïa perquè un drac engolia el Sol. Els astrònoms de la cort, castes de gran llinatge, havien d’intentar prevenir els atacs del drac, i eren castigats amb la pena de mort per l’emperador si s’equivocaven i no anunciaven l’eclipsi a temps.

Cargando
No hay anuncios

Probablement, l’eclipsi més discutit de la historia és el que es creu que hi va haver durant la crucifixió de Jesús. Segons els tres evangelistes, mentre Crist agonitzava, entre el migdia i les tres de la tarda, es va fer la foscor a la Terra. No obstant, segons alguns estudis fets per astrònoms, en aquella data no sembla que hi hagués cap eclipsi.

Sobre l’eclipsi del 2015, Europa té una mirada més moderada i científica. Mentre estigui passant, a Alemanya s’experimentarà amb un test per comprovar l’impacte d’aquest tipus d’esdeveniments sobre l’eficiència de l’energia solar i l’estabilitat de la xarxa elèctrica. I l’Agència Europea de l’Espai (ESA) l’observarà amb minisatèl·lits.

Cargando
No hay anuncios

On es pot veure

El ball entre la Lluna i el Sol començarà el seu recorregut a l’Atlàntic nord, en un punt situat al sud de Groenlàndia, culminarà sobre les illes Fèroe i passarà després per les illes Svalbard. La franja de totalitat serà de 462 quilòmetres d’amplada i tan sols els que observin el cel situats dins d’aquest arc podran veure l’ocultació total.

Cargando
No hay anuncios

Només els privilegiats que han viatjat al nord podran veure com l’astre rei s’esborra completament. Les agències de viatge ja fa temps que han vist en els eclipsis una oportunitat. També hi ha qui va per lliure, per això les autoritats noruegues, per exemple, han recomanat als que viatgin a la remota illa àrtica de Svalbard per veure l’eclipsi que no hi vagin sense tenir un lloc on allotjar-se, que vigilin amb els óssos polars i que portin roba d’abric adequada, ja que les temperatures arriben a menys 15 graus.

A Catalunya el màxim d’ocultació serà del 63%. El millor lloc per veure l’eclipsi és la platja, recomana Bordes. L’associació que representa, Aster, convocarà a la platja de la Barceloneta un miler d’estudiants, als quals es podran afegir els curiosos que vulguin observar l’eclipsi en companyia d’experts. Hi haurà telescopis amb lents adequades per mirar-lo sense fer-se mal als ulls i projectors per compartir l’espectacle. “La línia de mar és el millor lloc per veure l’eclipsi perquè hi ha menys obstacles visuals, i cal tenir en compte que començarà quan el Sol sigui tan sols a 20 graus sobre l’horitzó, i acabarà quan s’hi situï a uns 44 graus”, explica Bordes.

Cargando
No hay anuncios

La Universitat de Barcelona (UB) retransmetrà en directe per internet l’eclipsi, a través del portal d’internet Serviastro (http://serviastro.am.ub.edu). Els científics de la UB també instal·laran telescopis i pantalles en dos emplaçaments: a les portes de l’edifici històric de la Universitat de Barcelona, a la Gran Via de les Corts Catalanes i a l’Espai Ciència del Saló de l’Ensenyament, que aquests dies se celebra a la Fira de Montjuïc.

Xavier Luri, astrònom de la UB, insisteix que cal tenir en compte que un eclipsi solar no es pot mirar directament sense protecció. No valen les ulleres de sol, les radiografies, els negatius, els vidres fumats o els telescopis sense lents adequades, ja que l’ull pot patir lesions greus i irreversibles.

L’Associació Astronòmica de Girona també obrirà a tothom l’Observatori de Can Roig de Llagostera. Astrogirona ha desplaçat a Islàndia una expedició per fotografiar les espectaculars aurores boreals que es preveuen.