El govern valencià ha començat a revertir la privatització dels hospitals

La recuperació de la gestió pública s'ha iniciat a la comarca de la Ribera

Puig ha començat a revertir la privatització dels hospitals valencians
Daniel Martín
12/05/2018
3 min

ValènciaDesprés de 18 anys de gestió privatitzada, l'Hospital de la Ribera i el seu departament sanitari han superat el primer mes com a centre integrat a l'administració valenciana. La comarca de la Ribera va ser la primera on es va aplicar el model privatitzat del seu hospital i també en els centres d'atenció primària, però la concessió va acabar el 30 de març. El pas a la gestió pública s'ha fet deixant enrere quasi tres anys de contínues picabaralles entre la conselleria i Ribera Salud, l'empresa adjudicatària d'aquesta i d'unes altres tres concessions de les cinc privatitzades, que va batallar fins a l'últim moment per aconseguir la prolongació de l'acord. L'enfrontament va ser tan agre que la concessionària, que ja havia interposat dos recursos judicials, en va presentar un altre nou dies abans de la fi del contracte.

La superació del simbòlic primer mes ha sigut el marc idoni perquè els diferents actors hagin fet balanç d'un canvi que s'ha dut a terme amb menys tensió de l'esperada. Així ho corrobora Amparo, auxiliar d'infermeria de l'Hospital de la Ribera que, malgrat considerar “positiu” el traspàs a la gestió pública, prefereix no revelar el seu cognom. “Estem treballant igual que abans, amb un poc més de personal fins i tot”, comenta. La conselleria s'ha compromès a augmentar en 303 persones el nombre d'empleats del departament fins final d'any. Els empleats de Ribera Salud que ho han sol·licitat han sigut incorporats a la plantilla de l'administració. “Als treballadors ens han respectat la nostra situació laboral i estem contents. També crec que ho estan els usuaris, que no han notat cap canvi. Amb tot, la valoració definitiva haurem de fer-la més endavant, encara és prompte”, remarca l'auxiliar d'infermeria.

“Lleialtat institucional”

Més contundents es mostren des de la conselleria de Sanitat, que ha presumit que a l'abril es van realitzar 1.551 intervencions quirúrgiques, 62 més que les 1.489 operacions dutes a terme durant el mateix període del 2017. Des de l'administració també han destacat els 1.806 ingressos, un 3,26% més, i les 9.354 urgències, que signifiquen un 2,46% d'augment. Per a la directora gerent del departament de salut de la Ribera, Isabel González, “aquestes dades evidencien que el procés de reversió de l'Hospital de la Ribera i el seu departament s'ha realitzat amb previsió i planificació”.

Des de Ribera Salud, empresa que pertany al Banc Sabadell, amb un 50% de les accions, i a l'asseguradora nord-americana Centene, amb l'altre 50%, defensen que “el primer mes ha sigut tranquil perquè Ribera Salud és una companyia que treballa des de la lleialtat institucional, tal com ens va agrair el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a la reunió que vam mantenir el 29 de març. Els professionals segueixen treballant com sempre, pensant en el pacient i d'acord amb la planificació que la concessionària va deixar programada per als primers mesos de gestió directa”.

“Un hospital normal i corrent”

Una opinió ben contrària és la manifestada pel Partit Popular valencià, que quan governava va promoure la privatització sanitària. Mitjançant la seva vicesecretària, Elena Bastidas, ha assegurat que la gestió sanitària del Consell ha fet que l'Hospital de la Ribera “passi del 'top ten' sanitari a ser un hospital “normal i corrent”. Sense aportar cap dada, Bastidas ha afirmat que “ja s'estan notant les males conseqüències de la reversió en termes quirúrgics, de llistes d'espera i d'atenció sanitària”. Segons ha reiterat la dirigent popular, “l'evolució és dolenta, amb tendència a empitjorar”.

Amb l'inici de la gestió pública de l'Hospital de la Ribera i dels centres d'atenció primària que en depenen, i que donen servei a 247.000 ciutadans, el Consell ha iniciat el procés de reversió de les cinc concessions sanitàries –a hores d'ara, ja només quatre– existents al País Valencià i que atenen 897.000 persones, el 20% de la població.

Per assolir aquesta fita, el següent pas que l'executiu que comanden Ximo Puig i Mónica Oltra ha planificat, i que s'hauria de produir abans que acabi la legislatura, és la recuperació de la gestió de l'Hospital de la Marina i del seu departament, en aquest cas, mitjançant la rescissió del contracte, ja que finalitza el 2024. Una possibilitat a la qual les adjudicatàries, Marina Salud, que és propietat de DKV Seguros, amb un 65% de les accions, i Ribera Salud, amb un 35% de títols, s'han mostrat obertes.

stats