Cobrar als boletaires i posar els presos a netejar boscos: idees del Govern per prevenir incendis
Pelegrí demana una reforma del Codi Penal perquè els presos ajudin a netejar boscos. Els boletaires haurien de pagar una llicència i els diners es destinarien al manteniment de la massa forestal
BarcelonaEls presos podrien netejar boscos. I l'administració podria cobrar als boletaires una llicència i invertir els diners recaptats en el manteniment de la massa forestal, per evitar que la càrrega combustible creixi més del compte. Aquestes són dues de les idees del Govern per a un nou pla de prevenció d'incendis basat en la cura dels boscos, cada dia més abandonats perquè s'han anat deixant explotacions de fusta i agrícoles. Ho ha exposat el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, que aquest dilluns a la tarda ha comparegut al Parlament juntament amb el d'Interior per donar explicacions sobre els incendis de l'Empordà.
Felip Puig ha destacat la bona coordinació entre els diferents equips d'emergències que han participat a les tasques d'extinció de l'incendi de l'Empordà, que ha calcinat 13.067 hectàrees i s'ha donat per extingit aquest matí.
En la seva compareixença al Parlament, Puig ha assegurat que, "més enllà de moments puntuals", no hi ha hagut problemes per distingir “qui coordinava i qui era coordinat” i ha agraït la feina realitzada pels efectius. El conseller ha detallat que, durant les primeres hores de diumenge, el foc "s'escapava a la capacitat d'extinció dels efectius, però no a la capacitat d'actuació”, independentment del nombre de bombers que s'hi destinés, per la qual cosa els esforços es van centrar a protegir les persones i les zones habitades i evitar que s'estengués el perímetre de les flames.
Ha explicat que el punt d'inici del foc, a la Jonquera, ja feia pensar que seria un foc "amb molt potencial”, i es va calcular que les flames podrien arribar a cremar 25.000 hectàrees. “Bufaven vents molt forts i hi havia una davallada de la humitat relativa. El foc avançava a 6 o 7 km/h”, ha explicat.
Ha destacat que ja s'havia advertit que era un estiu complicat, després de l'hivern més sec dels darrers 40 anys. Aquest fet, junt amb l'orografia complicada, van convertir el foc de l'Empordà en “l'incendi perfecte”.
“Són focs molt ràpids, intensos, i encara més si la vegetació està seca”, ha lamentat Puig, que ha explicat que a tot això s'hi va afegir el trànsit intens d'un diumenge d'estiu.
Canvi en el Codi Penal
Per la seva banda, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, ha explicat que el seu departament està en contacte amb la conselleria de Justícia per impulsar a Madrid una reforma del Codi Penal que permeti que els presos ajudin a netejar els boscos i així prevenir incendis.
Entre les noves mesures que es volen impulsar en què també s'hi inclou el nou Pla General de Política Forestal, que podria estar aprovat el 2013, s'hi troba la creació d'una llicència de boletaire per obtenir diners que serveixin per netejar boscos.